Napelem rendszerrel a környezetért és a Földért? Igen!

Az egyre népszerűbb napelem rendszerek kapcsán leginkább a költséghatékonyságról hallunk. Nem csoda, hiszen a jelentősen megemelkedett energiaárak mellett a lakossági felhasználóknak és cégeknek egyaránt a spórolás a fontos. Érdemes azonban arról is szót ejteni, hogyan járul hozzá a napelem a környezetvédelemhez. Cikkünkben most ebből a szempontból vizsgáljuk meg a napelem rendszerek működését és előnyeit.

Napelem rendszerrel a környezetért és a Földért? Igen!

Hogy működik a napelem?

A napelem rendszerek a napsugarakat, vagyis megújuló energiát használnak fel a villamosenergia termeléséhez. A teljesség igénye nélkül ismertetve a napelem panelek begyűjtik a napsugarakat, amelyből egyenáramot termelnek, amit a napelem inverter váltóárammá alakít át, hogy azt a háztartás fel tudja használni.

Egy jól megtervezett és kivitelezett napelem rendszer képes a teljes háztartás energiaszükségletét ellátni, így jó esetben nem kell a szolgáltató hálózatáról használnunk az áramot, amely nemcsak költséghatékony, de környezetbarát is.

Miért környezetbarát a napelem?

Először is a napelem zöld energiát használ, vagyis olyat, amely nem tud elfogyni. Ez egyben azt is jelenti, hogy működésükhöz nem szükséges semmilyen fosszilis tüzelőanyag (gáz, olaj, szén stb), például, ha fűtésről van szó. Ezáltal pedig egyáltalán nincs szén-dioxid kibocsátás napelem használata mellett. A napelemek működésük közben nem bocsátanak ki semmilyen káros anyagot. Ez nemcsak a környezetre, de ránk, emberekre és az állatokra is nézve is előnyös. Sőt, mivel csendesen üzemelnek, a zajszennyezettség sem áll fenn.

Emellett érdemes az újrahasznosításáról is beszélni. Egy minőségi napelem rendszer hosszú évekig üzemel megfelelően. Ezután pedig az új uniós szabályozás alapján a gyártóknak kötelező begyűjteni a lejárt élettartamú napelemeket és újra kell hasznosítaniuk azokat.

A Soler napelem tervező és kivitelező cég teljes körű szolgáltatás keretein belül vállalja a napelem telepítést. Ez azt jelenti, hogy a helyszíni felmérés után megtervezi a megfelelő rendszert, telepíti, beüzemeli, majd a karbantartást is vállalja ügyfelei részére. Sőt, amennyiben állami támogatással szeretné valaki megvalósítani a beruházást, úgy a pályázat benyújtásának teljes folyamatát is átvállalják ügyfeleik helyett.