Új Komatsu harvestert vásárolt a Szombathelyi Erdészeti Zrt. (+VIDEÓ)

Az erdőgazdálkodásban is egyre inkább mutatkozó munkaerőhiányt enyhíti a Szombathelyi Erdészeti Zrt. új gépbeszerzése. A fakitermelési munkákat könnyíti és gyorsítja meg az az új döntő-rakásoló gép, amelyet a társaság most vásárolt meg.
Új Komatsu harvestert vásárolt a Szombathelyi Erdészeti Zrt. (+VIDEÓ)
Hosszú pályáztatás, alapos előkészítés után választotta ki a helyi szükségleteknek leginkább megfelelő, korszerű műszaki paraméterekkel rendelkező harvestert a Szombathelyi Erdészeti Zrt.. A gép kivágja, legallyazza, méretre vágja – azaz kidönti, választékolja és rakásolja a fákat. Óránként 19 köbmétert dolgoz fel. A Szombathelyi TV riportjának tanúsága szerint az állami erdőgazdaság végül egy Komatsu 911 harvestert választott.

Bakó Csaba – vezérigazgató-helyettes, Szombathelyi Erdészeti Zrt.

Egy ilyen gépnek a havi teljesítménye 2 ezer köbméter, ami 15-20 fakitermelő munkáját tudja helyettesíteni. Ezen kívül a védett területeken a vegetációs időn kívül hatékonyan tudunk termelni. Ez azt jelenti, hogy szeptembertől márciusig kell elvégezni a fakitermelés nagy részét. Tehát szükségünk van az olyan gépekre, amelyek nagyon hatékonyan végzik el a fakitermelési munkákat. A munkaerőhiány az erdőgazdálkodást is sújtja, ráadásul itt a határ mentén a szomszédos országok elszívó hatása is érződik a munkaerőpiacon. Az időjárás sem kedvező, vízben, sárban áll az erdő megyeszerte, hiszen a téli fagyok elmaradtak, rengeteg csapadék esett. A korszerű harvester viszont ilyenkor is dolgozik. komatsu_szombathely

Nyakas Martin - erdésztechnikus, harvester kezelő, Szombathelyi Erdészeti Zrt.

Nekem egy gyermekkori álom volt, hogy ilyen gépen dolgozzak, illetve maga az erdész szakma is tetszik. Szeretem az erdőt, meg környezetet. Az új munkagépre egyelőre a szentgotthárdi igazgatóság területén van a legnagyobb szükség, ezt a részt sújtotta ugyanis leginkább az elmúlt időszakban a jégverés, a szélvihar és a szárazság okozta szúkár. Egy 5,2 hektáros jegenye- és lucfenyvesben mutatták be az érdeklődőknek az erdészet legújabb gépét, amely országosan is kuriózum, hiszen ezzel együtt mindössze három ilyen dolgozik hazánkban. (Szombathelyi TV)