Új mezőgazdasági, erdészeti minisztert választott a szlovén parlament

A szlovén parlament rendkívüli ülésén megszavazta, hogy Mateja Calusic legyen az új mezőgazdasági, erdészeti és élelmezésügyi miniszter.

Új mezőgazdasági, erdészeti minisztert választott a szlovén parlament

A szlovén közszolgálati televízió jelentése szerint a 90 tagú törvényhozás 45 képviselője támogatta a legnagyobb kormánypárt, a Szabadság Mozgalom (Gibanje Svoboda) eddigi parlamenti képviselőjének miniszteri kinevezését.

Calusic a tavaly októberben leváltott Irena Sinko helyét vette át a kormányban.

Az előző miniszter iránt azt követően vesztette el a bizalmát Robert Golob kormányfő, hogy az állategészségügyi és élelmiszer-biztonsági hivatal nem megfelelően reagált a tiltott növényvédő szereket tartalmazó gyümölcsök és zöldségek behozatalára, és nem tájékoztatta a nyilvánosságot. Sinko önként nem volt hajlandó távozni, ezért Golob felkérte a parlamentet a tárcavezető menesztésére.

Bizottsági meghallgatásán az új miniszter elmondta: fő prioritásai között a fenntartható mezőgazdaság és az élelmiszerbiztonság szerepel.

Úgy vélte: az ágazatban az innováció előmozdítására és a tudás gyakorlatba való átültetésére kell összpontosítani.

Hozzátette: Szlovéniában különösen alacsony az önellátottság a zöldségek és gyümölcsök tekintetében. 2022-ben előbbi 36 százalékot, utóbbi 29 százalékot tett ki, míg a hús esetében ez 89 százalék volt - mutatott rá.

A szlovén mezőgazdaság fejletlenségének fő okaként a mezőgazdasági termelők elégtelen jövedelmét emelte ki, ami miatt a fiatal gazdák aránya is nagyon alacsony.

A miniszterelnök úgy vélte: Calusic több területen is megmutathatja, milyen lehetőségek rejlenek személyében.

Ő a politikusok új generációjának képviselője, akik nem a múltban élnek, olyan politikusok, akik megértik, mit jelent a közösség

– mondta kormányfő az új miniszter megválasztása előtt a parlamentben.