Nagyszerű videó az agrár-erdészeti rendszerekről - magyar felirattal

Manapság egyre népszerűbb, sőt, mondhatjuk, hogy egyre divatosabb téma az agrár-erdészet hazánkban is. A fogalom évről-évre jobban ismert, ám sokan még mindig nincsenek tisztában a rendszer jellemzőivel, sajátosságaival és előnyeivel. Ennek megértésében segít egy nagyszerű német videó, amely mostantól magyar felirattal is elérhető. A szöveget az Erdő-Mező olvasója, Zamozny Gábor erdőmérnök készítette, amiért mi is köszönetet mondunk, hiszen hiánypótló volt a munkája.
Nagyszerű videó az agrár-erdészeti rendszerekről - magyar felirattal

Az agrár-erdészet és az agrár-erdészeti rendszerek bemutatása:

Az agrár-erdészeti rendszerben szántóföldi és fás szárú növényeket termesztünk egy területen, egyazon időben. Tehát a rendszer két komponensből áll: szántóföldi növényekből és fákból. A fás szárú növények, vagyis fák vagy cserjék a mezőgazdasági területen találhatók. Állhatnak egymagukban, vagy csoportosan, de leggyakrabban sávokba rendeződve. Így a nagy mezőgazdasági gépek elférnek a fasorok között, és nincs akadályozva a hagyományos szántóföldi gazdálkodás. A fák száma és kora egy agrár-erdészeti rendszerben nagyon eltérő lehet. A területaránya változó, többnyire 2 és 40 százalék közötti. A fák és az agárnövények hatással vannak egymásra, mely fontos jellemzője az agrár-erdészetnek, és számos előnnyel jár. A fák védik a környezetükben lévő talajt és vizet, de jelenlétükben a szél sebessége is jelentősen csökken, ezáltal védik a talajt a pusztulástól (deflációtól). A víz közelében álló fák összegyűjtik a tápanyagot és a szennyező anyagot, így biztosítanak jobb vízminőséget. Mivel a fával borított területet nem trágyázzuk rendszeresen, ezért kevesebb nitrogén mosódik a talajvízbe és kevesebb üvegházhatású gáz jut a levegőbe. Mindemellett a fás szárú energiaültetvénynek sokkal kedvezőbb az energiamérlege az egynyári növényeknél. Ráadásul számos madár- és rovarfaj talál élőhelyet a fák között, különösen akkor, ha azon kívül kevés fa található a környékben. agrar_erdeszet_kep_1 Az agrár-erdészeti rendszerekben  nyereségesen lehet gazdálkodni, kibővítve a termékpalettát fákkal és gyümölcsökkel. A jövedelmezőség, mint minden földhasználatnál, több kritériumtól függ, mint például a helyi adottságoktól, vagy az értékesítési lehetőségektől. Előnyös, ha a termékeket, mint például a faanyagot, a régióban értékesítjük, és ezzel helyi értéket teremtünk. Egy agrárerdészeti rendszer létrehozásakor több dolgot kell figyelembe venni. Az aktuális jogi kereteket, amelyek korlátozhatják a tervezői szabadságot. Ezenkívül az agrár-erdészeti rendszer egy hosszútávú döntés, ezért, ha nem mi vagyunk azok, akkor a földtulajdonossal is egyeztetni kell. Továbbá a kezdeti beruházás - a fák ültetése és gondozása - viszonylag magas. Az agrár-erdészetnek számos előnyük van számunkra és a természet számára is.

Kapcsolódó cikkek az agrár-erdészeti rendszerekről:

Agrár-erdészeti rendszerek – Környezetkímélő agrotechnikák kutatása indul a Soproni Egyetemen  Fókuszban az agrár-erdészet I. – Termeljünk együtt a természettel! Fókuszban az agrár-erdészet II. – Betolakodó rovarok erdő, mező, kert határán Fókuszban az agrár-erdészet III. – Az agroerdészet reneszánsza Franciaországban – avagy a klímaváltozás oka a szántás? (Erdő-Mező Online - www.erdo-mezo.hu) erdomezolike