Strúbel Bence első felnőtt versenyén elképesztő győzelmet aratott Parádon

Az utóbbi évek talán legizgalmasabb favágó csatáját hozta el a STIHL Timbersports Martin Komárek Emlékverseny július 9-én, amit Parádon, a Heves Megyei Vadásznap részeként rendeztek meg a néhány hónapja tragikus hirtelenséggel, fakitermelés közben elhunyt cseh szakember, sportoló tiszteletére. Elképesztő teljesítménnyel végül az élete első felnőtt megmérettetésén fejszét ragadó Strúbel Bence, a helyi közönség kedvence győzött.
Strúbel Bence első felnőtt versenyén elképesztő győzelmet aratott Parádon
Könnyes szemek, mély sóhajok és gyász. A magyar csapatot is éveken át segítő, a hazai versenyzőkkel baráti kapcsolatot ápoló Martin Komárek előtt tisztelegve egy rövid megemlékezéssel keződött a parádi verseny, ahol a teljes magyar mezőny fejszét és fűrészt ragadott. Az égi versenypályán fát vágó hatszoros cseh bajnok, háromszoros nemzetközi második helyezett vastapsot kapott a közönségtől, amit vélhetően odafent is mosolyogva hallgatott... "Martint tiszteltem, felnéztem rá, a barátunk volt, és elmondhatom, hogy ha 56 évesen már a visszavonulás mellett döntöttem volna, ezen az emlékversenyen akkor is itt lettem volna, hogy tisztelegjek előtte" - mondta el az Erdő-Mezőnek a világbajnoki hetedik helyezett, hétszeres magyar bajnok Juhász István. 1_sts_martin_komarek Martin Komárek halálával felésége és három gyermeke maradt férj és apa nélkül. Kvetát, az édesanyát, valamint Martinkát, Misát és a kislányt, Asbetkát a csapat meghívta az emlékversenyre, és az eredményhirdetésen a díjakat is a családtagok adhatták át.

Fordulatos favágó verseny

A Martin Komárek Emlékversenyen 13 versenyző mutatta meg tudását, köztük egy újonc, a dányi Szabó Péter, aki a Stock Saw DQ-ja miatt végül utolsó helyen végzett, ám az első fordulóban így is ígéretesen, pontos sújtásokkal, nagy erővel vágta a fát a fejszés számokban. 5_sts_martin_komarek Mellette Szabó András, Ollé Péter, Freschli Krisztián, Bakó András, Pankotai Zoltán, Andráska Zoltán, Hamvasi Ferenc, Strúbel József Dedi, Juszkó Zsolt, az ifjúsági bajnok Strúbel Bence, az egyszeres magyar bajnok Bozsó Zoltán és a hétszeres bajnok Juhász István állt színpadra. A verseny első fordulójában három számot teljesítettek a sportfavágók: az álló és fekvő rönkhasítást, vagyis a Standing Block Chopot, az Underhand Chopot, valamint a motorfűrészes Stock Saw-t, ahol egy STIHL MS661-essel kellett két ép korongot levágni. Ezt követően a 13 versenyzőből 5 sportoló búcsúzott, hiszen mindössze a legjobb 8 juthatott tovább. Freschli Krisztián, Andráska Zoltán, Juszkó Zsolt, Hamvasi Ferenc, Strúbel József, Juhász István, Bozsó Zoltán és Strúbel Bence a kézi fűrészes Single Buck-kal folytathatták, majd következett a széria talán legnehezebb feladata, a Springboard, ahol deszkán állva, két méter magasan hasítottak fát a versenyzők. Itt többen is kicsúsztak a 3 perces szintidőből, Strúbel Bence viszont elképesztő, 1 perc alatti Springboardot vágott. Ez csak azért nem lett országos rekord, mert a Martin Komárek Emlékverseny barátságos, nemzetközi szinten nem hivatalos megmérettetés volt. 7_sts_martin_komarek A hivatalos, STIHL Timbersports rendszerben tárolt magyar rekord Juhász István nevéhez fűződik 1:06:33-mal, de a nem hivatalosat is a hétszeres bajnok jegyzi 57 másodperccel. A 2022. szeptember 24-i, országos bajnokság előtt azonban Strúbel Bence 59 másodperces Springboardja enyhén szólva is ígéretesnek számít. Budakeszin tehát hivatalos országos rekordok is születhetnek ősszel.

Izgalmak 70 lóerő dübörgésével

Az utolsó versenyszámot, a monumentális, több tíz lóerős épített motorfűrésszel történő korongvágást, a Hot Saw-t már csak hat versenyző teljesíthette. Ekkor még a hatodik helyen Juszkó Zsolt, az ötödiken Hamvasi Ferenc, a negyediken Strúbel József Dedi, a harmadikon Juhász István, a másodikon Bozsó Zoltán állt, míg továbbra is őrizte első pozícióját a közönségkedvenc, végig óriási buzdítás mellett küzdő, 19 éves Strúbel Bence. 2_sts_martin_komarek A legjobb Hot Saw időt, valamivel 8 másodperc fölöttit Juhász István könyvelhette el magának, aki így reménykedhetett abban, hogy jelentősen előre lép, hiszen az utolsó versenyszám pontjai háromszoros szorzóval számítanak az összesített eredményben. A három korongot végül mindössze négyen tudták tökéletesen levágni: Strúbel József, Strúbel Bence, Bozsó Zoltán és Juhász István. Mivel az első felnőtt versenyén résztvevő Strúbel Bence 11 másodperces idővel teljesítette a Hot Saw-t, és nem hibázott, megőrizte első helyét, míg Juhász István az utolsó körben tudott javítani, így a dobogó második fokára állhatott. Bozsó Zoltán a harmadik lett a Martin Komárek Emlékversenyen. sts_martin_komarek Strúbel Bence: "Nem gondoltam volna, hogy ilyen érzés lesz a dobogó legmagasabb fokára állni, fantasztikus volt. Van még mit javítanom a szeptemberi országos bajnokságra, hiszen sok kisebb hibám volt. De úgy érzem, ez a verseny jól sikerült, amit az eredmény is bizonyít." Juhász István: "Nem vagyok csalódott, talán azt is mondhatom, hogy 56 évesen a második helyemre is büszke lehetek. Nem beszélve arról, hogy örömmel látom a fiatalok fejlődését. Bence képességeivel tisztában voltam. Tudtam, hogy csak akkor győzhetem le, ha hibázik. De ma nem hibázott, én viszont rögtön az első versenyszámban igen. Onnantól csak arra koncentráltam, hogy több ilyen ne legyen, és javítani tudjak az eredményemen, ami végül sikerült is." Bozsó Zoltán: "Természetesen szerettem volna jobb helyen végezni, de a felkészülés ezúttal nem úgy sikerült, ahogy szerettem volna, és ezen majd változtatnom kell a szeptember 24-i országos bajnokságig. Mindent összevetve örülök a harmadik helyemnek." IMG-56922bc21f93ba6944debf37f5bb6cc7-V További nyilatkozatok az Erdő-Mező videójában hamarosan! STIHL Timbersports Martin Komárek Emlékverseny - Parád, 2022: 13. Szabó Péter 12. Pankotai Zoltán 10. Szabó András 10. Ollé Péter 9. Bakó András 8. Freschli Krisztián 7. Andráska Zoltán 6. Juszkó Zsolt 5. Hamvasi Ferenc 4. Strúbel József 3. Bozsó Zoltán 2. Juhász István 1. Strúbel Bence Videó hamarosan! Gribek Dániel (Erdő-Mező Online)