Etetik a vadon élő állatokat a Felső-Tisza mentén

vadetetesEtetik a vadon élő állatokat a Felső-Tisza mentén, ahol a hó borította tájon főként a gím- és a dámszarvasok, az őzek és a vaddisznók nem jutnak elegendő élelemhez.

Kiss B. Zoltán, a Felső-Tiszavidéki Vadgazdák Szövetségének elnöke kedden az MTI-nek elmondta, hogy a szervezethez tartozó 34 vadásztársaság tagjai folyamatosan lucernaszénát, szemestakarmányt, tápot és sót helyeznek ki az etetőkbe. Mint hozzátette, a vadon élő állatok ugyan jó állapotban vannak, de a vastag hó miatt szükség van mesterséges táplálásukra, hogy átvészeljék a telet.

Az erdők, mezők nagyvadállományának száma megfelelő, sőt a vaddisznók túl is szaporodtak a tavalyi időszak túlzott kímélése miatt.

Az apróvadak viszont kevesen vannak, főleg a nyulak és a fácánok száma alacsony, ezért Szabolcs-Szatmár-Bereg megyének a Felső-Tisza vidékén túli területein már korlátozták a vadászatukat. A fácánállomány pótlására a tenyésztés fokozását tervezik a tavaszi időszakban.

Kiss B. Zoltán megemlítette, hogy a társaságok vadásztatási bevételükből költenek a vadak etetésére. Tájékoztatása szerint idén is kevesebb külföldi vadász keresi fel a Felső-Tisza menti területeket, változatlanul érződik a gazdasági válság a vendégek számánál. A hazai vadászok viszont többen mennek a Tiszahát beregi és szatmári részeire őzre, gím- és dámszarvasra, vaddisznóra vadászni.

A vadetetés költségei mellett a bevételek további részét a vadásztársaságok a vadak által okozott károk megtérítésére fordítják. Kiss B. Zoltán szerint jó, ha gazdálkodási mérlegük nullszaldós lesz az idei téli szezon után.

(MTI)

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?