Vadászat főkategória cikkei

Kutatások szerint a gímszarvas lehet a szürke farkas legkedveltebb tápláléka

A gímszarvas lehet a szürke farkas legkedveltebb tápláléka, de gyakori lehet a vaddisznó, az őz és a muflon elejtése is – derítették ki a MATE Vadgazdálkodási és Természetvédelmi Intézetének kutatói három kontinens publikációinak átfogó elemzése alapján. A tanulmány szerint a legelő háziállatok fogyasztása akkor növekedhet, ha a csülkösvad állományok sűrűsége és változatossága jelentősen visszaesik vagy ha a juhok, marhák tartása megfelelő védelem nélkül, nagy területeken folyik.

Tovább >>>

Több mint 400 fegyvert, 5386 kiló vadhúst és 197 trófeát foglaltak le

A román rendőrség 765 fegyverekkel, robbanóanyagokkal és veszélyes anyagokkal kapcsolatos bűncselekményt leplezett le, és több mint 400 fegyvert, több mint 13 000 lőszert, 5386 kilogramm vadhúst és 197 trófeát foglalt le az orvvadászat megelőzésére és leküzdésére irányuló országos akció során – hívja fel a figyelmet a Krónika Online.

Tovább >>>

Illegális vadászathoz használt fegyvereket, vadhúst és trófeákat foglaltak le a rendőrök

Illegális vadászathoz használt eszközöket, vadhúst és trófeát, valamint egy fegyvergyűjteményt is lefoglaltak a Nógrád vármegyei rendőrök – hívja fel a figyelmet a police.hu.

Tovább >>>

Emberre támadt a medve Szovátán

Emberre támadt egy medve kedd délelőtt az erdélyi Szovátán. A 36 éves férfira a népszerű üdülőhely területén lévő egyik juhakol közelében támadt a nagyvad, több sérülést okozva - közölte kedden a Maros megyei vészhelyzeti felügyelőség (ISU).

Tovább >>>

Szigorúbb intézkedéseket hoznak a barna medvék magas száma miatt Romániában

Szigorúbb megelőző intézkedéseket hoz a romániai környezetvédelmi minisztérium a barnamedvék magas száma miatt, az új miniszteri rendelettervezet jóval több nagyvad kilövésére adna engedélyt, és a védekezést is jobban elősegítenék - jelentette be szerdai sajtótájékoztatóján Bukarestben Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter.

Tovább >>>

Számszeríjjal ejtette el a gímszarvasokat

Az orvvadászat bűntette és lopás bűntette miatt indult ügyben vádiratot nyújtottak be azzal a férfival szemben, aki számszeríjjal illegálisan vadászott gímszarvasra – hívja fel a figyelmet az Ügyészség.

Tovább >>>

Kezdődik a tavaszi rókavakcinázás hazánk déli és keleti megyéiben

A rókák veszettség elleni immunizálását tavasszal datáljuk, melyhez kapcsolódóan az ebzárlat és a legeltetési tilalom életbe lépése sem marad el az érintett térségekben. A Nébih tájékoztatása szerint a repülőgépes vakcinázás 2023. április 1-én kezdődik hazánk déli és keleti megyéiben.

Tovább >>>

Saját kertjében támadt a férfire egy medve

Saját kertjében támadt rá egy medve egy 73 éves férfire Erdélyben. Az áldozatot a mellkasán és az egyik lábán sebezte meg az állat – írja a Székelyhon.ro.

Tovább >>>

Kiemelt feladat az európai vadmacska védelme

Március 3. a vadvilág nemzetközi napja. Az idei dátum egyben kettős jubileum is: éppen ötven éve írták alá a veszélyeztetett vadállatok kereskedelméről szóló egyezményt, ennek emlékére pedig az ENSZ közgyűlése tíz éve nyilvánította kiemelt dátummá ezt a napot. A vadvilág napja minden évben egy-egy fő téma köré szerveződik: idén a „vadvédelmi együttműködések” állnak a fókuszában. A Pilisi Parkerdő, a Duna–Ipoly Nemzeti Park Igazgatósága és a Budakeszi Vadaspark Vadmacska Fajmegőrzési Programja pontosan ilyen együttműködés.

Tovább >>>

Kutatás a dámszarvas állományáról és hasznosításáról Európában
Sajtóközlemény

Kutatás a dámszarvas állományáról és hasznosításáról Európában

Idén tíz éve ünnepeljük a Vadvilág Világnapját. Az ENSZ 2013-ban nyilvánította március 3-át jeles nappá, Földünk vadállat- és növényvilágának megőrzése, valamint a vadvilág fennmaradását fenyegető veszélyek csökkentése és elkerülése érdekében. A világnapot a veszélyeztetett állat- és növényfajok nemzetközi kereskedelmét szabályozó Washingtoni Egyezmény (CITES) aláírásának napja – 1973. március 3. – alapján jelölték ki.

Tovább >>>

Az agancsgyűjtés nemcsak a vadállományt, hanem az erdő egészét is veszélyezteti!
Sajtóközlemény

Az agancsgyűjtés nemcsak a vadállományt, hanem az erdő egészét is veszélyezteti!

Tél vége, tavasz eleje különleges időszak az erdei vadvilág életében. Nagyjából április elejéig tart a szarvasok agancshullajtása. Az agancsok engedély nélküli gyűjtése nemcsak veszélyt jelent az erdei élővilágra, de a törvény is bünteti: egyrészt lopásnak, másrészt szervezett hajsza formájában állatkínzásnak minősül.

Tovább >>>

Pályázat a Budafai Vadászház felújítására

A Zalaerdő Zrt. nyílt, egyfordulós pályázatot hirdet a Budafai Vadászház felújítására.

Tovább >>>

Veszettséget igazoltak egy kutyával verekedő rókánál

Veszettséget igazolt a Nébih laboratóriuma egy kutyával verekedő rókánál. A fertőzött állatot a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei Tiszabecs község területén ejtették el a héten. A betegség behurcolása feltehetően természetes úton, a vadállomány Ukrajna felőli mozgása révén következett be.

Tovább >>>

A legtöbb vadkárt medve okozta Kovászna megyében

Tavaly több mint kétszáz, főként medvék okozta vadkárt jegyeztek az erdélyi Kovászna megyében – osztotta meg a sajtó képviselőivel a Kovászna Megyei Környezetvédelmi Ügynökség igazgatója.

Tovább >>>

Felfüggesztett fogházbüntetésre ítélték az újfehértói vadászbaleset vádlottját

Nem jogerősen egy év, végrehajtásában két év próbaidőre felfüggesztett fogházbüntetésre ítélte a Nyíregyházi Járásbíróság kedden a 2020-ban a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei Újfehértón történt vadászbaleset vádlottját.

Tovább >>>

<< < 4. / 93. oldal > >>