JCB újdonságok: a gyors, az elektromos, és a kényelmes (+KÉPEK)

Magyarországon is bemutatkoztak a JCB legújabb rakodógépei és traktorai, amiket szeptember közepén Mezőkövesden ismerhettek meg a hazai agrársajtó képviselői. A KITE Zrt. rendezvényén nemcsak körbejárhattuk, de ki is próbálhattuk az innovatív megoldásokat, többek között a brit gyártó új, elektromos hajtású teleszkópos rakodógépét, vagy az iCON monitorral felszerelt Fastrac-ot. A legjobban várt gép egyébként a minden korábbinál gyorsabb, Loadall AGRI Pro teleszkópos rakodógép volt, aminek előnyeit számos területen ki lehet használni – akár egy traktor alternatívájaként is.

JCB újdonságok: a gyors, az elektromos, és a kényelmes (+KÉPEK)

Gyorsaság, hatékonyság, teherbírás

Az 542-70 AGRI Pro teleszkópos rakodógépben egyedülálló kombinációját találjuk a kiváló motorteljesítménynek, nyomatéknak, gyorsulásnak, végsebességnek és hidraulikus teljesítménynek – ígéri a gyártó, és a bemutatón láthattuk is ennek bizonyítékát. A gép a maga 173 lóerős, 4,8 literes JCB saját gyártású, DieselMAX névre hallgató motorjával és a JCB DualTech VT félig hidrosztatikus, félig közvetlen mechanikus hajtóművével 50 kilométer/órás végsebesség elérésére képes. A megoldásnak köszönhetően a JCB hivatalos közlése szerint 22 százalékkal tudták megnövelni a vonóerőt, míg 25 százalékkal javították a hatékonyságot a közúti közlekedésben a hagyományos változatokhoz képest.

„A JCB gyár már korábban elindult abba az irányba, hogy kifejlesszen egy 50 km/h -s végsebességű teleszkópos rakodót, mert azt látták, hogy az európai piacokon egyre többen használják ezeket az eszközöket a traktorok alternatívájaként, egyfajta igáslónak” - tudtam meg a mezőkövesdi rendezvényen Barsi Balázstól, a JCB régiómenedzserétől.

Az Agri Pro teleszkópos rakodót nagy teherbírású JCB hidakkal, 10 csavaros kerékaggyal, a korábbinál erősebb felnin elhelyezett, 500 milliméter széles abroncsokkal szerelik, de az innovációk körét bővíti az új, kéttengelyes hidraulikus fékrendszer, valamint a négykerék-meghajtás automatikus bekapcsolása. A fejlesztés során természetesen a gépkezelők kényelmére is gondoltak: a szintén új, gumibakos fülke-felfüggesztés jobb rezgés- és ütéscsillapítást szavatol. Az AGRI Pro maximális emelési teljesítménye egyébként 4,2 tonna, maximális emelési magassága pedig 2,75 tonnáig 7,01 méter.

A Loadall 542-70 AGRI Pro modellben megtalálható az egyedi, kiváló teljesítményű DualTech VT hidro-mechanikus sebességváltó új, nagysebességű verziója, ami 22 km/h-ig biztosítja a hidrosztatikus hajtás precíz és progresszív vezérlését, szemben az alacsonyabb felszereltségű Agri Super és Agri Xtra modellek 19 km/h-jával. Az eddigi 40 helyett elérhető 50 km/h -s végsebességet pedig a hatékony, közvetlen mechanikus hajtás teszi lehetővé. Ennek köszönhetően rövidebb ideig tart megtenni az utat a szántóföld és a telephely vagy éppen a különböző táblák között, ami jelentősen javítja a hatékonyságot.

Elektromos rakodógép - teljes műszakhoz

A KITE Zrt. Mezőkövesden bemutatta a JCB 525-60E névre keresztelt elektromos meghajtású teleszkópos rakodógépet is. Az eszköz könnyen irányítható, jól manőverezhető, és mindeközben rendkívül csendes - minderről személyesen is meggyőződhettem. Mint azt megtudtam, az akkumulátor egyetlen töltéssel összesen 4 órányi üzemidőt szavatol, ami a tapasztalatok és a távfelügyeleti rendszerek adatai alapján elegendőek egy teljes műszak kiszolgálásához, hiszen a dízel gépek sem dolgoznak ennél többet egy átlagos napon.

„A JCB 525-60E hasonló méretekkel rendelkezik, mint a dízel változat, ami már korábban is elérhető volt a termékpalettán.  2,5 tonnát tud emelni behúzott gém mellett, míg a maximális emelési magassága 6 méter. Az E-jelzésű esetében egy teljesen elektromos gépről beszélünk, ami beépített töltésrendszerrel, illetve egy beépített lítiumionos akkumulátor-pakkal rendelkezik. Ez gyorstöltéssel 110 perc alatt tölthető fel 0-ról 100 százalékra” - magyarázta Barsi Balázs.

