Napelemparkot alakítottak ki a bakonyi fűrészárú gyárnál

A térség életében kiemelt jelentőségű, hogy egy állami társaság saját forrásából 350 millió forintot fordítson energiaellátásának fejlesztésére. A Franciavágási Fűrészáru Gyár megújuló energiát előállító napelempark kialakításával az önellátás irányába halad tovább a Bakonyerdő Zrt.- mondta el Zambó Péter, az Agrárminisztérium erdőkért és földügyekért felelős államtitkára az ünnepélyes átadón.

Napelemparkot alakítottak ki a bakonyi fűrészárú gyárnál

A Franciavágási Fűrészáru Gyár történelme immáron 100 éves múltra tekint vissza. A jelenlegi helyére a ’20-as – ’30-as években költözött a térség tűzifa, fűrészáru és faszén alapanyagának biztosítására. A gyár az elsődleges faipar részeként hengeres fa feldolgozásával biztosít alapanyagot a tömör fával dolgozó másodlagos faipari szereplők részére. A feldolgozás 18-20.000 m3 rönk évente. A termelés két pillére a fűrészáru és a lamella (fűrészelt furnér) gyártás. A másodlagos faipar pedig többféle készterméket állít elő a gyár által termelt alapanyagból.

A kormány hozzáállása világos: olyan stratégiai erőforrásként tekintünk az ország egynegyedét borító erdő- és faállományra, amelynek természeti, turisztikai és gazdasági értékei fenntartható módon hasznosíthatók. Jól tükrözik ezt a komplex szemléletet az elmúlt időszakban megvalósult fejlesztések, kormányzati programok – hangsúlyozta az államtitkár.

A fűrészüzem mintegy 500 kW teljesítményű kiserőműve a Gyár éves átlagban 20-25 százalékos villamosenergia-ellátását fogja biztosítani, aminek értéke a nyári hónapokban elérheti az üzem energiafogyasztásának 45-50 százalékát is. Ezzel a korszerűsítéssel párhuzamosan telepítésre került a Bakonyerdő Zrt. leányvállalataként működő Befag Parkett Kft. parkettagyár, három épületének tetejére egy 1002 db napelem panelből álló kiserőmű, mely a fűrészüzemhez hasonlóan a telephely fogyasztásának csökkentésére szolgál. A beruházás mértéke megközelíti a 170 millió forintot.

A hazai erdőgazdálkodás és faipar csaknem 10 ezer vállalkozásnak és mintegy 60 ezer embernek ad munkát. A fafelhasználás jelentősége világszerte növekszik, hiszen megfelelő szabályozás mellett a fa kiváltja és kiválthatja a nagy környezeti terheléssel előállított alapanyagokat. Az elmúlt év energiaválsága rámutatott, hogy a hazai erdőkben több millió köbméter fenntarthatóan hozzáférhető faanyag-tartalék van. A meglévő kapacitások megőrzéséhez – és szükség esetén tartalékaink felhasználásához – megfelelő stratégiára és tudatos felkészülésre van szükség – tájékoztatott Zambó Péter. Éppen ezért az Agrárminisztériumban megkezdődött a Nemzeti Faipari Stratégia kialakítása – tette hozzá.
Az államtitkár ismertette továbbá a hazai elsődleges faipar jövőképét is, ahol a fafelhasználás ösztönzése, a fenntarthatóság biztosítása, a klímavédelmi vállalások teljesítése és az ipari fa-alapanyag importfüggőségének mérséklése a cél. Az erdőalapú gazdaság keretein belül a faipar magasabb technológiai szintre emelését a fa komplex hasznosításával, a fatermék-pályák elnyújtásával, a hulladék fa újrahasznosításával, a hatékonyság növelésével és innovációval tervezik elérni.  Jelezte, hogy a Közös Agrárpolitika rövidesen megnyíló pályázatában az erdőgazdálkodók elsődleges faipari fejlesztéseit ösztönzik, hogy már a kezdetekkor magasabb hozzáadott értéket rendelhessenek a megtermelt faanyaghoz.