Ő lett a legjobb erdész az Északerdő Zrt.-nél

Az Északerdő Zrt. május 24-én rendezte meg Nagybarcán, a Didergő tanya környékén „Az Év Erdésze – 2018.” elnevezésű házi versenyt, mely egyben válogató is volt az országos versenyre. A megmérettetésen az ÉSZAKERDŐ Zrt. 17 kerületvezető erdésze vett részt.
Ő lett a legjobb erdész az Északerdő Zrt.-nél

A munkatársakat Papp Gyula erdészeti vezérigazgató-helyettes, a versenybíróság elnöke köszöntötte. A rajtszámok kihúzását követően a versenyzők 5 versenyszámban bizonyíthatták felkészültségüket.

A komplex felismerés során 25 db vetített képről kellett felismerni erdei cserje- és fafajok téli és nyári hajtását, termését, csíracsemetéjét, típusjelző lágyszárúakat, ehető és mérgező gombákat, vadászható- és védett madár- és emlősfajokat, vadnyomokat.

ev_erdesze_eszakerdo_3

Az állományleírás, fatérfogat becslés feladat során 1 famagasságnyi sugarú mintaterületen kellett meghatározni az állományleíró adatokat, valamint 1 db megjelölt álló fa magasságát és fatérfogatát kellett megbecsülni.

A gyérítésjelölést vastagrudas fejlődési fázisban lévő vörös tölgyes állományrészben kijelölt, 100 db törzset tartalmazó mintaterületen kellett végrehajtani az adott erdőrészlet erdőtervi előírásait figyelembe véve.

A választékolás, számbavétel során először 1 db KTT szálfa választékolását kellett elvégezni az Északerdő Zrt.-nél alkalmazott választékolási utasítás szerint, törekedve a legjobb értékkihozatalra. Ezt követően 3 db, különböző fafajú (VT, KH, CSNY) rönk számbavétele volt a feladat.

[caption id="attachment_53921" align="aligncenter" width="1000"]KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA[/caption]

A távolságbecslés és trófeaminősítés feladat során szembecsléssel meg kellett határozni egy muflonkos és egy őzbak - erdőállományba kihelyezett - trófeájának távolságát, korosztályát, méretét és lőhetőségét.

A jó hangulatú verseny végén Papp Gyula erdészeti vezérigazgató-helyettes adta át a díjakat:

I. helyezett lett Dózsa Viktor, a Bódvavölgyi EI. kerületvezető erdésze, aki a maximálisan elérhető 600 pontból 486,5 pontot ért el.

ev_erdesze_eszakerdo_1

II. helyezést ért el Bozsik Máté, a Répáshutai EI. kerületvezető erdésze 484,0 ponttal.

III. helyezett lett Bakti Péter, a Lillafüredi EI. kerületvezető erdésze 473,0 ponttal.

A DALERD Zrt. és az OEE szervezésében 2018. június 20. és 21. között zajló országos versenyen Dózsa Viktor kerületvezető erdész fogja képviselni az Északerdő Zrt-t.

Bányai Péter erdőművelési vezető ÉSZAKERDŐ Zrt. Fotók: Tóth Lajos