Professzionális motorfűrészek és fűkaszák - hatósági benzinár nélkül

Az akkumulátoros gépek és eszközök előnyeiről az elmúlt években már sok szó esett, az utóbbi napok hírei azonban csak még inkább ráirányították a figyelmet ezekre a modern megoldásokra. Miután kiderült, hogy a magyarországi benzinkutak jelentős részénél a kannába töltött üzemanyagoknál nem alkalmaznak hatósági árat, a hagyományos motorfűrészek és fűkaszák üzemeltetése jelentősen megdrágult. Azokba ugyanis a 480 Ft-os literenként ár helyett már csak 750-800 Ft-os áron lehet tankolni a töltőállomásokon. A STIHL évek óta zajló fejlesztéseinek köszönhetően azonban napjainkban számos feladatra vannak professzionális akkumulátoros gépek, amelyek így hosszútávon adhatnak választ az bizonytalan ideig tartó üzemanyagár-növekedésre.
Professzionális motorfűrészek és fűkaszák - hatósági benzinár nélkül

Mit tud egy akkumulátoros gép?

Mivel a STIHL évről évre bővíti akkumulátoros gépeinek termékpalettáját, így a legtöbb igényt már most ki tudja elégíteni a hobbi, de a profi kategóriában is. Ezen eszközök mindegyike egyszerű, rugalmas, csendes és környezetbarát, miközben az üzemeltetésük is olcsóbb. Ez pedig nemcsak az üzemanyagot jelenti, hanem a rendkívül alacsony karbantartás- és alkatrész-igényt is. A STIHL akkumulátorainál ráadásul 1200 töltésig nem figyelhető meg üzemidő-csökkenés, és egyetlen akkumulátorral az adott kategória teljes termékcsaládja üzemeltethető.

PRO - profi gépek akkumulátorral

A STIHL PRO néven forgalmazza azokat az akkumulátoros eszközeit, amelyeket már a profi felhasználóknak fejlesztett. A sövényvágótól a fúvógépeken át a motorfűrészekig és fűkaszákig széles választék áll a rendelkezésre, a kínálat pedig folyamatosan bővül. Jó példa erre a világ legerősebb akkumulátoros láncfűrésze, a STIHL MSA 300, ami ácsoknak és erdészeti vállalkozóknak egyaránt kiváló választás lehet. Döntés, gallyazás, darabolás - szinte minden munkát elvégez, ráadásul a konkrét szegmensben páratlan hatékonysággal. A 3 kW-os teljesítmény nagyjából megegyezik a jól ismert és népszerű MS 261 benzines fűrész erejével. Bár a gépre, és a hozzá fejlesztett STIHL AP 500 S akkumulátorra a magyar felhasználóknak még néhány hónapot várniuk kell, ilyen üzemanyag-árak mellett már most érdemes elgondolkodni a mobil töltővel is kapható szetten. Különösen akkor, ha napelem is rendelkezésre áll például a telephelyen. MS-MSA220TC-EU-AW-007 (1)

Már most is elérhetőek...

Amíg a legújabb típus meg nem érkezik, addig az MSA 160, az MSA 200 és az MSA 220 típusok állnak a profi felhasználók rendelkezésére. Ezeknél az AP 300 S akkumulátor biztosítja a nagy teljesítményt, amire munkavégzés során minden körülmények között szükség van. A STIHL akkumulátoros motorfűrészeinek nagy előnye a csekély súly (típustól függően 3,1-3,6 kg), valamint a csendes üzemeltetés, így azok zajérzékeny területeken, de akár beltérben is használhatók. Hallásvédő használata munka közben nem szükséges. Az erdészeti munkák másik fontos eszköze a fűkasza, amiből szintén négy típus áll a professzionális felhasználók rendelkezésére: az FSA 86 R, az FSA 90, az FSA 130 és az FSA 135. A súly a legnagyobb változat esetében is mindössze 4,9 kilogramm, a legkisebb teljesítményűnél 3,2 kilogramm. Az AP 300 S akkumulátorral a gépek akár 70 percig is üzemeltethetők. Ha tehát egy-két pótaksi, valamint egy mobil töltőegység is rendelkezésre áll, a folyamatos munkavégzés egy műszakon keresztül is biztosított. FS-FSA135-EU-AW-001

A hatékonyság titka

A német gyártó egyedi akkumulátor-technológiája mellett a STIHL EC technológia a kiemelkedő hatékonyság titka. Az elektronikus szabályozású, szénkefe nélküli elektromotor rendkívül energiahatékonyan, és gyakorlatilag kopás nélkül működik. A nagy hatásfoknak köszönhetően az akkumulátor energiája komoly munkateljesítménnyé alakul. Az elektronikus vezérlés ráadásul folyamatosan figyeli a villanymotort, üzem közben észleli a terhelés változásait, és gondoskodik arról, hogy a motor mindig az optimális fordulatszám-tartományban működjön. A STIHL akkumulátoros eszközei tehát egyre többet tudnak, és a kezdeti komolyabb beruházási költséget is viszonylag rövid időn belül képesek visszahozni - különösen a kannák esetében már eltörölt hatósági benzinárak nélkül. (STIHL)