Százötven erdészeti géppel zárták le a határt fakitermelő vállalkozók és erdészek

Csütörtök reggel erdészeti traktorokkal, közelítő pótkocsikkal zárták el tiltakozó fakitermelő vállalkozók az ausztriai Fratres határátkelőjét az osztrák-cseh határon. Mintegy 150 erdészeti gép bénította meg a közlekedés azért, hogy az erdészek és fakitermelők felhívják a figyelmet a növekvő faimport veszélyeire.
Százötven erdészeti géppel zárták le a határt fakitermelő vállalkozók és erdészek
A demonstrálók katasztrofális helyzetről beszéltek a tüntetés során. Különösen a vihar-, rovar- és hókárok, valamint a klímaváltozás idején problémás, hogy az osztrák faipar egyre inkább a külföldről behozott alapanyagra támaszkodik. Az erdészek és fakitermelő vállalkozók úgy fogalmaztak: a létezésük forog kockán, a türelmük pedig elfogyott.
A faimport az elmúlt időszakban mintegy 20%-kal nőtt Ausztriában, a legfrissebb adatok szerint ez 7,25 millió köbméterre tehető. Minderről Johannes Schmuckenschlager, az osztrák agrárkamara elnöke beszélt, aki kifejtette, hogy ha a feldolgozóipar nem változtat a hozzáállásán, akkor tiroli modellre egy úgynevezett "teherautókra vonatkozó önvédelmi vezetési tilalom" bevezetését fogja sürgetni. fakitermelo_tuntetes_2 A szakértők szerint Ausztriában rendelkezésre áll a szükséges mennyiségű faanyag, különösen a szú kártételének köszönhetően, hiszen a kártevő robbanásszerű elszaporodása miatt nagy területeken kellett kitermelni a faanyagot. fakitermelo_tuntetes_3 fakitermelo_tuntetes_1 (Erdő-Mező Online; kurier.at)