EUTR - Júliusban még elfogadják a korábbi nyomtatványokat az erdei faválasztékok szállítása során

Tájékoztató a faanyag kereskedelmi lánc szereplőkre vonatkozó, 2016. július 1-jétől alkalmazandó jogszabályi rendelkezéseket érintő, átmeneti intézkedésekről.
EUTR - Júliusban még elfogadják a korábbi nyomtatványokat az erdei faválasztékok szállítása során
Kapcsolódó cikkek: A faanyag kereskedelmi lánc szereplőit érintő jogszabályi rendelkezések összefoglalása EUTR – Fa és fatermék szállítása saját célra (Letölthető dokumentum) Faanyag kereskedelmi lánc szereplőként szeretném teljesíteni az erdőről, az erdő védelméről és az erdőgazdálkodásról szóló 2009. évi XXXVII. törvény (Evt.) 90/F. § (1) bekezdésében meghatározott bejelentési kötelezettségemet. Hogyan járjak el?
A faanyag kereskedelmi lánc felügyeletével kapcsolatos bejelentés, nyilvántartás és ellenőrzés részletes szabályairól szóló 26/2016. (IV. 11.) FM rendelet 1.§-a értelmében a faanyag kereskedelmi lánc szereplő a bejelentési kötelezettségét elektronikus úton, az erdészeti hatóság honlapján elérhető elektronikus felületen teljesíti, mely lehetőség egyelőre még nem elérhető. Kérem, szíveskedjen a folyamatosan frissülő http://portal.nebih.gov.hu/eutr portálon tájékozódni az elektronikus felület megnyílásáról, melynek megtörténtét követően a regisztráció megvalósulhat.
Az EUTR technikai azonosító szám feltüntetése a faanyag kereskedelmi lánc felügyeletével kapcsolatos bejelentés, nyilvántartás és ellenőrzés részletes szabályairól szóló 26/2016. (IV. 11.) FM rendelet 9.§-a értelmében a szállítójegyen kötelező. Hogyan járjak el a technikai azonosító szám hatóság általi kijelöléséig?
Amennyiben Ön erdőgazdálkodó, erdőgazdálkodási tevékenysége során - az Evt. 90/F. § (1) bekezdésének megfelelően kizárólag Magyarország területén végzi erdei faválasztékok előállítását és értékesítését, akkor a technikai azonosító számának az erdőgazdálkodói kód minősül, ennek értelmében e kód feltüntetésével jogszabályi kötelezettségét teljesíti Amennyiben nem tartozik a megjelölt körbe, a technikai azonosító szám kijelöléséig a nyomtatvány erre vonatkozó rovatát hagyja üresen.
Az Erdészeti Hatóságtól sorszámtartományt igényeltem, azonban a nyomda 2016. július 1-jéig nem tudja legyártani a 2016. július 1-jétől hatályos rendelkezéseknek megfelelő tartalmú nyomtatványt. Mi a teendő ebben az esetben?
Tekintettel arra, hogy a faanyag kereskedelmi lánc szereplőinek egy része jelezte, hogy rendkívüli nehézséget okoz számára az új nyomtatványok alapján történő értékesítés, az Erdészeti Hatóság ellenőrzései során 2016. július hónapjában elfogadja a korábban használatban lévő nyomtatványokat az erdei faválasztékok szállítása során. Tűzifa fogyasztó részére történő értékesítése esetén a honlapon közzétett vásárlói tájékoztatót július 1-től alkalmazni kell és át kell adni a fogyasztó részére.
(NÉBIH) erdomezolike