Keresési találatok erre a cimkére: Sopron

Erdész ruhákat ajánlottak fel az egyetemi hallgatóknak

Az Országos Erdészeti Egyesület (OEE) Erdészcsillag Alapítványának kezdeményezése idén is sikeres volt: szép állapotú erdész-vadász használt ruhaneműket gyűjtöttek a Soproni Egyetem (SOE) Erdőmérnöki Karának olyan diákjai számára, akiknek az egyetemi tanulmányaik alatt anyagi nehézséget okoz a drága anyagokból készült, nagyobb igénybevételt bíró, minőségi speciális erdészeti és vadászati terepi oktatáshoz használt zöld és szakmailag is stílusos ruha beszerzése.

Tovább >>>

Erdészeti traktorokkal is tüntetnek a német gazdák

Hétfő reggel óta több ezer traktorral kezdtek demonstrációba a német gazdálkodók, számos utat és autópályát eltorlaszoltak, látványos akciókat hajtanak végre, a közösségi platformokat is ellepték az épületek elé trágyát szóró vagy bálát aprító munkagépek. Nem ez az első megmozdulás a közelmúltban, amivel a német termelők a mezőgazdasági adókedvezmények jelentős csökkentése ellen tiltakoznak.

Tovább >>>

Közel 7 000 fácán esett áldozatul egy Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei telepen

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma a magas patogenitású madárinfluenza vírus jelenlétét ezúttal Jász-Nagykun-Szolnok vármegye, korábban még nem érintett területén mutatta ki. Az állomány felszámolása jelenleg is zajlik.

Tovább >>>

Biomasszaként hasznosulnak a karácsonyfák Pécsen

A Veolia csoporthoz tartozó Pannon Hőerőmű Zrt. idén is fogadja a Pécs környékén utcára dobott karácsonyfákat, és biomasszaként hasznosítja újra a város erőművében.

Tovább >>>

Elismerést vehettek át a Gyulaj Zrt. munkatársai

A kiemelkedő szakmai- és emberi teljesítményükért "Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt.-ért aranygyűrűt" vehetett át Both Hajnalka gazdasági vezérigazgató-helyettes és Kertai László erdei iskola vezető.

Tovább >>>

Árvízi védekezés Gemencen

A Dunán levonuló árhullám a bajai vízmérce szerint 820 centiméterrel tetőzött 2023. december 30-án éjszaka 22:00 és 23:00 óra között. A Gemenc Zrt., mint az Alsó-Duna-völgyében található állami tulajdonú ártéri területek, erdők vagyonkezelője az árhullám levonulása előtt megtette a szükséges intézkedéseket annak érdekében, hogy az ártéri infrastruktúrát, az ártéren található értékeit, a vadállományt megvédje.

Tovább >>>

Ugrásszerűen megnövekedett idén a Soproni Egyetemre felvett diákok száma

Kimagasló eredménnyel zárult a Soproni Egyetemen a 2023-as általános felvételi eljárás.  

Tovább >>>

Segítik a hungarikum kutyafajták, és ezzel a hagyományos vadászkultúra fennmaradását

A hungarikum kutyafajták egészséges fennmaradásának elősegítését, valamint képességeik és genetikai sokféleségük megőrzését célzó szakmai együttműködési megállapodást írt alá Sótonyi Péter, az Állatorvostudományi Egyetem rektora és Fernandez Diaz Daniel, a HUKOSZ - Magyar Ebfajták Szövetségének elnöke.

Tovább >>>

Világszinten a legfenntarthatóbb intézmények között a Soproni Egyetem

Az elért 7575 ponttal idén első alkalommal világ szinten arany fokozatban kvalifikálta magát, globális 206. helyezettként , a 85 országot és 1050 intézményt számláló nemzetközi rangsorban.  A Soproni Egyetem csupán három értékelési ciklust követően már 2022-ben a legmagasabb minősítési kategóriába került, mely a Zöld Egyetem filozófia gyakorlatban való hatékony megvalósításának és a fenntarthatósággal kapcsolatos célirányos fejlesztéseinek köszönhető. Hazai szinten 11 résztvevő egyetem közül jutott a dobogóra, az előkelő 3. helyre, az összesített eredmények szerint. Az egyes értékelési területeket figyelembe véve a Soproni Egyetem előrelépett az „Energia és klímaváltozás” kulcsterületen, ahol hazai 2. helyre került, valamint megtartotta és megerősítette 2. helyezését a fenntarthatósággal kapcsolatos „Oktatás és kutatás” és „Vízgazdálkodás” teljesítmény dimenziókban.

Tovább >>>

Ismét a soproni erdész diákok képviselik az országot

Ezúttal is a soproni Roth Gyula Erdészeti Szakközépiskola diákjai képviselhetik hazánkat az Ifjúsági Erdész Eb-n.

Tovább >>>

Prof. dr. Lakatos Ferenc: Magyarország lombosfa-nagyhatalomnak tekinthető

A Soproni Egyetem, az ausztriai WOOD K Plus a Brnói Mendel Egyetemmel és a Faipari Tudományos Egyesülettel együttműködve már tizedik alkalommal rendezte meg októberben a Lombosfa Konferenciát Sopronban.

Tovább >>>

Kivágták a veszélyes fákat a Duna-parton

Az utóbbi időben több panasz is érkezett,  miszerint nagyobb ágak szakadtak le a kavicsos part fölött álló fákról a verőcei partszakaszon. Ember nem sérült meg egyik balesetben sem, de volt olyan, hogy a leeső ágak autót rongáltak. Tovább >>>

Fakitermeléstől a villanypásztorig - Ennyibe kerültek az erdészeti munkák és a csemeték 2019-ben

Átlagosan mennyibe került a fakitermelés, a villanypásztor-telepítés vagy éppen a tuskófúrás egy évvel ezelőtt? Milyen áron lehetett hozzájutni 2019-ben tölgy, akác vagy nyár csemetéhez? Az Agrárminisztérium statisztikái megmutatják, milyen árakon dolgoztak tavaly az erdészeti vállalkozók.Tovább >>>

A vadasparkban bővíthetik etológiai tudásukat a jövő szakemberei

A Budakeszi Vadasparkban idén több agrártudományi, állatorvosi és természettudományi felsőoktatási intézmény tartott kihelyezett órákat, amelyek keretében a Vadaspark egyik szakembere osztotta meg a hallgatókkal tapasztalatait, ismereteit. Az interaktív foglalkozásokon egyebek mellett a modern állatkertek és vadasparkok szerepét, valamint az állatok természetes viselkedését tanulmányozhatták az egyetemisták.Tovább >>>

Állatorvosoknál jártak az erdőmérnök hallgatók

Soproni erdőmérnök hallgatók vehettek részt a 2018-as Equus napokon, ahol az állatorvostan hallgatók látták vendégül őket. A kapcsolat nem új, hiszen az elmúlt egy évben egyre szorosabbra fűzték a kapcsolatot a két intézmény hallgatói. Sárközy Áron leendő erdőmérnök kérésére az Erdő-Mező Online most változtatás nélkül közli köszönőlevelét.Tovább >>>

1. / 2. oldal > >>