Olyan volt, mint egy ördögi kör - Olvasóink mesélnek a károk felszámolásáról (+KÉPEK)

Fakitermelő olvasóink egy jelentős része a héten extrém körülmények között dolgozott, hiszen a jegesedés miatt kialakult helyzetben utakat tettek járhatóvá, lovak itatását segítették... Jelenleg is dolgoznak az erdőkben, hogy a kidőlt fákat, letört ágakat eltávolítsák. Túri József a Bükkből, Gammer János a Gerecséből,  Szabácsik Ferenc pedig a Vértesből mesélt az elmúlt egy hétről és a következő időszak munkáiról.
Olyan volt, mint egy ördögi kör - Olvasóink mesélnek a károk felszámolásáról (+KÉPEK)
Gammer János a Gerecsén dolgozik a hétvégén is, hiszen több száz méter kerítés is a földön fekszik a rá nehezedő súly miatt. Előtte az erdészeti utakat tisztították meg, amihez gépi segítség is kellett. Amikor meglátta a pusztítást, megdöbbent.
Szerdán 9 és 10 óra között hívott fel a kerületvezető erdész, hogy azonnal szedjem össze a brigádot, mert a Gerecse tetején lévő tornyot elzárta a jég a külvilágtól. A torony 620 méter magasan van és 130 méteres. Aznap egyébként szabadnapunk volt a sár miatt. Fent az áram elment, a generátor nem indult, az aksik pedig nem bírták már túl sokáig, és ott nem szűnhet meg az áramellátás, így sietni kellett. Amikor viszont megláttam, hogy mi van ott, nem hittem a szememnek. Nagyjából 1 kilométeres szakaszt kellett letakarítanunk ahhoz, hogy a szomszéd erdészet, a süttőiek elkezdhessék a saját részüket. Csütörtök 13 órára sikerült 30-45 köbméternyi fát letakarítani. Az utolsó 100 méteren a tardosi bányából hozatott hatalmas Caterpillar gép félretolta a fákat, ami nagyon veszélyes volt. Ezek után elkezdtük a kerítésekre dőlt fákat darabolni, amit szombaton és vasárnap is csinálunk, hiszen 3 kilométer kerítésből majdnem 800 méter a földön fekszik. A kár eddig felbecsülhetetlen, a szakértők felmérése folyamatban van. Szerintem több száz köbméter fa dőlt ki csak ezen a szakaszon.
[caption id="attachment_14485" align="aligncenter" width="600"]Gammer Jánosék a Gerecsén még a hétvégén is dolgoznak Gammer Jánosék a Gerecsén még a hétvégén is dolgoznak[/caption] [caption id="attachment_14484" align="aligncenter" width="576"]Mintegy 800 méter kerítés fekszik a földön a rádőlt fák alatt Mintegy 800 méter kerítés fekszik a földön a rádőlt fák alatt[/caption]   Túri Józsefék is a jégtörések okozta károk eltakarításán dolgoznak, méghozzá a Szilvásváradi Erdészet területén. Nekik is fontos feladatuk volt, hiszen a Csipkéskúti Állami Ménesgazdaság területén nem volt áram, az állatok víz nélkül maradtak.
Jelenleg a Szilvásváradi Erdészetnél termelünk. Kedden reggel hívtak telefonon az erdészettől, hogy a Szilvásváradról a Bükk-fennsíkra vezető utat kell megtisztítani a kidőlt fáktól. A látvány elszomorító volt, folyamatosan szakadtak le az ágak, dőltek ki tövestől a fák, jég borított mindent. A keddi napon a hideg idő miatt a sok munkával megtisztított útra újra és újra fák dőltek, így mindent kezdhettünk előlről. Olyan volt, mint egy ördögi kör. A Csipkéskúti Állami Ménesgazdaság telephelyén nem volt áram, ezért lajtos kocsival szállítottak vizet az ott lévő lovak számára. A keddi nap célja az volt, hogy a lajtoskocsi feljusson oda. A szerdai napon egy LKT vonszolóval és egy csörlős traktorral, 4 motorfűrésszel, 1 ágnyesővel, 6 fővel és egy másik fakitermelő brigáddal közösen a hármaskúti erdészházban lakó kerületvezetőhöz vezető út megtisztítását végeztük el, az ugyanis egyik úton sem volt megközelíthető. Áramellátása sem volt, az aggregátort is mi juttattuk fel neki. Eddig körülbelül 60 köbméterrel küzdöttünk meg. A napokban kárfelmérés zajlik, valamint az erdészeti úthálózat felszabadítása.
[caption id="attachment_14471" align="aligncenter" width="576"]turi_jozsef_jegtores_1 Túri Józsefék a Mátrában LKT-val[/caption] A legtöbb hír a Pilisből, a Börzsönyből és a Mátrából érkezett a héten, de nem úszta meg a jeget a Vértes sem - bár ott nem okozott akkora károkat, mint északon. Szabácsik Ferenc fakitermelő olvasónk beszámolója.
A Vértesi erdőben nem lett komoly a fagykár, leginkább csak kisebb ágak szakadtak le. A képen látható fa volt az egyetlen jelentős kárunk a Pátrácos tetőn. Persze ezen kívül több útról is ki kellett tolnunk az ágakat, ezeket a héten már le is takarítottuk.
[caption id="attachment_14477" align="aligncenter" width="576"]Szabácsik Ferencéknél a Vértesben ez volt a legnagyobb kár Szabácsik Ferencéknél a Vértesben ez volt a legnagyobb kár[/caption] Kapcsolódó cikkeink: Döbbenetes drónfelvételek a letarolt erdőről Nagykovácsiból (VIDEÓ) Most is utáljátok az erdészeket, fakitermelőket? Erdészek és fakitermelők segítenek az utak megtisztításában Ilyen pusztítást végzett a jég az erdőkben – Olvasóink képei a jégtörésekről Képek a Nagy Hideg-hegyről, a jég birodalmából Leállt a fakitermelés – Ponsse forwarder segíti az utak megtisztítását (+Olvasói képek) Jegesedés miatt balesetveszélyes a Pilisi erdők látogatása Kritikus a helyzet a Pilis, a Börzsöny és a Mátra erdeiben is (+Képek) (Gribek Dániel - Erdő-Mező Online - www.erdo-mezo.hu) erdomezolike