Közjóléti híradó – A Sóstói-erdő öreg tölgyei, időjárás-jelentés a Pilis kilátóiból, SEFAG programok, őzmentés… | Erdeiprogamok.hu

erdeiprogramok_logoEzen a héten is jelentkezünk közjóléti híradóval az Erdeiprogramok.hu honlapunk információiból szemezgetve, az élményekben gazdag magyar erdőkből. Ezúttal többek között a természetkímélő lovas fakitermelésről, a Sóstói-erdő kiszáradás szélén álló öreg tölgyeiről, a Pilisi Parkerdő Zrt. egyes kilátóinak webkameráiról, egy nyíregyházi őzmentésről, és a SEFAG decemberi programjairól szóló cikkeinket ajánljuk figyelmébe!

ERDEI PROGRAMOK TÁRSHONLAPUNKON >>>

Erdőlátogatási tilalmak listája az Erdeiprogramok.hu társoldalunkon >>>

Percre kész időjárás-jelentés a Pilisi Parkerdő egyes kilátóiból
Az elmúlt este orkánerejű széllökéseit a pilisi erdőkben is lehetett érezni, a Visegrádi-hegységben található Prédikálószéken például 103 km/h-s széllökéseket regisztrált a meteorológiai mérőberendezés. A webkamerák folyamatosan frissített képével is társított, online elérhető időjárásadatokat egyre többen nézik meg indulás előtt, túrájuk megtervezésekor.
Bővebben >>>

Visszatérő módszer a magyar erdőkben – Természetkímélő fakitermelés lovas fogatokkal (+KÉPEK)
A fogatos közelítés a legősibb faanyagmozgatási módszer. Ez a munkafolyamat nagy szakértelmet igényel, elengedhetetlen feltétele a jól képzett munkaló és a lovakhoz értő, velük együtt dolgozni tudó tapasztalt fogatos. A lovak az 1950-es évektől a gépesítés fejlődésének következtében háttérbe szorultak, napjainkban viszont a környezet- és természetvédelmi szempontok felerősödése miatt újra előtérbe kerültek.
Bővebben >>>

lovas_fakitermeles_gombasi_monika_1

Fotó: Gombási Mónika – Erdeiprogramok.hu

A kiszáradás fenyegeti a Sóstói-erdő öreg tölgyeit – Mit tehet az erdész?
A talajvíz szintje jelentősen csökkent az elmúlt évtizedekben a Sóstói-erdőben – mondta el a szon.hu portálnak Tölgyfa Gábor, a Nyírerdő Zrt. Nyíregyházi Erdészetének igazgatója. Mint nyilatkozta, ez a mérések mellett abban mutatkozik meg a leglátványosabban, hogy az idősebb tölgyes erdőállományok alól eltűnő vízre a gyökérzet már nem tud kellően reagálni. Ilyenkor lassú csúcsszáradás indul meg a faállományban, vízhajtások keletkeznek a törzsön, és kiszáradnak a fák, súlyos esetben egész erdőrészletek. Ilyenre sok példát láthatunk a Sóstói-erdőben.
Bővebben >>>

Hideg vízből mentettek őzet Nyíregyháza közelében (KÉPEK)
Egy Sóstógyógyfürdő üdülőterületére tévedt, erejét vesztett őzet mentettek december 3-án a part menti nádasból Nyíregyháza közelében. A vadat a Sóstó-Gyógyfürdők Zrt. munkatársai vették észre, és mentették ki az egyfokos vízből. Szárazra törölték és autóval elvitték a legközelebbi erdőszélre, ahol visszaengedték a természetbe.
Bővebben >>>

Nyíregyháza, 2016. december 3. Podlovics Lajos (b), Kapitány István (b2) és Polonkai Adrienn a Sóstógyógyfürdõ üdülõterületére tévedt, erejét vesztett, a part menti nádasból kimentett õzet viszik az autóhoz Nyíregyháza közelében 2016. december 3-án. A vadat a Sóstó-Gyógyfürdõk Zrt. munkatársai vették észre és mentették ki az egyfokos vízbõl. Szárazra törölték és autóval elvitték a legközelebbi erdõszélre, ahol visszaengedték a természetbe. MTI Fotó: Balázs Attila

Podlovics Lajos (b), Kapitány István (b2) és Polonkai Adrienn a Sóstógyógyfürdõ üdülõterületére tévedt, erejét vesztett, a part menti nádasból kimentett őzzel. – MTI Fotó: Balázs Attila

Mikulás, Advent, csillagok – Erdei programok decemberben a SEFAG Zrt.-nél
A következő hétvégén a Sziágyi Erdészeti Erdei Iskolába és a Mesztegnyői Erdei Vasútra is ellátogat a Mikulás, de a SEFAG Zrt. decemberi programjai között lesz több adventi esemény, de távcsöves bemutató a Zselici Csillagparkban, és óév búcsúztató a Mesztegnyői Erdei Vasúttal.
Bővebben >>>

A Balatonnál tűnt fel az első fehércsőrű búvár Magyarországon
A fehércsőrű búvár (Gavia adamsii) első példányát figyelték meg a balatonföldvári mólónál december 3-án budapesti madarászok. A határozás után a hírről azonnal értesült a hazai madármegfigyelők mind népesebb közössége, amelynek eredményeként néhány órán belül, majd másnap is az ország sok száz kilométerre lévő pontjairól is érkeztek érdeklődők a Balatonhoz.
Bővebben >>>

fehercsoru_buvar_1

Ingyenes bibliai szakvezetések a Budakeszi Vadasparkban
A Budakeszi Vadaspark jóvoltából idén is ingyenes szakvezetéseken lehet testközelből megismerkedni a Bibliában szereplő állatokkal, a velük kapcsolatos tudnivalókkal és az őket övező történetekkel. Ehhez pedig mindössze egy előzetes regisztráció szükséges.
Bővebben >>>

Vadász Szentmise és vadászkürt koncert lesz a Mátyás Templomban
December 13-án igazán különleges program várja a látogatókat a Budapesten. A Mátyás Templomban ugyanis karácsonyváró vadász szentmise valamint orgona- és vadászkürt koncert lesz 18 órától.
Bővebben >>>

(Erdő-Mező Online – www.erdo-mezo.huErdeiprogramok.hu)

erdeiprogramok_header

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?