Keresési találatok erre a cimkére: tűzifa

Érkezik a csillagászati tavasz

Hétfőn, március 20-án 22 óra 24 perckor kezdődik a csillagászati tavasz, ekkor következik be ugyanis a nap-éj egyenlőség - írta az Országos Meteorológiai Szolgálat a honlapján, felhívva a figyelmet arra, hogy a tankönyvek ugyan március 21-ére datálják az eseményt, ez azonban eshet március 20-ára és 21-ére is.

Tovább >>>

Tűzgyújtási tilalom lépett érvénybe Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében

A szeles és napsütéses napokat követően a hétvégére várható száraz, jelentősebb csapadék nélküli időjárás megnöveli az erdőre átterjedő szabadtéri tüzek kialakulásának veszélyét, ezért 2023. március 18-tól a hatóság tűzgyújtási tilalmat rendel el Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében.

Tovább >>>

Nagy szükség lenne az erdészeti gépfejlesztést ösztönző pályázati lehetőségekre

Az Agrárkamara és az Országos Erdészeti Egyesület Gépesítési Szakosztálya a hazai erdészeti gépfejlesztésről és gépgyártásról szóló szakmai beszélgetésre invitálta a témában érintett ágazati szervezeteket. Az ágazatirányítás, az oktatás, a kutatásfejlesztés, valamint a gyakorlati erdőgazdálkodás szakértői mellett a gépfejlesztésben és kereskedelemben is jártas szakemberek egyrészt értékelték az erdészeti gépesítés helyzetét, másrészt előremutató javaslatokat, teendőket fogalmaztak meg.

Tovább >>>

Megkönnyíti a generációváltást az újonnan átadott ács képzőközpont

Ács képzőközpontot adtak át Nagyvázsonyban. Az elméleti és gyakorlati képzést is biztosító intézményben fiatalok és felnőttek is elsajátíthatják az építészeti szakma fogásait - közölte a pénteki megnyitóünnepségen az intézmény alapító igazgatója.

Tovább >>>

Elektromos rönkszállítót teszteltek erdei környezetben

Első alkalommal teszteltek elektromos rönkszállító teherautót erdei körülmények között Svédországban.

Tovább >>>

Új elektromos terepjárókkal dolgoznak az erdészek a Pilisi Parkerdőben

Környezetkímélő e-terepjárók álltak üzembe a Pilisi Parkerdőnél. A hat darab akkumulátoros jármű beszerzését az Agrárminisztérum támogatta.

Tovább >>>

Gyorsabban nőhetnek a sarkvidéki fák a klímaváltozás miatt?

Egy nemrégiben közzé tett kutatási eredmény szerint a felmelegedés hatására a sarkvidékek erdőségei 2050-ben akár 20 százalékkal is gyorsabban növekednek majd – hívja fel a figyelmet a National Geographic.

Tovább >>>

Szeles, de enyhe idő lesz a héten

Változékony, időnként szeles, de alapvetően enyhe idő lesz a héten, több helyen 15 Celsius-fok fölötti csúcshőmérsékletek is előfordulhatnak és kisebb esők, záporok is lehetnek. A hét elején még többfelé kisüthet a nap, de a hét végén már inkább erősen felhős időre kell számítani és megszűnnek az éjszakai fagyok - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből.

Tovább >>>

Beszakadt hódjárat miatt vált balesetveszélyessé az erdészeti út (KÉPEK)

"A magas belvíz következtében átázott erdészeti útban keletkezett kár fokozott balesetvészelyt jelent a kirándulók, természetjárók, és a munkájukat végzők számára is" - olvasható a Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. Kapuvári Erdészetének hivatalos Facebook oldalán néhány fotó kíséretében. A képeken látható nagyméretű lyuk a hódok járatának beszakadásáva keletkezett.

Tovább >>>

Nagyjából 190 ezer rászoruló családnak biztosítottak tűzifát

Nagy István agrárminiszter kifejtette, a Belügyminisztérium által meghirdetett program keretében 2374 településen mintegy 180-190 ezer rászoruló család kapott és kap a téli tüzelőjéhez segítséget. Ehhez a kormány 5 milliárd forint támogatást biztosít. 

Tovább >>>

Lúdállományban mutattak ki madárinfluenzát Bács-Kiskun vármegyében

Hetekkel a körzetek feloldása után ismét a madárinfluenza jelenlétét igazolta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Bács-Kiskun vármegyében. Az állategészségügyi hatóság kijelölte a védő- és megfigyelési körzeteket, valamint megkezdődött az érintett lúdállomány leölése is.

Tovább >>>

Már csaknem 200 önkormányzatnak, 44 ezer köbméter tűzifát leszállított a Nyírerdő

A szociális tüzelőanyag programba tervezett fűtőanyag 99 százalékát, azaz mintegy 44 ezer köbméter faanyagot már leszállított a Nyírerdő Zrt. a működése területe, azaz Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar vármegye csaknem 200 önkormányzatának – hívja fel a figyelmet a Cívishír

Tovább >>>

Bogárgyűjtéstől az afrikai kalandokig – Dr. Sáska László életét mutatják be a FeHoVán

A FeHoVa – Fegyver, Horgászat és Vadászat Nemzetközi Kiállítás minden évben megemlékezik hazánk kiváló vadászairól. Nincs ez másképp az idei rendezvényen sem: 2023-ban többek között Dr. Sáska László életét és munkásságát ismerhetik meg a látogatók a hagyatéki gyűjtemény segítségével. 

Tovább >>>

A kifizetett tűzifa felét elcsalta volna a hirdető

A Nógrád Vármegyei fogyasztóvédelmi hatóság és a Nébih EUTR ellenőrei közös akcióban értek tetten egy facebookos tűzifacsalót. Az eladó a próbavásárláskor a kifizetett mennyiségnél lényegesen kevesebb fát adott át, amelynek a származását sem tudta igazolni, így a Nébih hatósági zár alá vette a tűzifát.

Tovább >>>

Gyorsan terjed az erdőtűz Chilében

Hatalmas erdőtűzzel küzdenek a lánglovagok Chilében, már több mint 700 hektáron tombolnak a lángok – írja a HírTV. A bozóttűznek indult katasztrófát nem sikerült gyorsan megfékezni, a lángok pedig gyorsan terjednek: bár a térség összes tűzoltója a helyszínen van, a tűzvész egyre csak terebélyesedik.

Tovább >>>

<< < 4. / 48. oldal > >>