Gribek Dániel szerző cikkei

Két erdészeti technikum is a legjobb 100 között

Megjelent a 2023-as technikumi rangsor, a TOP 100-as lista a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal közhiteles adatai alapján, a tanulók bemeneti és képzési-kimeneti teljesítményének, az intézmények oktatói létszámának és digitális ellátottságának figyelembevételével készült. A listában két erdészeti technikum is helyet kapott; a soproni és a mátrafüredi.

Tovább >>>

Így még nem láttunk kengurut és gímszarvast – Könyvajánló beszélgetés Szunyoghy Andrással

Már a borítója is ámulatba ejtő Szunyoghy András grafikusművész új anatómiai könyvének, amit a 2023-as FeHoVa vadászkiállításon mutatott be. Mintegy 130 oldalon úgy láthatunk számos vadfajt, ahogy átlag ember talán sosem, vadászember is legfeljebb a Magyarországon előfordulókat. Teljesen csupaszon, az izomzatukat a legapróbb részletekig kidolgozva.

Tovább >>>

Elkezdődött a FeHoVa – Ólomsörét, hangtompító, kormorán és biodiverzitás a megnyitó beszédekben

Vadász karikatúrák, trófeaszemle, terepjárók, valamint számos megszokott program és kiállító mellett több újdonság is várja a Kárpát-medence vadászatit a FeHova – Fegyver, Horgászat és Vadászat Nemzetközi Kiállításon és Vásáron. Február 9-étől egészen vasárnapig az Erdő-Mező is jelen van az eseményen 12 ország mintegy 200 kiállítója között.

Tovább >>>

A háború miatt elveszítette földjeit, most más országok termelőinek segít az ukrán gazdálkodó

Januárban Magyarországon járt Mykhaylo Draganchuk, vagyis a No-Tiller, akinek fenntartható gazdálkodásról szóló videóit a Youtube-on több mint 40 ezren követik. A krími termelő a háború miatt nem tudja megközelíteni gazdaságát, ahol 2006 óta olyan termelési módszert alkalmaz, ami teljesen elhagyta nemcsak a szántást, de a többi talajmunkát is. Most a világ regeneratív, vagyis talajmegújító termelőit segíti tapasztalataival. Az ukrán termelő a HEKTÁR Magágy podcastnak adott szakmai interjút.

Tovább >>>

Az élőhelyfejlesztés lehetőségeiről tartanak vadgazdálkodási konferenciát

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara „A vadgazdálkodás aktuális kérdései” címmel konferenciát szervez a FeHoVa kiállítás részeként. A nyitónapon, február 9-én 14:00 – 16.30 órakor az élőhely-fejlesztés lesz a középpontban.

Tovább >>>

Távvezérelt szárzúzóval és akkus fűnyíróval vár az ANDL az AGROmash-on

Szerdán, vagyis január 25-én megnyitja kapuit hazánk legnagyobb mezőgazdasági kiállítása, az AGROmashEXPO és AgrárgépShow, ahonnan ezúttal sem hiányozhatnak az ANDL Kft. prémium kategóriás gépei - köztük egy igazi újdonság, az AS-Motor 1000 OVIS RC.

Tovább >>>

Testközelben a STIHL világújdonságai - a HUNGEXPO kiállításain

Több év kényszerű kihagyás után idén két nagyszabású szakmai rendezvényen mutatja be legújabb, már Magyarországon is elérhető termékeit a STIHL. Január 25-étől 28-áig az AGROmashEXPO mezőgazdasági kiállításon, míg február 9. és 12. között a FeHoVa vadászati vásáron debütál a hazai nagyközönség számára a világ legerősebb akkumulátoros motorfűrésze, az MSA300, és egy teljesen új termékcsalád is helyet kap a népszerű, közkedvelt eszközök mellett.

Tovább >>>

Fenntartható megoldás a lehullott falevelek kezelésére

Január elején már nem a legaktuálisabb téma a kultúrterületeken lehullott avar fenntartható kezelése, de talán akadnak még olyan kertek, ahol van némi levél. Emellett jó lenne már most elültetni egy gondolatcsírát minél több zöldterület-tulajdonos tudatában - legyen az egy család, egy lakóközösség, vagy egy önkormányzat, esetleg egy vállalat.

