Áder János a letarolt pilisi erdőben járt

Áder JánosKormányzati segítségre és civil összefogásra is szükség lesz a múlt heti ónos eső miatti károk felszámolásához – jelentette ki Áder János köztársasági elnök hétfőn a Pilisben található Kakashegyen, miután megtekintette a jegesedés által egyik leginkább sújtott erdőrészt Pilisszentkereszt fölött.

Az államfő, aki a területet kezelő Pilisi Parkerdő Zrt. munkatársainak társaságában tájékozódott a helyszínen az ónos eső, majd a jegesedés okozta károkról, drámainak nevezte a szilánkosra tört, kifordult fák látványát. “Mint a sírkeresztek, mutatják, hogy 30-40 év munkája ment tönkre” – fogalmazott a köztársasági elnök.

Szólt arról is, hogy hozzávetőleg 50 ezer hektár állami erdőt – az összes állami erdő 5 százalékát – kell valamilyen módon rendbe tenni, és “ez csak összefogással, komoly állami segítséggel történhet meg”. Áder János azt mondta: szeretné mindenkinek felhívni a figyelmét arra, hogy “elkél a segítség, szükség lesz kormányzati segítségre, és civil összefogásra is”.

ader_onos_eso_erdo_1

Az államfő elismerését fejezte ki a szakszerű és gyors munkáért az azonnali kárelhárításában. Hozzátette: a helyreállítás sokáig eltarthat, ezért mindenkitől megértést és támogatást kér.

Zambó Péter, a Pilisi Parkerdő Zrt. vezérigazgatója az MTI-nek elmondta, a kezelésükben lévő területen mintegy 20 ezer hektárnyi erdőt érintett a jegesedés, ennek harmada súlyosan károsodott, a közvetlen kárfelszámolás és a helyreállítás akár jövő év végig is eltarthat.

Áder János

Hozzátette: a jelenlegi információk szerint új erdők ültetésére is szükség lehet, ami főleg a fenyveseket érinti, illetve a turisztikailag kiemelt helyeket. Az erdészeti társaság területén mintegy 500 kilométernyi turista- és erdészeti utat kell járhatóvá tenni.

Ónos esõ - Károk a pilisi erdõben

A múlt hét eleji ónos esős időjárás miatt az ország több pontján, különösen a főváros II. és XII. kerületében, valamint Pest megye több településén alakult ki kritikus helyzet. Több balesetveszélyes utat lezártak, átmenetileg néhány települést sem lehetett megközelíteni, s több ezer háztartásban egy ideig áram sem volt.

Kapcsolódó cikkeink:
Folyamatosan zajlik a károk felszámolása a Börzsönyben
Olyan volt, mint egy ördögi kör – Olvasóink mesélnek a károk felszámolásáról (+KÉPEK)
A szociális tűzifaprogramban értékesítik majd a jég miatt kidőlt fákat
Döbbenetes drónfelvételek a letarolt erdőről Nagykovácsiból (VIDEÓ)
Most is utáljátok az erdészeket, fakitermelőket?
Erdészek és fakitermelők segítenek az utak megtisztításában
Ilyen pusztítást végzett a jég az erdőkben – Olvasóink képei a jégtörésekről
Képek a Nagy Hideg-hegyről, a jég birodalmából
Leállt a fakitermelés – Ponsse forwarder segíti az utak megtisztítását (+Olvasói képek)
Jegesedés miatt balesetveszélyes a Pilisi erdők látogatása
Kritikus a helyzet a Pilis, a Börzsöny és a Mátra erdeiben is (+Képek)

(MTI)

erdomezolike

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?