Apríték- és pelletkazánok - erdészetek és vadászházak számára is

A biomassza alapú fűtési rendszerek egyre elterjedtebbek hazánkban is. A tűzifa, a pellet és az apríték is növekvő népszerűséggel bír, így nem meglepő, hogy napjainkra számos vállalat és család dönt biomassza kazánok üzemeltetése mellett. Az osztrák gyártmányú Guntamatic berendezések széles választékban kínálnak megoldást a kisebb és nagyobb partnerek igényeire egyaránt. A hazai forgalmazó partnerei között olyan cégeket is találunk, mint a Zalaerdő Zrt. vagy a Bakonyerdő Zrt., amelyek apríték és pellet kazánokat is üzemeltetnek többek között vadászházban, csemetekertben is.

Apríték- és pelletkazánok - erdészetek és vadászházak számára is
Támogatott tartalom

A Guntamatic egy német családi vállalkozás, amit 1963-ban alapítottak meg. Önállóan fejlesztenek, és bár kazánjaik főként erdészeti alkalmazásokat céloznak meg, még olyan berendezésük is van, ami lágyszárú növényekből származó üzemanyaggal is képes működni.

Többféle kialakítása létezik; van kézi megrakású faelgázosítónk, tehát tűzifával megrakodható kazánunk 14 kW-tól 50 kW-ig. Ezeket fel lehet szerelni fűtésszabályzással, automatikus gyújtással, ami növeli a komfortot. Emellett automatikus üzemi kazánjaink a pellettel és aprítékkal működő berendezéseink. Ezeket nem kell naponta felügyelni, megrakni, hiszen szezonális tárolóból hosszú időn keresztül működtethetők. A pellet kazánok teljesítménye 12 kW-tól akár a 100 kW-ig is terjedhet, az apríték kazánok 30 kW-tól 100 kW-ig kaphatók. Létezik még ipari kivitel is, ahol 175-250 kW lehet a teljesítmény. Összesen kaszkádmegoldással 1 MW-ig tudunk kazánmegoldást nyújtani.

Vadászházba is kitűnő választás

A magyarországi forgalmazónak köszönhetően több hazai állami erdőgazdaságnál működik Guntamatic kazán, többek között a Bakonyerdő Zrt.n-él vagy a Zalaerdő Zrt.-nél. Utóbbi esetben a központban, Nagykanizsán működik egy 100 kW-os pellet kazán, az Olgamajori Vadászházban szintén, ám ott egy 75 kW-os. Ezen kívül van egy 50 kW-os apríték kazán Csömödéren, a kisvasútnál, illetve a márki vadászházban, és egy 100 kW-os a Bajcsai Csemetekertnél.

 
BigBag zsák ürítése a tárolóba

"Ami az üzemeltetés szempontjából fontos, hogy meg lehessen közelíteni, és be lehessen tölteni a pelletet. Ezt Zalában úgy is meg tudták oldani, hogy a kiszállítás tartálykocsival történik. Érdemes a kazánok helyét úgy kialakítani, hogy Big-Bag zsákokból is be lehessen tölteni az anyagot. Az apríték behordása egy kicsit nehézkesebb, hiszen az nem annyira homogén. A Bajcsai Csemetekertnél például csináltak egy kis apríték tárolót, ami úgy néz ki, mint egy nagyobbacska garázs. Ide öntik be az aprítékot, ahonnan aztán homlokrakodóval tudják a kazán saját tárolójába rakni" - fogalmazott Boronkai Miklós, az Ökovalentia Kft. ügyvezetője egy korábbi interjúnkban, aminek teljes szövegét IDE kattintva tekintheti meg.

ÖkoValentia Kft. 
1225 Budapest, Tenkes utca 11B. 2. em. 8. 
Tel.: 1/207-6062 
Mob.: 20/571-9256 
www.okovalentia.hu