Mecsekerdő diadal a fakitermelők országos versenyén

Az ország legjobb fakitermelő csapatai találkoztak szeptember 2-án, Soponyán, a STIHL Országos Fakitermelő Bajnokság döntőjében. A hat regionális helyszínről továbbjutott 30 gárda közül végül a Mecsekerdő Zrt. - Ritrovi Kft. négyese diadalmaskodott az Északerdő-Encsitűz és az Alba Berkenye előtt.

Mecsekerdő diadal a fakitermelők országos versenyén
Támogatott tartalom

TELJES KÉPGALÉRIA ITT>>>

VIDEÓS BESZÁMOLÓ A DÖNTŐRŐL A CIKK ALJÁN!

Hosszú kihagyás után tért vissza a STIHL Országos Fakitermelő Bajnokság döntője a soponyai Nemzetközi Vadgasztronómiai Fesztiválra, ami ezúttal is nagyszerű helyszínnek bizonyult. Az egész napos megmérettetésre nagyon sokan voltak kíváncsiak, ahogy a STIHL Timbersports bemutatót is teltházzal tartották meg.

A verseny délelőtt 10 órakor kezdődött, méghozzá a kombinált szám első fordulójával, ami során a négyfős csapatoknak több szakmai feladatot kellett elvégezniük egymásba fűzve: döntés, kombinált darabolás, gallyazás, hossztolás, darabolás, hasítás és sarangolás. Mindezeket nemcsak gyorsan, hanem precízen, a munkavédelmi szabályok betartása mellett.

A másik versenyszám a szerelés volt, ami során a csapat egy tagjának időre kellett megfordítania a motorfűrész vezetőlemezét. Ennél a feladatnál a legjobb időeredmény 14 másodperc volt, amit Csáti Szabolcs és Szép Szabolcs ért el.

Igazi ínyencségek

Összességében elmondható, hogy egy országos döntőben nincsen gyenge csapat, de a regionális fordulók és a tavalyi eredmények ettől függetlenül sejtetik az erőviszonyokat. Emiatt aztán különösen érdekes volt, ha dobogóesélyes csapatok kerültek egymás mellé vagy egymás közelébe az adott forduló során. Erre jó példa volt, amikor a 8 pályából az első négyen vágta a fát a Ritorovi-Mecsekerdő, valkói és a gemenci csapat. Végül mindegyik az első nyolcban végzett, tehát ott lesznek a 2024-es szegedi Hídi vásáron a Bajnokok Bajnoka kupán.

Hatodszor a dobogó tetején

2023-ban a döntőt végül a Ritrovi Kft. - Mecsekerdő Zrt. csapat nyerte meg Rittlinger Róbert, Juhász István, Bakó László és Bakó András összetételben, ami ezzel a felállással ugyan a második diadal volt, ám a csapatvezető ugyanezzel a névvel, más tagokkal is állt már a dobogó legtetején.

Csodálatos érzés megnyerni egy ilyen döntőt még úgy is, hogy nekem ez már a hatodik ilyen eredményem. Szerencsénk is volt, mert jó fát kaptunk, de a tudásunk, tapasztalatunk is kellett a győzelemhez. Természetesen jövőre is szeretnénk az élen végezni, de az egy teljesen más verseny lesz. Az viszont tény, hogy nem fogjuk olcsón adni a bőrünket

nyilatkozta a csapatvezető, Rittlinger Róbert.

A második helyen ezúttal a bükkzsérci győztes Északerdő Zrt. - Encsitűz csapat végzett. Kmetz Szabolcs, Hudák Péter, Jaczenkó Krisztián és Lukács Zsolt András az első fordulóban még viszonylag sokat rontott, de végül fejben összerakták a második kört.

Úgy látszik, hogy szokásunkká válik, hogy az első fordulót mindig elrontjuk. Így volt ez Bükkzsércen és most is. De a másodikra ezúttal is összeszedtük magunkat. Gratulálunk a Délbükki 100+ csapatnak is, akikkel nagyon jó barátságban vagyunk

fogalmazott Lukács Zsolt András.

Idén rendre kiválóan szerepelt a versenyeken a Bajna II. - Alba Berkenye Kft. négyese, ami már előre vetítette, hogy a döntőben is számolni kell Forgács Jánossal, Szabó Szilárddal, Szabó Zoltánnal és Rózsa Sándorral. Végül a gödöllői régiós győzelem és a fantasztikus Bajnokok Bajnoka versenyzés után az országos döntőben harmadik helyen végeztek.