A gép elérhető a JCB saját távfelügyeleti rendszerével, a LiveLinkkel. A webes alkalmazás használatával átláthatóbbá válnak az eszköz üzemeltetésével és állapotával kapcsolatos adatok. Alkalmazásával valós idejű információk nyerhetők a gépről, amelyek segíthetnek az azonnali, pontos és jó döntések meghozatalában. De a rendszernek a vagyonvédelem is kiemelt funkciója: többek között egy virtuális kerítés is létrehozható a rakodógép körül, aminek átlépésekor az alkalmazás értesítést küld a tulajdonosnak. 

„Ezeket az elektromos gépeket főként állattartóknak ajánljuk, kifejezetten olyan helyekre, ahol csendes gépre van szükség. Ilyenek például a lovardák, de fontos szerepet tölthetnek be olyan környezetben is, ahol fontos a zéró emisszió. A JCB elektromos rakodógépe hasznos munkaeszköze lehet például egy műtrágya-üzemnek” - tette hozzá a régiómenedzser.

Megújult a Fastrac is

A bemutatott innovációik sorát erősítette a JCB Fastrac két új szériája, a 4000-es a 8000-es univerzális traktorsorozat. A gépek megtartották a már jól ismert első-hatsó független hidraulikus hídrugózást, a 4 kerékre ható ABS-es tárcsafék-rendszert, a 4000-es széria esetében az összkerék-kormányzást és a magas végsebességet. Újdonság ugyanakkor az üléshez rögzített, kartámaszban elhelyezett iCON konzol és a 12 hüvelykes, színes érintőképernyő, amelyet a könnyű láthatóság érdekében a kezelőszervek elé lehet helyezni.

A rendszert Bellai Tamás gépkereskedelmet támogató mérnök mutatta be számomra a 4000-es traktor fülkéjében. A KITE Zrt. szakembere elmondta; a multifunkciós joysticknak köszönhetően sokkal egyszerűbb lett az erőgép használata.

„A traktort fokozatmentes hajtóművel szerelték, ami mindig együtt dolgozik a motorral, tehát a terheléshez, illetve a sebességhez állítja be a kívánt motor-fordulatszámot. Gyakorlatilag a joystick segítségével használhatjuk a sebességváltót. Ha előre toljuk, akkor a gép értelemszerűen előre megy, és gyorsul, ha visszafelé húzzuk, akkor lassul. Hátul található egy kis, sárga gomb, ami egy irányváltó. Ha folyamatosan hátrafelé húzzuk a joystickot, és benyomjuk ezt a gombot, akkor a rendszer hátramenetbe kapcsol. Emellett természetesem megmaradt a baloldali irányváltó kar is.”

A multifunkciós joystick emellett rendelkezik tempomat móddal is. Ha a kart a gépkezelő kitolja jobbra, akkor a gép tartja a kezelő által beállított végsebességet. A JCB Fastrac ettől függetlenül teljesen manuálisan is használható, igény esetén az összes automatikus funkció kikapcsolható.

Aki korábban is ült már Fastrac-ban, az láthatta, hogy a régi monitor nem túl esztétikusan egy oldalsó konzolra volt felrögzítve. Ezen most változtatott a gyártó, és egy átlátható, minden traktorfunkciót magába integráló, színes, modern kijelzőt kapott az erőgép. Ráadásul a szélső, 12 hüvelykes, színes érintőképernyő mellett a kormányoszlop felett található egy másik, kisebb monitor is, amiről a főbb információk olvashatók le, mint a kiválasztott üzemmód, a motorhőfok, a végsebesség.

„Az iCON konzolon természetesen szabadon variálható a kezdőoldal, illetve a segítségével beállíthatjuk a joystickon lévő, szabadon konfigurálható gombok bármelyikét az igény szerinti funkcióra. Ezekre ráprogramozhatók a kihelyezett szelepek, a hárompont-függesztés vagy akár a TLT. Ennek köszönhetően még kényelmesebb lett a az új Fastrac kezelése” – zárta beszélgetésünket Bellai Tamás.

A JCB traktorai kompatibilisek a John Deere Green Star rendszerével és a KITE Zrt. RTK hálózatának jelszolgáltatásával is üzemeltethetők, így minden igényt kielégítenek a precíziós gazdálkodás tekintetében is.

Minden kategóriában

A teleszkópos rakodógépek és traktorok mellett a JCB egyébként a törzscsuklós rakodógépeinek választékát is bővítette, amelyeket szintén kipróbálhattak az érdeklődők a KITE Zrt. bemutatóján, de összességében elmondható, hogy a gyártó minden kategóriában tudott valami újat mutatni az érdeklődők számára.