Keresési találatok erre a cimkére: Kovalovszky Dániel

A madárfajok felének hanyatlik az állománya,  minden nyolcadik fajt kipusztulhat
Sajtóközlemény

A madárfajok felének hanyatlik az állománya, minden nyolcadik fajt kipusztulhat

A most megjelent „A világ madarainak helyzete 2022” (State of the World’s Birds 2022) jelentés az eddigi legaggasztóbb képet festi a madarak, és ezzel együtt a Földi élet jövőjét illetően. Az adatok szerint a madárfajok közel felének az állománya hanyatlik, számos populáció egyedszáma kritikusan alacsony. Jelenleg minden nyolcadik madárfaj a kihalás szélére sodródott.1

Tovább >>>

Digitalizálhatók a vadkárok? - tették fel a kérdést a székelyföldi agrárdigitalizációs tanácskozáson
Sajtóközlemény

Digitalizálhatók a vadkárok? - tették fel a kérdést a székelyföldi agrárdigitalizációs tanácskozáson

Hogyan képzelhető el a következő évtizedek mezőgazdasága a megemelkedett energiaárak tükrében? Miért nélkülözhetetlen a rendszeres és pontos adatgyűjtés a gazdálkodás során? Digitalizálhatók a vadkárok? Ehhez hasonló kérdéseket jártak körbe a csíkszeredai megyeházán megrendezett agrárszakmai tanácskozáson szeptember 24-én, melynek fókuszában a székelyföldi mezőgazdaság fejlesztési lehetőségei álltak.

Tovább >>>

Új nemzeti rekord és bajnoki cím Strúbel Bence neve mellett (+KÉPEK)

Új nemzeti rekordot is beállítva, magabiztos versenyzéssel, a Mátra Kupa után első hivatalos versenyén is győzni tudott a mindössze 20 éves Strúbel Bence a STIHL Timbersports Nemzeti Bajnokságban. Szeptember 24-én, a budakeszi Szilfa-tisztáson ráadásul édesapjával állhatott egy dobogón, ami nagy álmuk volt. Strúbel József Dedi harmadikként végzett, míg a második a hétszeres magyar bajnok, az eredményhirdetésen könnyeivel küszködő, 56 éves Juhász István lett.

Tovább >>>

5+1 ok, amiért profi motorfűrésszel érdemes indítani a fakitermelő szezont

Bár a hazai fakitermelők az elmúlt hónapokban sem pihentek, és azon dolgoztak, hogy mind ipari felhasználásra, mind pedig fűtésre legyen elég faanyag, az igazi szezon ősztől indul. Az előttünk álló időszak kezdetén érdemes megvizsgálni a gépparkot, hogy milyen karbantartási feladatokra, esetleg konkrét gépcserékre van szükség a zavartalan munkavégzéshez. Utóbbi esetében pedig nem mindegy, hogy milyen motorfűrész mellett dönt a vállalkozó…

Tovább >>>

Még állják a sarat a Nyírerdő fiatal erdősítései

Nem csak a mezőgazdasági kultúrákat viselte meg az elmúlt időszak csapadékhiányos és forró időszaka, hanem az erdőket is. Amíg a szántóföldi növények a talaj felső részét hasznosítják, tehát csak a lehulló csapadékra támaszkodhatnak, addig a fás vegetáció gyökerei mélyebbre hatolva a talajvizet keresik. Ezért az aszály okozta stressznek az erdős vegetáció kevésbé kitett, mivel a felső talajszint kiszáradásának káros hatásaira kevésbé érzékeny. A fiatal erdőfelújítások ugyanakkor veszélyeztetettebbek az időseknél, mivel a kis fák gyökerei még nem érték el a túlélés zálogát jelentő mélységet.

Tovább >>>

Messzire utazni, de miből?

Érdekel az egész világ? Legszívesebben az utolsó szegletét is feltérképeznéd? Egzotikus, messzi tájakra vágysz? Álom ez csupán vagy tennél is érte, hogy valóra váltsd? Na, de ehhez sok pénzre lenne szükség, mondhatnánk. Vagy talán mégsem? Sokunkat vonzanak a távoli országok titkai, az ember természetéből fakadóan igazi felfedező. Vannak, akiknek lételemük a kaland, megint mások nem szívesen mozdulnak ki.

Tovább >>>

Hirdetmény a jogosult erdészeti szakszemélyzet 2022. évi kötelező kiegészítő képzéséről

Az Agrárminisztérium Erdőkért és Földügyekért Felelős Államtitkárság szakmai irányítási döntése alapján a Nemzeti Földügyi Központ (NFK) Erdészeti Főosztály meghirdette a jogosult erdészeti szakszemélyzet 2022. évi kötelező kiegészítő képzését.Tovább >>>

Kié lesz a győzelem az év első STIHL Timbersports versenyén?

Hivatalosan barátságos megmérettetés lesz a július 9-i, parádi STIHL Timbersports "Martin Komárek" Emlékverseny, de így is komoly küzdelmek várhatók, hiszen talán még sosem volt ennyire nyílt a dobogóért folyó csata.

Tovább >>>

ASP - A hivatásos vadászok éjjellátó- és hőkamera céltávcsövet is használhatnak

A jövőben a vadászatra jogosultak alkalmazásában álló hivatásos vadászok is használhatnak speciális eszközöket az állománygyérítési célból elrendelt, diagnosztikai vaddisznó-kilövések során. Az új rendelkezés alapján a lehetőség Magyarország teljes területére, valamennyi kockázati kategóriára kiterjed.

Tovább >>>

Idén is beindítják a veterán traktorokat Solymáron

Idén tízenötödik alkalommal rendezik meg a Solymári Traktor Találkozót, melyen idén is gépmustrával, ügyességi versenyekkel, felvonulással és traktorszenteléssel várnak. Tovább >>>

A belterületen történő vaddisznókilövés során is be kell tartani az ASP mentesítési terv előírásait

Régóta és egyre nagyobb problémát jelent a vaddisznók megjelenése számos településünk belterületén, hiszen a nagytestű vadállatok félelmet keltenek a lakosságban és gyakran kárt okoznak a rendezett környezetben. A problémát az afrikai sertéspestis jelenléte is súlyosbítja, mivel a falvakba és a városok vidékies övezeteibe betévedő vadak akár a házisertésekre vagy a hobbiállatként tartott kistestű malacokra is könnyen átragaszthatják a vírust. Ennek megelőzése, megakadályozása érdekében Magyarország afrikai sertéspestis felszámolására vonatkozó mentesítési terve a belterületi vaddisznógyérítés során betartandó szabályokat is tartalmazza.

Tovább >>>

Meglepetés akáccal a gemenci csapat győzött a dél-alföldi STIHL fakitermelő versenyen

Meglepetés akáccal várták a versenyzőket Ásotthalmon június 11-én, ahol kiderült, hogy melyik 7 csapat juthat be a STIHL Országos Fakitermelő Bajnokság szeptember 10-i döntőjébe. A dobogós helyek izgalmas csatában dőltek el, de a legjobbnak végül a Gemenc Zrt. gárdája bizonyult.

Tovább >>>

<< < 23.933333333333. / 69. oldal > >>