Aláírták a végleges vagyonkezelési szerződéseket az állami erdőgazdaságok vezetői (+KÉPEK)

nfa_22Minden bizonnyal piros napos ünnepként vonul be az állami erdőgazdaságok történetébe 2016. február 15., hiszen mintegy 20 év után végre jogilag is a megfelelő környezetben végezhetik a munkájukat a társaságok. A Földművelésügyi Minisztériumban ugyanis a szaksajtó jelenlétében Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter és Bitay Márton Örs államtitkár, valamint az állami erdőgazdaságok vezérigazgatói aláírták a végleges vagyonkezelési szerződéseket.

Teljes képgaléria az ünnepélyes aláírásról >>>

A hivatalos papírok hiányát tavaly ősszel már az ÁSZ jelentése is kifogásolta, ami nem véletlen, hiszen a probléma 20 éve áll fent. “Eddig ideiglenes szerződések voltak valamint azoknak a meghosszabbításai, és ezt a lemaradást már be kellett hoznunk, ami mindkét fél számára fontos” – mondta el az ünnepségen Fazekas Sándor. A földművelésügyi miniszter szerint a szerződések 47 000 ingatlanra, mintegy 667 000 hektár állami területre vonatkoznak, ami az összes terület 70 százaléka. A különbözet, ami még hátra van, további munkát igényel, de ezeket is rendezni fogják.

nfa_5

Fazekas Sándor hangsúlyozta: az állami erdőgazdaságok eddig a végleges szerződések nélkül is magas, európai szinten végezték a munkájukat.

Bitay Márton Örs, az állami földprogramért felelős államtitkár szimbólumnak tartja, hogy a végleges vagyonkezelési szerződéseket éppen 2016-ban írják alá, hiszen ebben az évben 150 éves az Országos Erdészeti Egyesület, valamint idén esedékes az erdőtörvény módosítása is.

nfa_19

“Ez az aláírás azért is nagyon fontos, mert így tudtok tényleg teljeskörűen eljárni, így tudjátok kezelni az állami erdőket” – mondta a vezérigazgatóknak, majd hozzátette: “Ezek a szerződések bizonyítják azt is, hogy a minisztérium nem fél attól, hogy erdészek kezeljék az erdőket”.

nfa_35

Az államtitkár a rendezvényen megköszönte az erdészek eddigi munkáját, akik a nehéz időkben is kitartóan dolgoztak – még akkor is, amikor nem volt meg a szükséges jogi alap. “Ami munkát ti elvégeztek, az jó. Aki mást mond, az vagy hazudik vagy csúsztat” – hangsúlyozta Bitay Márton Örs, aki hozzátette: az elmúlt években a negatív eredmény, a csőd vagy a fizetésképtelenség nem ismert fogalmak voltak az állami erdőgazdaságoknál.

nfa_30

“Laza könyököt és feszes csuklót kívánok az aláírásokhoz” – zárta beszédét az államtitkár, ami után a megjelentek koccintottak a rég várt esemény tiszteletére, majd 21 állami erdőgazdaság vezérigazgatója asztalhoz ült, hogy elvégezze a papírmunkát. A 22 társaság közül mindössze a Pilisi Parkerdő Zrt. első embere, Zambó Péter nem tudott jelen lenni az eseményen.

nfa_27

(Gribek DánielErdő-Mező Online – www.erdo-mezo.hu)

erdomezolike

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?