Ponsse erdészeti gépek dübörögtek a zirci erdőben - Kisfilm a Forest Power Kft. bemutatójáról (VIDEÓ)

Világjáró körútjának újabb állomásaként érkezett Magyarországra, azon belül is Zircre egy Ponsse ScorpionKing harvester és egy Ponsse Buffalo forwarder. A két finn erdészeti gépre majdnem 250 erdőgazdálkodó és fakitermelő vállalkozó volt kíváncsi november 15-én.
Ponsse erdészeti gépek dübörögtek a zirci erdőben - Kisfilm a Forest Power Kft. bemutatójáról (VIDEÓ)
KÉPGALÉRIA A PONSSE ERDÉSZETI GÉPBEMUTATÓRÓL >>> A Forest Power Kft. rendezvényére számos olyan partner is ellátogatott, akik már régóta használnak PONSSE gépeket a hazai erdőkben.

Az erő a Ponsse harvesterrel van

"Édesapám 40 éve fakitermeléssel foglalkozik, mi az öcsémmel 15 éve csatlakoztunk a céghez. A Ponsse mellett 10 évvel ezelőtt döntöttünk" - mondta el az Erdő-Mezőnek Havasi Ferenc, a magyar favágó válogatottban is szereplő zirci fakitermelő. Az első gépük egy Ponsse Ergo harvester volt, a gyártó bemutatkozása pedig olyan jól sikerült, hogy azóta is kitartanak a sárga-fekete erdészeti gépek mellett. ponsse_zirc_16 "A szervizháttérrel, az alkatrész-ellátással is nagyon meg vagyunk elégedve. Emellett pedig az erő az, ami megvan a Ponsse gépekben. Legyen szó a daruról vagy a motorról. Ebben szerintem verik a vetélytársakat" - fogalmazott a fiatal fakitermelő, aki portálunknak azt is elárulta, hogy a jövőben egy Ponsse Bear harvestert is beszereznének. A Hamvasi és Fiai Kft., ahogy az erdészeti szegmens legtöbb vállalkozása, a munkaerő-hiánnyal küzd, amire válasz lehet az újabb erdészeti gép beszerzése.

Hét Ponsse nem lehet véletlen

Hét darab Ponsse erdészeti géppel, 3 harvesterrel és 4 forwarderrel dolgozik a Kozák-Trans Kft., a jövőben pedig tovább bővítenék finn gépállományukat. Kozák Gellért kereskedelmi vezető ezért is látogatott el a zirci rendezvényre. Első Ponsse gépüket 2014-ben vásárolták, miután bővíteni szerették volna a fakitermelési kapacitásunkat. A cégcsoporthoz ugyanis tartozik két fűrészüzem is. "A Ponsse Bear harvesterünket emelném ki, ami Magyarországon teljesen egyedülálló gép. Egy H8-as döntőfejjel, C55-ös daruval rendelkezik. Nyolckerekű, 320 LE teljesítményű motor hajtja, és 28 tonna az össztömege. A szállítása az önsúlya miatt egy nehézkes, de a termelékenysége kárpótol minket" - mondta el az Erdő-Mezőnek Kozák Gellért. ponsse_zirc_7 "A Ponsse ElephantKing forwarderünk egy szintén nagy teljesítésű erdészeti gép. 20 tonnás, nagy rakfelülettel és kerekekkel rendelkezik. A kapacitása miatt általában a Bear mellé szoktuk bepárosítani" - tette hozzá a fiatal szakember, aki azt is elárulta, hogy szeretnének továbblépni, fejleszteni. A Forest Power Kft. erdészeti gépbemutatóján látott Ponsse ScorpionKing harvester nagyon megtetszett neki, így nem lesz meglepő, ha hamarosan ilyen géppel bővül majd a Kozák-Trans Kft. gépparkja. "Mi is szoktunk vállalni dombvidékes, hegyvidékes munkákat, és ennek a gépnek nagyon jó a terepjáró képessége, kiváló a stabilitása" - indokolta a leendő döntést Kozák Gellért. ponsse_zirc_2

A bivaly és a skorpió Ponsse színekben

"A Ponsse Buffalo egy 14 tonna terhelhetőségű forwarder, amely 286 LE-s motorral rendelkezik. Az elölről nyíló motorháztetőnek köszönhetően nagyon jól hozzáférhetünk a motortérhez. A gépre jellemző még a hidraulikusan meghajtott hűtőventilátor, ami forgásirány-váltással tisztítja a hűtőt. A nagy, tágas kabin még jobb kilátás biztosít a kezelők részére. Robusztus daruval, dönthető daruoszloppal szerelt. Én azt gondolom, hogy ez a közelítőgép mindenképp egy olyan választás a hazai erdőkben, ami jó szolgálatot tud tenni" - mutatta be a zirci erdőben dolgozó Ponsse Buffalo forwardert Bálint András, a Forest Power Kft. ügyvezetője. ponsse_zirc_6 A Ponsse ScoprionKing harvester kitűnő stabilitással, páratlan kényelemmel és kilátással rendelkezik, a nyolc kerék alacsony talajnyomást szavatol, a 286 LE teljesítményű motor és az erős munkaszivattyúk gazdaságos hajtóerőt állítanak elő. A fakitermelő gép lelke egy Mercedes-Benz motor, amely természetesen megfelel az emissziós követelményeknek, így a gép nemcsak hatékony, de környezetkímélő is. A rendezvényen látható ScorpionKing H7-es döntőfejjel dolgozott a zirci erdőben, de a gyártó több más méretet is tud ajánlani harvestereihez.

A Ponsse harvestereiről és forwardereiről további információt a Forest Power Kft. szakembereitől kaphat a következő elérhetőségeken.

Forest Power Kft. www.forestpower.hu 8372 Cserszegtomaj Majori u. 16/1. info@forestpower.hu +36 83 540 279 ponsse_zirc_8 (Erdő-Mező Online - www.erdo-mezo.hu - Fotók: Rákóczi Ágnes) erdomezolike