Alig hisszük el. Úgy jöttünk ide, hogy dobogóra szeretnénk állni, de tisztában voltunk azzal, hogy milyen csapatok gyűltek ma itt össze. Nagyon jó érzés volt dobogóra állni

mondta el Forgács János.

A szegedi Bajnokok Bajnoka egyeneskieséses kupára a dobogósok mellett továbbjutott még a Kaszó Zrt.-Dél-Alföld STIL Kft., az Amindenfáját, a Délbükki 100+, a Gemenc Zrt. és a Pilisi Parkerdő Zrt. Valkói Erdészet csapata. Velük tehát találkozhatunk 2024 májusában a Hídi vásáron.

Köszönet mindenkinek!

Az országos döntő eredményhirdetése során Bakon Gábor, az Andreas STIHL Kft. ügyvezetője mondott köszönetet a regionális fordulókra nevező összes csapatnak, a helyi szervezőknek és a STIHL munkatársainak, hiszen ilyen komoly szakmai összefogás nélkül nem valósulhatott volna meg a bajnokság - ráadásul 2023-ban a pandémia miatti kimaradás, majd a kétéves építkezési folyamatot követően újra hat regionális fordulóval.

A helyi szervezők - főként állami erdőgazdaságok, önkormányzatok, de magán vállalkozások és magánszemélyek is - Ásotthalom, Orfű, Sopron, Gödöllő, Keszeg és Bükkzsérc helyszíneken varázsolták izgalmassá és látványossá a regionális fordulókat. Természetesen minden helyszínre kellettek lelkiismeretes bírók és gyorsan dolgozó, ügyes, precíz gépkezelők, akik a legkülönfélébb erdészeti gépekkel időre építették újra a pályákat két forduló között. Rajtuk is nagyon sok múlott, hogy a helyi versenyeket ütemesen bonyolíthassák le a szervezők.

A döntő során keletkezett 40 köbméter tűzifát egyébként a STIHL Kft. a Baptista Szeretetszolgálatnak ajánlotta fel, rászoruló családok megsegítésére.

A tervek szerint jövőre ismét lesz STIHL Országos Fakitermelő Bajnokság, addig pedig a másik sportfavágó szériában kiemelt OB-t rendeznek Bábolnán. Szeptember 9-én ugyanis a STIHL Timbersports csapat tagjai ragadnak fejszét és fűrészt a helyi gazdanapokon 11 órától.

TELJES KÉPGALÉRIA ITT>>>

EREDMÉNYEK – ORSZÁGOS DÖNTŐ – SOPONYA, 2023

1. Ritrovi Kft.-Mecsekerdő Zrt. (252)

2. Északerdő-Encsitűz (260)

3. Bajna II. – Alba Berkenye Kft. (Vérteserdő Zrt.) (268)

4. Kaszó Zrt - Dél-Alföld STIL Kft. (274)
5. Amindenfáját (302)
6. Délbükki 100+ (308)
7. Gemenc Zrt. (317)
8. Pilisi Parkerdő Zrt. - Valkói Erdészet (322)

9. Lumberjack - ékszíj.hu - Silvanus 2001 Kft. (327)
10. Hanyi Hódok (340)
10. Rob Tree Alpin (340)
12. Bakonyi Bogvágó Banda (346
13. Németbányi Fanyűvők (352)
14. Zalaerdő Zrt. - Bánokszentgyörgyi Erdészet (358)
15. Pilisi Parkerdő Zrt. - Ráckeve (382)
16. Tűzoltóság Móvár - FlexFény (395)
17. Szentesi Fakopáncsok (405)
18. Keszeg vegyes (407)
19. Berceli Tűzoltók (411)
20. Barcs HTP (418)
21. Roth Diákok (423)
22. Túri Fakitermelés (430)
22. Kóspallagi Favágók - Kemencei Erdészet (430)
24. STIHL-US Team - Felsőtárkányi Erdészet (450)
25. Frainetto Kft. (459)
26. Négy B (486)
27. NEFAG Zrt. - Monori Erdészet - Legények (503)
28. Nyírerdő Zrt. - Mopi Trade Kft. (526)
29. Uni-Sopron Erdőmérnöki kar (542)
30. Buszos Csapat (629)

Nézd vissza a STIHL Oszágos Fakitermelő Bajnokság döntőjét és regionális fordulóit!