Keresési találatok erre a cimkére: smaragd kőris kéregbontó

Erdész ruhákat ajánlottak fel az egyetemi hallgatóknak

Az Országos Erdészeti Egyesület (OEE) Erdészcsillag Alapítványának kezdeményezése idén is sikeres volt: szép állapotú erdész-vadász használt ruhaneműket gyűjtöttek a Soproni Egyetem (SOE) Erdőmérnöki Karának olyan diákjai számára, akiknek az egyetemi tanulmányaik alatt anyagi nehézséget okoz a drága anyagokból készült, nagyobb igénybevételt bíró, minőségi speciális erdészeti és vadászati terepi oktatáshoz használt zöld és szakmailag is stílusos ruha beszerzése.

Tovább >>>

Milyen erdészeti gépekkel dolgozol? A válaszodért most PONSSE gyárlátogatást nyerhetsz!

Segíts Magyarország erdészeti gépparkjának felmérésében, és a válaszaiddal egy erdészeti gépgyárba nyerhetsz betekintést Finnországban!

Tovább >>>

A támogatásokról informálódhatnak az erdőgazdálkodók a NAK online sorozatán

A NAK tavaszi online erdészeti tájékoztató sorozatot indít melynek témája az Egységes Kérelem, az erdőgazdálkodási tevékenységekhez kötődő támogatások.

Tovább >>>

A mellékletek listájával bővült „Az erdőpotenciál abiotikus vagy biotikus károkozást követő helyreállítása” című felhívás

A Közös Agrárpolitika Irányító Hatósága tájékoztatta a támogatást igénylőket, hogy a 2024. március 20. napján megjelent „Az erdőpotenciál abiotikus vagy biotikus károkozást követő helyreállítása” című (KAP-RD41-2-24 kódszámú) pályázati felhívás kiegészült a kötelezően csatolandó mellékletek listájával, melyet annak 13. pontja tartalmaz.

Tovább >>>

Aggasztó a tölgyfajok egészségromlása - Összefoglaló erdeink állapotáról

A Nemzeti Földügyi Központ Erdészeti Főosztályának munkatársai elkészítették Magyaror-szág erdeinek 2023-as egészségiállapot-felmérését, a 16×16 km-es Erdővédelmi Hálózat (EVH I. szint) alapján. 

Tovább >>>

Ezúttal is 13 fafajból választhatnak a településfásítási programba regisztráló települések

A Településfásítási Program negyedik ütemében újabb tízezer sorfát igényelhetnek a 10 ezer fő alatti települések zöldítéséhez az önkormányzatok. Tavasszal 4000 darab, az őszi ültetési időszakban 6000 darab fa áll az igénylők rendelkezésére – jelentette be Nagy István agrárminiszter.

Tovább >>>

Az erdőgazdálkodást érintő fontosabb jogszabálymódosításokról

2023. decemberében több agrártárgyú jogszabálymódosítási folyamat zárult le. Az alábbiakban a NAK az erdőgazdálkodást érintő változásokat foglalja össze, melyben az erdőgazdálkodók szempontjából fontosabb változásokat kiemeltük.

Tovább >>>

Botanikai ritkaság élőhelyét kezelték a Pilis-tetőn

Novemberben és decemberben két alkalommal kisléptékű élőhelykezelést végeztünk önkéntesek bevonásával a Pilis-tető kerítéssel elzárt területén – tájékoztat a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság. Mint írják, a beavatkozás az ott élő botanikai ritkaság, a fokozottan védett magyarföldi husáng (Ferula sadleriana) élőhelyének javítása érdekében történt.

Tovább >>>

Erdészeti szakértői hálózatot állít fel a NAK

Bővíti az erdészeti ágazatban tevékenykedőknek nyújtott tájékoztatási szolgáltatásait a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). 

Tovább >>>

Nemesnyár termesztés jövője ártéri körülmények között

Bár nagyobb folyóinkat övező, a nemesnyárak termesztése szempontjából optimális középmagas fekvésű ártéri területek nem tartoznak a klímaváltozás szempontjából legveszélyeztetettebb területek közé, a folyók vízjárását befolyásoló csapadékviszonyok változása, a hőségnapok előidézte erőteljes párologtatási kényszer, valamint a viharos napok számának növekedése közvetlen és közvetett hatásokat gyakorol az ártéri nemesnyár ültetvényekre, ezáltal e területeken gazdálkodó erdészeket is egyre nagyobb kihívások elé állítja. 

Tovább >>>

Erdőátalakítás Pomázon: az elöregedett nyárfákat felváltja a tölgyes erdő
Sajtóközlemény

Erdőátalakítás Pomázon: az elöregedett nyárfákat felváltja a tölgyes erdő

A Pilisi Parkerdő Zrt. Pomázon végzi a Főváros térségének legnagyobb szabású erdőátalakítását, amelynek során faültetvény természetességi állapotú öreg, egyre veszélyesebb nyáras helyett - jó eséllyel akár négy kategóriával is jobbnak minősülő – természetszerű állapotú elegyes kocsányos tölgyes erdőt hoz létre. A Parkerdő két év alatt több mint 120 ezer facsemetét ültet el – szoros együttműködésben a helyi közösségekkel. A Pomázi Parkerdő kialakítása idén májusban kezdődött, s ebben az évben 60 ezer facsemetét telepítettek, amelyek az idei csapadékos időjárásnak köszönhetően szépen fejlődnek. 

Tovább >>>

Adománygyűjtést szerveznek a kárpátaljai erdészek és családjaik javára

Az Országos Erdészeti Egyesület a közhasznú Erdészcsillag Alapítvány céljaival és alapszabályával összhangban támogatja az ukrajnai, azon belül is kiemelten a kárpátaljai erdészeket és rászoruló családtagjaikat.

Tovább >>>

Hatalmas meglepetés: Bozsó Zoltán a csúcson, Strúbel Bence harmadik (STIHL Timbersports 2023)

Nagy erőkkel készül a STIHL Timbersports magyar válogatott a stuttgarti Világbajonkságra, amit november első hétvégéjén rendeznek meg. 

Tovább >>>

Ezúttal is mi dönthetünk az év fájáról

Az Országos Erdészeti Egyesület és az Év fája kuratórium 2013 óta minden évben, így idén immár tizenegyedik alkalommal teszi lehetővé, hogy szavazhassunk az Év fájára.

Tovább >>>

Tévinformációk ellen: nincs érdemi változás a vadgázolással kapcsolatos szabályozásban
Sajtóközlemény

Tévinformációk ellen: nincs érdemi változás a vadgázolással kapcsolatos szabályozásban

Az elmúlt hetekben a sajtóban többször jelentek meg fél- és tévinformációk a vadgázolások során keletkező károkra vonatkozó jogi szabályozásról. A Vadgazdálkodási törvényben ugyan valóban hatályba lépett egy kapcsolódó kiegészítés július 1-jétől, ez azonban a gyakorlatban semmilyen újdonságot nem jelent – hívja fel a figyelmet a az Országos Magyar Vadászkamara.

Tovább >>>

1. / 137. oldal > >>