Fából készült a motor az alsóörsi Harley-Davidson fesztiválon – természetesen STIHL fűrésszel (+KÉPEK)

stihl_csaszar_55Mint arról az Erdő-Mező már korábban beszámolt, idén nem mindennapi motorshow-val várta a 18. Harley-Davidson Open Road Fest közönségét az Andreas STIHL Kft. A június 10-i, alsóörsi rendezvényen ugyanis Gáborecz István faszobrász egy életnagyságú Fat Boy-t készített fából – természetesen STIHL fűrésszel.

A különleges “faparipa” szombat estére el is készült, ám a teljes munka nem egyetlen napot vett igénybe. “Csak a faragással eltöltött idő nagyjából 30 óra volt” – mondta el az Erdő-Mező kérdésére a művész, aki már nem ismeretlen az erdész, fakitermelő körökben, hiszen 2017-ben Gáborecz István minden STIHL favágó versenyen alkot valami maradandót. Legutóbb, Tamásiban például egy dámszarvast.

Elsőre csak ennyi látszott a faragott motorból...

Elsőre csak ennyi látszott a faragott motorból…

A versenyeken készített szobrok azonban messze elmaradtak az alsóörsi kihívástól, hiszen egy életnagyságú Fat Boy elkészítése nem rutinszerű feladat – már a méretei miatt sem. “Tölgyfából lett össze állítva a szobor, méghozzá egy 700 kg-os és egy 400kg-os darabból, amelyeket vízszintesen illesztettem össze. A kormány és a tank magassága miatt azonban még egy sor fát rá kellet szabnom” – tudta meg portálunk Gáborecz Istvántól, akinek még további emelő szerkezeteket is kellett készítenie a monumentális alkotás mozgatásához.

...a másik oldalan viszont már készült a különleges motor

…a másik oldalan viszont már készült a különleges motor

A 18. Harley-Davidson Open Road Fest résztvevői elsőre mindössze a három összeillesztett rönköt láthatták a különleges motorból, hiszen a belső rész rejtve volt előttük. “A szobor fogadtatása nagyon jó volt, bár az emberek először furcsán néztek rám, hogy mit akarok azokkal a rönkökkel. De mikor meglátták a belső részén kifaragott motort, tátva maradt a szájuk” – mesélte élményeit a faszobrász.

gaborecz_istvan_motor_3

A különleges, fából készült motor Alsóörsön maradt, így vélhetően sokan megcsodálhatják majd Gáborecz István alkotását, akivel egyébként augusztus 26-án Bükkzsércen, a következő STIHL regionális fakitermelő versenyen találkozhatunk.

Fakitermelő versenyekről az Erdő-Mező oldalán >>>

(Gribek DánielErdő-Mező Online – www.erdo-mezo.hu)

erdomezolike

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?