A Tiszánál az is gyakori, hogy a fatolvajok tutajokat építenek a kivágott fákból

falopasAz országban van egy tévhit, miszerint az erdő mindenkié, holott a magyar erdők 43 százaléka magántulajdonban van. A Magán-erdőtulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetségének (MEGOSZ) elnöke szerint mégsem nagyon van példa arra, hogy valakit sikerült felelősségre vonni falopás miatt. Azt ugyanis lassan, apránként hajtják végre.

Ráadásul az erdőtulajdonosnak ilyenkor felújítási kötelezettsége keletkezik, ami hektáronként 600-800 ezer forint. Ez olyan, mintha valakinek ellopnák az autóját, és köteleznék arra, hogy egy éven belül vásároljon egy ugyanolyan autót – magyarázta Luzsi József.

A fatolvajok sokféle eszközt és módszert bevetnek, hogy megússzák a felelősségre vonást. Megesik, hogy éjszaka kimennek kivágni a fákat, közben mobiltelefonon tartva a kapcsolatot egymással. Majd nappal visszatérnek mindenféle eszköz nélkül, és arra hivatkoznak, hogy ők csak a földön fekvő, kivágott fákat hordják el – számol be róla a hirado.hu.

A Tiszán az is gyakori, hogy a fatolvajok csónakkal érkeznek, tutajokat építenek a kivágott fákból, és így úsztatják át a másik oldalra – sorolta a példákat az elnök.

A megélhetési falopást is büntetik

Valójában rőzsét vagy korhadt fát sem szabad kivinni engedély nélkül egy erdőből. A törvény a megélhetési falopást is bünteti – hívta fel rá a figyelmet a műsorban Dobre-Kecsmár Csaba, az Egererdő Zrt. erdőgazdálkodási és természetvédelmi osztályának vezetője.

A leghatékonyabb erdőőrzési módszer szerinte a járőrözés, de bevetik a modern technológiát is: kamerákat helyeztek ki és nyomkövetős technológiát is alkalmaznak. Utóbbinak köszönhetően csökkent a legnagyobb mértékben az erdőgazdaság kára.

A MEGOSZ elnöke szerint sok évvel ezelőtt az ipari méretű illegális fakitermelés komoly károkat okozott az országban, ez mára jelentősen visszaszorult főleg az utóbbi évek intézkedéseinek köszönhetően. Ellenben a falopás személyes felhasználásra nem nagyon csökkent.

Mőcsényi Miklós, a Fagazdasági Országos Szakmai Szervezet (Fagosz) főtitkára is megerősítette, hogy a piaci célú fatolvajlás visszaszorulóban van. Hozzátette azonban, hogy erre vonatkozó pontos statisztika nem létezik.

(hir6.hu)

erdomezolike

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?