Keresési találatok erre a cimkére: Hajdú-Bihar megye

A fiatalok nyitottak a természetvédelemre és a tudatos erdőgazdálkodásra

A Soproni Egyetem továbbra is az ország egyik legvonzóbb, vidéki felsőoktatási intézménye. Népszerűségét bizonyítja, hogy még a tavalyi rekord felvételi eredményt is túlszárnyalta az intézmény. A 2024 szeptemberében induló tanévre 1233-an nyertek felvételt.

Tovább >>>

Nagy István: Magyarország elkötelezett az erdei ökoszisztémák megőrzésében

Magyarország elkötelezett az érzékeny erdei ökoszisztémák megőrzésében és hosszú távú fenntartásában – jelentette ki Nagy István agrárminiszter a FAO Erdészeti Bizottságának (COFO) 27. ülésszakán Rómában, hétfőn.

Tovább >>>

FAO: nő az erdőtüzek száma, terjednek a kártevők

A FAO friss kiadványa szerint az éghajlatváltozás növeli a világ erdeinek érzékenységét az olyan stresszhatásokkal szemben, mint az erdőtüzek és a kártevők. A publikációban felhívják a figyelmet az innováció fontosságára, mely segítségével hatékonyabban lehetne fenntartható erdőgazdálkodást végezni.

Tovább >>>

Az EKÁER működtetése jelentős adminisztrációt igényel, de be kell tartani a szabályokat

Az Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer (EKÁER) nem újkeletű intézmény, minden bizonnyal az erdőgazdálkodók széles körében ismert, azonban hasznos lehet az erre vonatkozó ismeretek felfrissítése. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara összefoglalója.

Tovább >>>

Új magyarországi képviselőnél a ROTTNE

A Magtár Kft. már évekkel ez előtt nyitott két kaput az erdészeti felhasználók irányába. Az ALBACH aprítógépek, illetve a népszerű STEYR traktorok professzionális erdészeti verziójával már sikeresen bemutatkozott. Az Ausztriában messze piacvezető STEYR-Forest erőgépek 75 és 350 lóerő között minden tekintetben kiválóan alkalmazkodnak a speciális erdészeti körülményekhez. A gyári, CE-minősített, robusztus haspáncél és bukókeret a legnagyobb biztonságot garantálja. Az erdészeti gumikkal szerelhető gépek szintén gyári tervezésű, 180 fokban elfordítható kezelőállása teljes kezelői komfortot biztosít, hiszen hátrafelé is komplett pedálzat és csúszókormány, illetve az üzemeltetéssel kapcsolatos információk is rendelkezésre állnak.

Tovább >>>

Ezentúl elektronikusan kell bejelenteni a fásításban tervezett fakitermeléseket

2024. július 1-től a fásításban tervezett fakitermeléseket a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) elektronikus felületén kell bejelenteniük az érintetteknek.

Tovább >>>

Elmaradt a favágó meglepetés, győzött a Ritrovi-Mecsekerdő, de nem árt figyelniük

Nem történt meglepetés a STIHL Országos Fakitermelő Bajnokság dél-dunántúli fordulóján, Somogyszobon, ahol 6+3 csapat ragadott motorfűrészt és fejszét. A régiós versenyt ugyanis a Rittlinger Róbert vezette Ritrovi Kft. - Mecsekerdő Zrt. csapat nyerte meg.

Tovább >>>

Kemény mezőnyben bravúros győzelem - A Tarjáni Fanyűvők nyerték a keszegi fakitermelő versenyt

Újabb öt csapattal bővült a szeptember 6-i országos döntő mezőnye, hiszen a STIHL Országos Fakitermelő Bajnokság negyedik regionális selejtezője is lezajlott - méghozzá egy hagyományos helyszínen, Keszegen. Izgalmas csatában, a délelőtti eredményeken fordítva végül a Tarjáni Fanyűvők diadalmaskodtak, pedig a kóspallagiak 1-es csapata korábban még az élen fordult, és 16 másodperces szereléssel már egyből jelezték: nem veszíteni érkeztek a Nógrád vármegyei településre.

Tovább >>>

Rehabilitációs központ épül a romániai "problémás medvék" számára Brassóban

Brassó közelében 61 hektáron rehabilitációs központ épül a lakott területekre bejáró és ott problémákat okozó romániai barnamedvék számára - számolt be csütörtökön a Bizbrasov.ro hírportál.

Tovább >>>

Hiúzokat telepítenek át Romániából Németországba

Tíz hiúzt telepítenek át Romániából 2027 végéig Németországba a veszélyeztetett faj ottani genetikai állományának helyreállítása, túlélési esélyeinek növelése érdekében - közölte közösségi oldalán a Romsilva román állami erdészet.

Tovább >>>

Még mindig BAZ és Pest vármegye áll az élen az illegális fakitermelésben

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal elkészítette a 2023-as év ellenőrzéseinek tapasztalatai alapján a hazai illegális fakitermelésről és kereskedelemről szóló összefoglalóját. Az elemzés szerint Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye továbbra is extrém magas kockázatú maradt, és Pest vármegye is megőrizte nagyon magas kockázati besorolását. Heves és Veszprém vármegyék kockázati besorolása két kategóriát romlott, míg Békés, Csongrád-Csanád és Zala vármegyéké javult.

Tovább >>>

Elrajtolt a fakitermelő bajnokság - Az országos bronzérmes magabiztosan győzött Császáron

Egy rendkívül színvonalas és nagyon izgalmas regionális versennyel indult a 2024-es STIHL Országos Fakitermelő Bajnokság a Komárom-Esztergom vármegyei Császáron. Április 20-án ugyanis a Vérteserdő Zrt., Császár Önkormányzata és a helyi szakkereskedés, az Agrogold Gazdabolt által szervezett regionális fordulón 9 csapat, köztük tavalyai dobogósok, újoncok, valamint fiatalok vettek részt. A versenyt végül a 2023-as döntő bronzérmese, a Bajnai Erdészet & Alba Berkenye & Dél-Vértesi Erdészeti Igazgatóság négyese nyerte meg.

Tovább >>>

Megkezdődött a faápolási szezon - Megnéztük, mit ajánl a STIHL (VIDEÓ)

Folynak a faápolási munkák hazánk zöldterületein, így megkérdeztük a STIHL szakemberét, hogy mely eszközöket ajánlja erre a területre. 

Tovább >>>

Erdészek adták vérüket

Az EGERERDŐ Zrt. egri központja adott otthont a február végi erdészeti véradónapnak, ahol ismét zöld ruhás szakemberek nyújtottak segítséget egy nemes cél érdekében. Az erdészeti társaságnál a véradás szervezése már év elején elkezdődött, hiszen nagyon fontos, hogy az erdészeti véradásra még a kullancsszezon előtt kerüljön sor.

Tovább >>>

1. / 56. oldal > >>