A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: A non-numeric value encountered

Filename: controllers/Hirek.php

Line Number: 198

Backtrace:

File: /var/www/vhosts/erdo-mezo.hu/httpdocs/application/controllers/Hirek.php
Line: 198
Function: _error_handler

File: /var/www/vhosts/erdo-mezo.hu/httpdocs/index.php
Line: 315
Function: require_once

Erdő-Mező Online

Keresési találatok erre a cimkére: erdőkár

Megjelentek az első új erdészeti pályázati felhívások

Megjelentek az első erdészeti vidékfejlesztési pályázati felhívások a 2027-ig tartó KAP Stratégia Terv keretei között, így a Natura 2000 területen folytatott erdőgazdálkodási tevékenységhez kapcsolódó kompenzációs kifizetését lehetővé tévő és az erdőkárok helyreállítását támogató felhívás. Mindkét egységköltség alapú támogatás igénybe vétele érdekében először a 2024. évi egységes kérelem keretében nyújthatók be támogatási, egyben kifizetési kérelmek - jelentette be Zambó Péter erdőkért és földügyekért felelős államtitkár.

Tovább >>>

Március végén indul a tavaszi rókavakcinázás

A rókák veszettség elleni tavaszi vakcinázása 2024. március 30-án kezdődik Magyarország déli és keleti vármegyéiben. Az immunizálással párhuzamosan ebzárlat és legeltetési tilalom lesz érvényben az érintett térségekben. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felhívja a lakosság figyelmét arra, hogy a megelőző intézkedések betartása össztársadalmi érdek, a veszettség gyanújának jelentése pedig jogszabályi kötelezettség. 

Tovább >>>

Változnak az afrikai sertéspestis kártalanítási tételei

Március 1-jétől módosulnak az afrikai sertéspestis (ASP) mentesítési tervhez kapcsolódó, állami kártalanítási tételek - tájékoztat a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. A közlemény szerint a kártalanítási eljárás új díjtételei az érintett résztvevőkkel történt egyeztetés alapján születtek meg. Az új díjtételek kidolgozása során kiemelt szempont volt, hogy azok az egész ország területén segítsék elő az állománysűrűség további csökkentését, és ösztönözzék a vaddisznóhús felhasználását az ASP-től mentes területeken.

Tovább >>>

Tűzifa-kereskedői hálózatot buktatott le a Nébih

A hatósági felügyelők több hónapos megfigyelést és ellenőrzést követően csaptak le egy nyugat-dunántúli, nyolc főből álló hálózatra – tájékoztat a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.

Tovább >>>

Két vármegyében igazoltak madárinfluenzát

Ezúttal Borsod-Abaúj-Zemplén és Bács-Kiskun vármegyékben igazolta magas patogenitású madárinfluenza vírus jelenlétét a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma. Az illetékes hatóságok megkezdték az érintett állományok felszámolását, valamint védő- és felügyeleti körzeteket is kijelöltek.



 

Tovább >>>

Megkezdődött az őszi rókavakcinázás

A rókák veszettség elleni őszi immunizálása megkezdődött Magyarország déli és keleti vármegyéiben, ezzel párhuzamosan ebzárlat és legeltetési tilalom is életbe lépett az érintett térségekben. A repülőgépes vakcinázás az Európai Unió társfinanszírozásával valósul meg.

Tovább >>>

Csaló tűzifa árusok buktak le az agglomerációban

Próbavásárlás során bizonyosodott be, hogy a Pilisi Parkerdő Zrt. nevével visszaélve akartak csalók tűzifát értékesíteni. A tilosban járók lebuktatására a Nébih ellenőreivel közös akcióban került sor.

Tovább >>>

Ismét veszett rókát találtak az ukrán határ közelében

A Nébih laboratóriuma veszettséget állapított meg egy kutyával verekedő rókánál Szabolcs-Szatmár Bereg vármegyében. A közlemény szerint a betegség behurcolása feltehetően természetes úton, a vadállomány Ukrajna felőli mozgása révén következett be.

Tovább >>>

Az egész országra kiterjesztették a tűzgyújtási tilalmat

Az egész országot sújtó kánikula miatt 2023. augusztus 26-tól Magyarország teljes területén tűzgyújtási tilalmat rendel el a hatóság. Ennek értelmében szombattól tilos tüzet gyújtani a magyarországi erdőkben, a vasút és közút menti fásításokban, valamint a kijelölt tűzrakóhelyeken is. A parlag- és gazégetés szintén nem engedélyezett a fokozottan tűzveszélyes időszakban.

Tovább >>>

Visszavonták a tűzgyújtási tilalmat hazánkban

A csapadékos időjárásának köszönhetően megszűnt a fokozott tűzveszély, ezért a hatóság visszavonta a tűzgyújtási tilalmat Bács-Kiskun, Csongrád–Csanád, Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyékben is.

Tovább >>>

Nőtt a rezervátumi minősítést kapott törzsültetvényi erdőterületek nagysága hazánkban

A klímaváltozás okozta felmelegedés elleni küzdelem, valamint erdeink állapotának megőrzése elképzelhetetlen az erdősített területeink védelme, különösen ezek változatos genetikai állományainak fenntartása nélkül. Bizakodásra ad okot, hogy a törzsültetvények nagysága évről évre nő, emellett pedig lényeges, hogy e nélkülözhetetlen tevékenységre áldozó erdőgazdálkodók kompenzálása is fontos szempont hazánkban.

Tovább >>>

Egyre profibbak a tűzifacsalók

Több helyről is jelentették azokat a csalókat a Nébih-nél, akik valósnak tűnő, a szükséges azonosítókkal is ellátott szórólapokon hirdettek tűzifaeladást. A hatósági ellenőrzés végül kiderítette, hogy a szórólapon szereplő minden adat hamis. Az eset is bizonyítja, a csalók egyre jobban igyekeznek a legális kereskedés látszatát kelteni, így a vásárlók részéről ma már elengedhetetlen az éberség és az adatok előzetes ellenőrzése.

Tovább >>>

Több térségben is tűzgyújtási tilalmat rendeltek el

A kánikula és az előreláthatóan továbbra is csapadékszegény időjárás miatt a hatóság 2023. július 12-től kiterjeszti a tűzgyújtási tilalmat Borsod -Abaúj -Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Pest és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyékre is. A korlátozás Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád vármegyékben is tovább él.

Tovább >>>

Csökkent az ASP kockázati területek nagysága hazánkban

Jelentősen csökkent az afrikai sertéspestis (ASP) kockázati területek nagysága Magyarországon, amely lehetővé tette a járványügyi korlátozások enyhítését – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.

Tovább >>>

Tűzgyújtási tilalmat rendeltek el az alföldi térségben

Az elmúlt napok átlagosnál melegebb időjárása miatt az alföldi térség erdőterületein található avar, gyep és tűlevél réteg kiszáradása miatt fokozott tűzveszély alakult ki. A Nébih 2023. június 22-től Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád vármegyékben tűzgyújtási tilalmat rendelt el.

Tovább >>>

1. / 4. oldal > >>