Keresési találatok erre a cimkére: faaprító

Milyen sors vár a Mediterráneum erdeire?

Nem csak az elmúlt félmillió év, de a jelenkor embere okozta klímaváltozásokat is megvizsgálta egy új kutatás, melyre a National Geographic hívta fel a figyelmet.

Tovább >>>

A Balaton mikroműanyag tartalmát vizsgálták
Sajtóközlemény

A Balaton mikroműanyag tartalmát vizsgálták

Bizonyossá vált, hogy a Balatonban is vannak 50-100 µm-es mikroműanyagok, amelyek bejuthatnak a nagy vízibolha tápcsatornájába – közölték a MATE és az ELKH Balatoni Limnológiai Kutatóintézet kutatói a rangos Science of the Total Environment szaklapban közölt új tanulmányukban. A mikroműanyagok ráadásul nemcsak önmagukban jelentenek problémát, hanem a gyógyszermaradványokkal közösen egyaránt kedvezőtlen élettani hatásokkal bírnak e gerinctelen élőlényekre nézve.

Tovább >>>

Óriásit ugrott az illegális erdőirtás az elmúlt évtizedben a brazíliai Amazonas vidékén

Százhuszonkilenc százalékkal nőtt az illegális erdőirtás 2013 és 2021 között a brazíliai Amazonas vidékén az őslakosok földjein - derült ki a Sao Pauló-i Kutatási Alapítvány kedden közzétett tanulmányából.

Tovább >>>

Szlovéniába telepítenének át barna medvéket?

Az olasz környezetvédelmi minisztérium külföldre szeretne áttelepíteni barna medvéket Trentino-Alto Adige régióból, és megkérheti Szlovéniát arra, hogy fogadjon be néhányat - közölte a szlovén sajtó.

Tovább >>>

Alföldi regionális fordulóval kezdődik a fakitermelő versenysorozat

Április 22-én, szombaton kezdetét veszi az Országos Fakitermelő Versenysorozat. Az alföldi regionális fordulón a csapatok ezúttal is a fakitermelés során végzett feladatok gyors, pontos és biztonságos végrehajtását modellezik.

Tovább >>>

Erdészek és rendőrök közösen lépnek fel erdeink védelméért

Újabb négyoldalú megállapodás született az ország legnagyobb megyéjében. 

Tovább >>>

Kezdődik a tavaszi rókavakcinázás hazánk déli és keleti megyéiben

A rókák veszettség elleni immunizálását tavasszal datáljuk, melyhez kapcsolódóan az ebzárlat és a legeltetési tilalom életbe lépése sem marad el az érintett térségekben. A Nébih tájékoztatása szerint a repülőgépes vakcinázás 2023. április 1-én kezdődik hazánk déli és keleti megyéiben.

Tovább >>>

Megérkezett a vadászifjoncok tavaszi és nyári foglalkoztatófüzete

A Vadászkamara nagysikerű, "Kisvadász" című kiadványsorozata egy negyedévente megjelenő, gyerekeknek szóló ismeretterjesztő, foglalkoztató füzet. A 2022 őszi és téli után a két friss szám is letölthető!

Tovább >>>

Az aprítógép, ami utódarálás nélkül is remek minőséget állít elő

A Heizomat több mint 40 éve gyárt kiváló minőségű faapríték-kazánokat Bajorországban. Miután az első aprítékfűtési rendszereket eladták, azt tapasztalták, hogy az akkor a piacon elérhető tárcsás aprítók nem tudtak előállítani a hatékony működéshez megfelelő homogén aprítékot. Ebből a szükségszerűségből vetődött fel az igény egy megfelelő aprítógép kifejlesztésére. Ekkor született meg a Heizohack márkanevű dobaprító. Az azóta eltelt időszakban az aprítógépgyártás lett a Heizomat cég második alappillére. 

Tovább >>>

Soproni Egyetem: a biodiverzitás helyreállítását segítő nemzetközi szövetség jött létre

A 2022 decemberében Montréalban tartott ENSZ biodiverzitási konferencia, a COP15 egyik fontos eseménye volt, hogy bejelentették a Nature Positive Universities Alliance, azaz a Természetpozitív Egyetemek Szövetségének létrejöttét. A szervezetet a neves brit oktatási intézmény, az Oxfordi Egyetem és az ENSZ Környezetvédelmi Programja kezdeményezésére 117 egyetem alapította, köztük – az Oxfordi Egyetem invitálására – egyetlen magyar intézményként a Soproni Egyetem is. A szövetség legfontosabb célja, hogy a felsőoktatási szektor hatékonyan segítse a természeti értékek és a biodiverzitás helyreállítását. Ezeket a célokat a Soproni Egyetem is kulcsfontosságúnak tartja, és igyekszik érvényesíteni működésében. Az új szervezet jelentőségét jól mutatja, hogy alapítását követően több mint négyszáz további egyetem csatlakozott a hálózathoz.

Tovább >>>

Jótékonysági vadászat: várhatóan mintegy 40 millió forintot adományoznak

Tíz éves a országos jótékonysági vadászat, eddig több mint 90 ezer gyermek gyógyulását segítették 124 millió forinttal - mondta el Fejes László, az Országos Jótékonysági Vadászat Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője az M1 aktuális csatornán.

Tovább >>>

Védett madarakat akart átvinni a határon, lebukott

A Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság természetkárosítás bűntette miatt indított büntetőeljárást egy bolgár férfivel szemben - írja a police.hu.

Tovább >>>

Közép-Európa bükköseit is fenyegeti a szárazság

Németországban végzett felmérés mutatta meg a bükkfák aszály miatti stresszállapotát - hívja fel a figyelmet a National Geographic.

Tovább >>>

Az EU betiltja az erdőírtáshoz és erdőpusztuláshoz hozzájáruló termékek piaci forgalmazását

Jogszabállyal akadályozná meg az Európai Parlament és az uniós tagállamokat tömörítő Európai Tanács az erdőírtáshoz és az erdőpusztuláshoz hozzájáruló termékek piaci forgalmazását - közölte az Európai Bizottság kedden.

Tovább >>>

Szombathelyi Erdészet: biztosított a vadállomány téli etetése

Véget ért a betakarítás a Szombathelyi Erdészeti Zrt. földjein. Az erdőgazdaság idén 37,5 hektáron termelt kukoricát, hogy ezzel elégítsék ki a vadászterületeken élő vadállomány téli szükségletét és a tavaszi elterelő etetések során felhasznált takarmány mennyiséget.

Tovább >>>

<< < 2. / 43. oldal > >>