A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: A non-numeric value encountered

Filename: controllers/Hirek.php

Line Number: 28

Backtrace:

File: /var/www/vhosts/erdo-mezo.hu/httpdocs/application/controllers/Hirek.php
Line: 28
Function: _error_handler

File: /var/www/vhosts/erdo-mezo.hu/httpdocs/index.php
Line: 315
Function: require_once

Megújuló | Erdő-Mező Online

Megújuló kategória cikkei

Biomasszaként hasznosulnak a karácsonyfák Pécsen

A Veolia csoporthoz tartozó Pannon Hőerőmű Zrt. idén is fogadja a Pécs környékén utcára dobott karácsonyfákat, és biomasszaként hasznosítja újra a város erőművében.

Tovább >>>

Napelemparkot alakítottak ki a bakonyi fűrészárú gyárnál

A térség életében kiemelt jelentőségű, hogy egy állami társaság saját forrásából 350 millió forintot fordítson energiaellátásának fejlesztésére. A Franciavágási Fűrészáru Gyár megújuló energiát előállító napelempark kialakításával az önellátás irányába halad tovább a Bakonyerdő Zrt.- mondta el Zambó Péter, az Agrárminisztérium erdőkért és földügyekért felelős államtitkára az ünnepélyes átadón.

Tovább >>>

Napelem rendszerrel a környezetért és a Földért? Igen!

Az egyre népszerűbb napelem rendszerek kapcsán leginkább a költséghatékonyságról hallunk. Nem csoda, hiszen a jelentősen megemelkedett energiaárak mellett a lakossági felhasználóknak és cégeknek egyaránt a spórolás a fontos. Érdemes azonban arról is szót ejteni, hogyan járul hozzá a napelem a környezetvédelemhez. Cikkünkben most ebből a szempontból vizsgáljuk meg a napelem rendszerek működését és előnyeit.

Tovább >>>

Hamarosan megépül a világ legmagasabb, fából készült szélturbinája

A svéd, „Modvion” nevű startup építi a világ legmagasabb, fából készült szélturbináját, amely idén készül el – hívja fel a figyelmet az itbusiness.hu. Azért építik ebből az anyagból, mert a fa – fajsúlyarányosan – erősebb, mint az acél, és nem problematikus az újrahasznosítása.
 

Tovább >>>

Az épületgépészet szerepe az épületek fenntarthatóságában: Környezetbarát megoldások a fűtés és hűtés terén

Az épületek fenntarthatósága az egyik legfontosabb tényező, amelyet egy épület tervezésekor figyelembe kell venni.  Az épületgépészet számos olyan lehetőséget kínál, amelyek lehetővé teszik az energiahatékony és környezetbarát fűtési és hűtési megoldások alkalmazását. Ebben a cikkünkben néhány ilyen megoldást fogunk bemutatni.

Tovább >>>

Biomassza alapú energiaelőállításra áll át az Oroszlányi Erőmű

Az Oroszlányi Erőmű 2024 első félévében korszerű, környezetbarát biomassza alapú erőműként csatlakozik újra az országos áramszolgáltatók köréhez, illetve látja majd el távhővel Oroszlány és Bokod térségét – írja az ORIGO. A 2015 decemberében leállt Oroszlányi Erőmű a Veolia és a CHP-Erőmű érdekeltségeként az ötödik olyan erőműfejlesztés lesz Magyarországon, amelyben a korábbi szén- illetve vegyes tüzelésű technológiát felváltja a fluidágyas biomasszatüzelésű rendszer. A két korszerű kazán üzembe állításának tervezett időpontja 2024 első illetve második negyedéve - áll az erről kiadott közleményben.

