Új Tűzifa Udvar az Egererdő Zrt-nél – Megújuló energia széles választékban

SzalagatvagasÜnnepélyes keretek között, április 9-én került sor az EGERERDŐ Erdészeti Zrt. beruházásában megvalósult, az Észak-Magyarországi régióban elsőnek tekinthető Tűzifa Udvar átadására. A fejlesztések a társaság Eger-Felnémeti telephelyén valósultak meg.

A tűzifa udvar újszerűsége, annak komplex termék választékában rejlik, hiszen itt egy helyen megtalálható és megvásárolható az erdei fás szárú biomasszából előállított szinte valamennyi energetikai választék a hengeres tűzifától, a darabolt-hasított tűzifán, a faaprítékon, és a fabriketten át a fapelletig.

Posh_nyito

A társaság 2011-ben döntött úgy – érzékelve a tűzifa piacon mutatkozó átstrukturálódást – hogy a lakossági, közületi és viszonteladói igények minél magasabb színvonalon történő kiszolgálása érdekében megvalósítja ezt a fejlesztést.

Csarnok

A beruházás során első ütemben kialakításra került egy közel 300 m2 alapterületű apríték tároló szín, mely mintegy 200 tonna faapríték befogadására és tárolására alkalmas. Ez a tároló kapacitás hamar szűkösnek bizonyult, ezért 2012-ben megépítésre került a második, 700 m2 alapterületű, mintegy 1000 tonna apríték tárolására alkalmas fedett szín is. Az építkezésekkel egy időben megvalósult a telep térburkolása, csapadékvíz elvezetése is 3500 m2-es térrészen, ezzel biztosítva a megfelelő, időjárástól független környezetet az itt folyó munkák számára.

Udvar

Az építés jellegű projektelemek mellé eszközbeszerzések is párosultak. Ezek közül ki kell emelni a JENZ típusú mobil aprítógépet, mellyel éves közel 30.000 tonna faaprítékot tud előállítani a társaság. A telepen belüli anyagmozgatás céljából beszerzésre került egy MERLO MULTIFARMER típusú teleszkópos homlokrakodó is. A darabolt hasított tűzifa igények kiszolgálására első ütemben egy POSCH S350 típusú, majd ezt követően egy BINDENBERGER 520E típusú daraboló-hasító gép került telepítésre.

A vevői igények teljes körű kiszolgálása érdekében telepítésre került egy hídmérleg is, a hozzá tartozó informatikai rendszerrel együtt.

NagyAndras

Az EGERERDŐ Zrt szándékai szerint, a tűzifa udvar kialakításával egy olyan logisztikai központ jött létre, mely elősegíti a társaság által kezelt erdőkből, fenntartható módon kitermelt fa, vevőkhöz, felhasználókhoz való magas színvonalon történő eljuttatását és a vevői igények maradéktalan kielégítését.

Szalagatvagas

Az igények további növekedésével is számolva lehetőség van a telephely további bővítésére és fejlesztésére is.

A beruházással kapcsolatosan fontos még kiemelni, hogy a közhiedelemmel ellentétben a magyarországi erdőkből kitermelt fa mennyisége alatta marad a tartamosan kitermelhetőnek. Az erdő, mint nemzeti erőforrásunk, minél jobb – tartamosságot biztosító – kihasználása közérdek. A mellett, hogy a tűzifa fűtőérték arányos ára alatta van az import gázénak, aki Magyarországon legálisan kitermelt tűzifát vásárol, magyar adóbevételeket és munkahelyeket támogat.

Küzdj a klímaváltozás ellen: ültess fát, használj fát!

(EGERERDŐ Zrt.; fataj.hu)

erdomezolike

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?