Cecília napja
Talajaink biodiverzitása, mikrobiológiai aktivitása jelentős hatással van a mezőgazdasági termelésre - legyen szó szántóföldi kultúrákról, zöldségekről vagy éppen egy gyümölcsültetvényről. Amit azonban nem látunk, arról sok esetben nincsen kellő mennyiségű információnk. Egy kifejezetten egyszerű és olcsó módszerrel viszont megtudhatjuk, hogy milyen állapotban vannak a talajaink, milyen mértékű bennük a mikrobiológiai tevékenység. Megmutatjuk a receptet, amit az ÖMKi - Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet vezető szaktanácsadójával, Allacherné Szépkuthy Katalinnal próbáltunk ki a szári Csoroszlya Farm 20 éves, bio szilvaültetvényében.Tovább >>>
A mezőgazdaságban történő munkák alapvető jellegzetessége, hogy az élő természettel szoros közelségben végezzük mindennapi teendőinket. A szoros közelségbe nyilvánvalóan beletartozik az is, hogy az általunk termesztett növénykultúrák más állatoknak is táplálékul, a termőföldjeink pedig élőhelyként szolgálnak. Az apró- és nagyvad fajok komoly gazdasági károkat is okozhatnak, amely ellen valamilyen szinten cselekednünk is kell. Minderre az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet hívta fel a figyelmet öko szántóföldi növénytermesztőknek szóló, 2021. évi 20. növényvédelmi felhívásában.Tovább >>>