Tovább >>>

Apríték- és pelletkazánok - erdészetek és vadászházak számára is
Támogatott tartalom

Apríték- és pelletkazánok - erdészetek és vadászházak számára is

A biomassza alapú fűtési rendszerek egyre elterjedtebbek hazánkban is. A tűzifa, a pellet és az apríték is növekvő népszerűséggel bír, így nem meglepő, hogy napjainkra számos vállalat és család dönt biomassza kazánok üzemeltetése mellett. Az osztrák gyártmányú Guntamatic berendezések széles választékban kínálnak megoldást a kisebb és nagyobb partnerek igényeire egyaránt. A hazai forgalmazó partnerei között olyan cégeket is találunk, mint a Zalaerdő Zrt. vagy a Bakonyerdő Zrt., amelyek apríték és pellet kazánokat is üzemeltetnek többek között vadászházban, csemetekertben is.

Tovább >>>

Zöld energiát állítanak elő a kidobott karácsonyfákból a pécsi hőerőműben

Akár 40 tonnányi, a karácsonyi ünnepek után kidobott fenyőfát is elégethetnek a következő időszakban a két biomassza-tüzelésű blokkal működő pécsi hőerőműben - tájékoztat a tulajdonos Veolia Energia Magyarország Zrt.

Tovább >>>

Emelkedett a szilárd biomassza-felhasználás a hazai energiatermelésben a múlt évben

Megjelent a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) 2021-es éves energiastatisztikai riportja, amely a hazai energiatermelésre, -ellátásra és felhasználásra vonatkozó éves adatokat mutatja be. 2021-ben az elsődleges energiahordozók termelése kis mértékben emelkedett, amelyen belül a megújuló energiahordozókból származó termelés is nőtt.

Tovább >>>

Elkészült a hazai gyártású konténerkazán prototípusa

A fűtési szezon végéig a közintézményeknél üzembe álló berendezések első darabja egy zalaegerszegi gyártó munkáját dicséri – közölte a Technológiai és Ipari Minisztérium a közösségi oldalán. A prototípust Palkovics László technológiai és ipari miniszter mellett a katasztrófavédelem szakemberei is szemügyre vették, és a vizsgálat tapasztalatai alapján biztonságos használatra alkalmasnak találták. A kormány 1 milliárd forintos támogatással járult hozzá a magyarországi gyártókapacitás megerősítéséhez.

Tovább >>>

Napelem szövetség: a hálózati visszatáplálás felfüggesztése ellentétes az ország érdekeivel

A jövőbeli napelemes rendszerek által termelt villamos energia hálózati betáplálását felfüggesztő kormányzati döntés ellentétes az ágazat, a lakosság és az ország érdekeivel is a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség (MNNSZ) szerint.

Tovább >>>

Megkezdődött a kaposvári faapríték-tüzelésű biomassza fűtőmű építése

Megkezdődött a faapríték-tüzelésű biomassza fűtőmű építése a Füredi út mentén. Szita Károly a tavaly decemberi közgyűlésen jelentette be, hogy a kormány 4,5 milliárd forintnyi támogatásának köszönhetően elindulhat az építkezés.Tovább >>>

Megújuló energiaforrások Magyarországon: továbbra is vezet a biomassza

A 2009/28/EK irányelvben rögzített, 2020-ra vonatkozó kötelező érvényű 13 százalékos megújuló energia részarányt sikerült elérnie Magyarországnak, de a 2010 decemberében elfogadott Megújuló Energia Hasznosítási Cselekvési Tervben a kormány által önkéntesen 14,65 százalékra növelt célt nem. Pedig 2013-ban már 16 százalék felett járt a mutató. A pénzcentrum.hu összeállítása.Tovább >>>

Faaprítékra fel! - Biomassza-tüzelésű fűtőmű épül Kecskeméten

A SADE-Magyarország Mélyépítő Kft. építheti meg a kecskeméti biomassza fűtőművet, nettó 5 milliárd 332 millió forintért - közölte a Kecskeméti Termostar Hőszolgáltató Kft. az uniós közbeszerzési közlönyben.Tovább >>>

Mérséklődött a biomassza-felhasználás, lendületben a napelemek

A zöld forrásból származó energia felhasználásának részaránya 13,9 százalékra nőtt a bruttó végső energiafogyasztáson belül 2020-ban, ezzel Magyarország teljesítette kitűzött célját - írja a vg.hu.Tovább >>>

1. / 8. oldal > >>