Tovább >>>

Melegítő tippek a téli favágáshoz

Az enyhe ősz után a december már fagyokat is hozott, a favágás szezonja pedig egyértelműen a hideg időjárási körülményekhez kapcsolódik. Az erdőkben nagy erőkkel zajlik a fakitermelés, miközben idén minden korábbinál többen dolgozzák fel otthon a fűtésre szánt tűzifájukat. De hogyan védekezhetünk a téli hideg ellen munka közben? Adunk néhány tippet!

Tovább >>>

Az év végére visszatérnek az éjszakai fagyok

A jövő hét elején még több órás napsütés várható napközben, hétfőn a napos részeken akár 15 Celsius fok is lehet, de kedden egy hidegfront érkezik helyenként megerősödő széllel, így szerdán hajnalban visszatérnek az éjszakai fagyok és a csúcshőmérséklet is csak 2 és 8 fok között várható. Ezt követen egy melegfront érkezik élénk széllökésekkel, és vasárnap már a hajnali mínusz 1, plusz 6 fokról 5 és 15 fok közé melegszik fel a levegő - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből.

Tovább >>>

Társasjátékok a biodiverzitás és az erdők megőrzéséért

A tavalyi, rendkívül sikeres írásom után ismét bemutatok néhány olyan társasjátékot, ami a szórakozás mellett edukál is, és az otthoni környezeti nevelés szerves részét képezheti. A közelgő ünnepek ismét lehetőséget nyújtanak arra, hogy a családdal, barátokkal, a gyermekeinkkel, unokáinkkal töltsünk a megszokottnál is jóval több időt. Az alábbi társasok kiválóak lehetnek arra, hogy ezúttal ne csak jól érezzük magunkat, de tanuljunk is, és felhívjuk a figyelmet a környezetünk összetettségére, sérülékenységére, apró és kevésbé apró csodáira. Mindezt pedig lehetőleg fenntartható köntösben, amire cikkem végén külön példát hozok.

Tovább >>>

Mi a közös a kínai nagy falban és a Cont-Eco vadkerítésében?

A Cont-Eco Kft. már 6 000 000 méter, vagyis 6000 kilométer TORNADO vadkerítés értékesítéséhez vagy építéséhez járult hozzá - osztották meg a nagyszerű hírt, amire méltán büszke a szombathelyi székhelyű cég.

Tovább >>>

Másfélszer több forrással számolhat az erdész szakma - Elfogadták a KAP magyar stratégiai tervét

Több mint négy éve tartó munka végére tehetett pontot az Agrárminisztérium, miután november 7-én az Európai Unió elfogadta a Közös Agrárpolitika magyar stratégiai tervét, ami így most már a termelők számára is hivatalossá, hamarosan a gyakorlatban is alkalmazhatóvá válik. A budapesti sajtótájékoztatón Gribek Dániel főszerkesztőnk is jelen volt, aki többek között a talajvédelem ügyéről, a környezetvédelmi szempontokról és az erdészeti támogatásokról kérdezte az agrárminisztert.

Tovább >>>

Ínycsiklandó gombás ételek az erdőből – fenntarthatóan

A természetben a legszebb dolog a harmónia. Ezzel a mondattal kezdődik Nagy Krisztina és Priksz Gábor könyve, a „Tányérodon az erdő” című gasztronómiai, természetismereti kiadvány. Igen, így egyben. Mert a szerzőpáros a gombaszakellenőr és a biológus gondolkodásával közelíti meg a közös témát: az erdei gasztronómiát.

Tovább >>>

Ausztrália mindent vitt - Bred De Losa az egyéni világbajnok

Rendkívül fordulatos, izgalmas versenyt hozott október 29-én este a STIHL Timbersports egyéni Világbajnokság Svédországban. A sportfavágás legnagyobb legendája, az új-zélandi Jason WynYard, az amerikai sztár, Matthey Cogar, és az előző nap megrendezett csapat VB-t is megnyerő Brad De Losa hatalmas csatát vívott hat versenyszámban. Végül egy szenzációs Hot Saw-val a 45 éves ausztrál diadalmaskodott 3000 néző előtt a Partille Arénában.

Tovább >>>

<< < 3. / 16. oldal > >>