Tizennégy csapatból az Alba Berkenye bizonyult a legjobbnak a Parkerdő Kupán

Gödöllőn tartották meg a „legek” fakitermelő versenyét a 2023-as STIHL Országos Fakitermelő Bajnokság negyedik regionális megmérettetéseként, hiszen egyértelműen a legizgalmasabb, a legtöbb induló csapattal zajló, legtöbb nézőt vonzó forduló zárult le június 3-án. A hagyományosan Parkerdő Kupaként is ismert versenyen végül a Bajna II - Vérteserdő Zrt. Alba Berkenye Kft. diadalmaskodott.

Tizennégy csapatból az Alba Berkenye bizonyult a legjobbnak a Parkerdő Kupán

TELJES FOTÓGALÉRIA>>>

VIDEÓ A MEGMÉRETTETÉSRŐL:

Tökéletes időjárás, egy gyönyörű tisztás, valamint két pálya fogadta azt a 14 csapatot június 3-án a gödöllői Arbo-Parkban, amely azért küzdött az egyfordulós versenyen, hogy bebizonyítsa: a legjobb fakitermelők közülük valók, és hogy ott lehessenek a STIHL Országos Fakitermelő Bajnokság szeptemberi döntőjében. A megmérettetésre a Pilisi Parkerdő Zrt. indította a legtöbb gárdát, ami annak is köszönhető, hogy még a pandémia előtt a korábbi Parkerdő Kupát emelték be még az országos sorozatba, akkor viszont még Pilisszentivánon zúgtak fel a motorfűrészek.

Ezúttal viszont az állami erdőgazdaság által kezelt arborétum adott otthont a versenynek, ahol számos kiegészítő program is várta a családokat: Gáborecz István a Süni tisztáson sünt faragott láncfűrésszel, de volt erdőtűz-megelőzési játszótér és a DINPI barlangbusza is megérkezett a helyszínre. Közben pedig a nap során a STIHL akkumulátoros eszközeit is meg lehetett ismerni.

Szoros csata

A favágó verseny tényleg az idei legizgalmasabb volt, hiszen 14 csapat küzdött a továbbjutásért, amelyek tagjai a hétköznapokban is fakitermeléssel foglalkoznak. Köztük három olyan gárda is volt, amely szerepelt a két héttel korábbi Bajnokok Bajnoka megmérettetésen, tehát az előző idényben a TOP 10-ben végzett országosan.

A negyedik regionális fordulót végül 14 pontos előnnyel a Bajna II. Vérteserdő Zrt. - Alba Berkenye Kft. (Forgács János, Szabó Szilárd, Szabó Zoltán, Rózsa Sándor) nyerte meg a Pilisi Parkerdő Zrt. - Valkói Erdészet (Németh István, Krisztián Attila, Burcea Szabolcs Csaba, Horváth Csaba) gárdája előtt. Mellettük dobogóra állhatott még a Pilisi Parkerdő Ráckeve (Szanka Tamás, Petró József, Szanka Gábor, Szabó József Bence) négyese.

A továbbjutók közé végül épphogy nem jutott be a FORESTER Kft., viszont szeptemberben találkozhatunk a negyedik Amindenfáját (Andráska Zoltán, ifj. Andráska Zoltán, Andráska Csaba, Krupánszki Bence Zoltán) csapattal, és az ötödik Rob Tree Alpinnal (Hajagos Róbert, Szabó Gergő Zsolt, Hajagos Ferenc, Németh Dávid Miklós).

Forgács János, I. helyezett, Bajna II. Vérteserdő Zrt. - Alba Berkenye Kft. 

Nekünk is meglepetés volt, hogy végül nyerni tudtunk. Reggel megijedtünk a fáktól, mert vastagoknak tűntek, de végül jól hasadtak. A döntés, a kombinált darabolás nagyon jól sikerült, és a csapat is összhangban volt. Most elkaptuk a fonalat, amit jól mutat az is, hogy a Bajnokok Bajnokában is egy másodperccel csúsztunk le a döntőről. Ide úgy jöttünk, hogy a cél mindenképpen az első hely.

Krisztián Attila, II. helyezett, Valkói Erdészet

Várakozáson felül teljesítettünk, nagyon meg vagyunk elégedve a második hellyel. Tökéletes helyszín, időjárás, minden optimális volt, és minden csapattársam odatette magát. Kiemelem Horváth Csabát, aki ma beállt közénk, pedig két hete a Hanyi Hódokat vezette. Az Alba Berkenyével nagyon szoros volt a csatánk, ezúttal megengedtük nekik, hogy elsők legyenek, legközelebb nem fogjuk.

Szanka Tamás, III. helyezett, Pilisi Parkerdő Ráckeve

Jónak értékelem a teljesítményünket, mert bekerültünk a döntőbe, és a dobogóra is felfértünk. A fák erősek voltak, nem hasadtak túl jól, ott tehát veszítettünk időt, mert néhányat fűrésszel kellett bevágnunk. A döntőre úgy készülünk, hogy szeretnénk elmenni két hét múlva Keszegre versenyen kívül, és Bükkzsércre is készülünk augusztus végén.

A 2023-as STIHL Országos Fakitermelő Bajnokság ötödik fordulóját június 17-én Keszegen, a hatodikat pedig augusztus 26-án Bükkzsércen rendezik meg. A döntő szeptemberben lesz, aminek pontos időpontját hamarosan a fakitermeloverseny.hu oldalon teszik közzé.

TELJES FOTÓGALÉRIA>>>

Eredmények - Gödöllő, Parkerdő Kupa, 2023

1. Bajna II. Vérteserdő Zrt. - Alba Berkenye Kft. (273)
2. Pilisi Parkerdő Zrt. - Valkói Erdészet (287)
3. Pilisi Parkerdő Ráckeve (360)
4. Amindenfáját (370)
5. Rob Tree Alpin (401)
6. Forester Kft. (419)
7. Tarjáni Fanyűvők (463)
8. Budakeszi Vadkanok (481)
9. Wa-Sa Fa Kft. (507)
10. Bajnai Erdészet - Frainetto Kft. (621)
11. Pilisszentkereszti Erdészet fakitermelő csapata (756)
12. Visegrád (768)
13. Soroksári favágók (778)
14. Hunok (986)

Videóval hamarosan jelentkezünk! Addig is, nézzétek vissza korábbi versenybeszámolóinkat: