Új generáció a dobogón, Strúbel Bence ismét győzött – Ilyen volt a karádi STIHL Timbersports favágó verseny

Meglepő hibázások, fülledt meleg, feladott továbbjutás, kétszer is kieső versenyző, hibátlan bajnok és új generációs dobogósok. Röviden így lehetne összefoglalni a július 29-i, karádi STIHL Timbersports felkészülési versenyt, amit megkérdőjelezhetetlenül a 21 éves Strúbel Bence nyert meg - zsinórban a negyedik felnőtt megmérettetését. Mögötte a mindössze egy éve versenyző dányi Szabó Péter állhatott dobogóra, míg Andráska Zoltánnak is meglett a régóta áhított dobogós eredmény.

Új generáció a dobogón, Strúbel Bence ismét győzött – Ilyen volt a karádi STIHL Timbersports favágó verseny

A Somogy vármegyei település falunapján jó hangulatban kezdődtek a küzdelmek délután 14 órakor, ám a közönség legnagyobb sajnálatára a hétszeres magyar bajnok, Juhász István nélkül, aki egészségügyi okokra hivatkozva végül csak technikusként lépett a pályára a lebonyolítást segítve. Így hét sportfavágóval indulhatott el az első forduló az Underhanddel, Stock Saw-val és Standinggel. Szabó Péter, Pankotai Zoltán, Andráska Zoltán, Strúbel József Dedi, Bozsó Zoltán, Juszkó Zsolt és Strúbel Bence ragadott fejszét és motorfűrészt.

Hamar kiderült, hogy a mezőny felének kifejezetten rossz napja van. Juszkó Zsolt, Pankota Zoltán és Bozsó Zoltán rögtön DQ-val kezdte. De a Stock Saw-nál is vonalba vágott a STIHL MS 661-es motorfűrésszel Andráska Zoltán, valamint Pankotai Zoltán. A Standing Block Chop, vagyis álló rönkátvágás során Bozsó Zoltánon másodszor is kifogott a fa, így ezúttal is két betű került a neve mellé az értékes pontszám helyett.

Strúbel Bence nem hibázott

Az első forduló összesítése után egy versenyzőtől búcsúzott a mezőny, és csak hatan folytathatták a második körben. Bár pontszám alapján Pankotai Zoltán esett volna ki, Bozsó Zoltánból a két csomós fa annyit kivett, hogy nem bírta folytatni, így visszalépett, tehát Pankit láthattuk még a Single Buck és a Springboard versenyszámokban. Utóbbit nem tudta szintidőre teljesíteni az egy évig sérüléssel bajlódó, Karádon visszatérő miskolci tűzoltó.

Eközben Strúbel Bence nem rontott, minden versenyszámot a leggyorsabban teljesített, esélyt sem adva a riválisoknak.

A második fordulót követően ismét Pankotai Zoltán neve állt az utolsó helyen, így három DQ-val és két kieséssel kifejezetten egyedit versenyzett, és hatodikként zárta a karádi versenyt.

Ezúttal is megkavarta a mezőnyt a Hot Saw

Következett a háromszoros pontokat érő zárószám, a 60-70 lóerős, épített motorfűrészekkel végzett Hot Saw, ami ezúttal is hozott izgalmakat. Juszkó Zsolt és Strúbel József Dedi is rontott, előbbi két fél korongot és három egészet vágott, ami még nem ért volna diszkvalifikációt, ám az utolsónál a lánc az előre felrajzolt vonalhoz ért. A mátrai sportfavágó pedig két teljes és egy fél koronggal kapott 0 pontot.

A Hot Saw volt az egyetlen versenyszám, ahol nem Strúbel Bence győzött. Nem meglepő módon a mátrai megmérettetése után, ahol nem indult be a gépe, és majdnem bukta az első helyét, ezúttal biztonsági vágásra ment, amivel könnyedén meg is őrizte első helyét. A leggyorsabb Andráska Zoltán volt, míg Szabó Péter elképesztő hidegvérről tett tanúbizonyságot, hiszen a bemelegítésnél nem indult be a Hot Saw, majd elfelejtette a karabiner rögzítését is, és azt a rajtjelre tudta csak felcsatolni, hogy megmentse a vágását.

Felkészülésnek tökéletes volt

A versenyt tehát a szeptember végi, svédországi VB-kvalifikációs megmérettetésre készülő, 21 éves Strúbel Bence nyerte meg, mögötte az újonc Szabó Péter lett a második, Andráska Zoltán pedig nagy célját pipálhatta ki: harmadikként dobogóra állhatott.

Mindez azt is jelenti, hogy nagy izgalmak és meglepetések jöhetnek a Nemzeti Bajnokság során, amit szeptember 9-én rendeznek meg Bábolnán. Annak a megmérettetésnek komoly tétje lesz: a dobogósok ugyanis részt vehetnek a stuttgarti Világbajnokságon a magyar csapat színeiben.

Ezúttal is volt debütáló versenyző

Az Underhand versenyszámban egyébként ismét volt újoncavatás, hiszen a már júmniusban bemutatkozott, 15 éves gödi rookie versenyző, Urbán Ádám mellett Tóth János is fát vághatott élete első versenyén. Természetesen a cél az volt, hogy megérezzék, milyen közönség előtt fejszét ragadni, és ezt mindkét sportfavágó nagyon élvezte. Tóth János egyébként egy hónapja kezdett a STIHL Timbersports versenyszériával foglalkozni, de a munkája nem áll távol ettől az extrém sporttól: veszélyes fák kivágását végzi a hétköznapokban Hódmezővásárhely környékén.

Összefoglaló a versenyről: