Látogatóközpont lesz Kittenberger Kálmán nagymarosi házából

Megvásárolta és látogatóközponttá alakítja Kittenberger Kálmán Afrika-kutató nagymarosi házát az állam - jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára csütörtökön sajtótájékoztatón a településen.
Látogatóközpont lesz Kittenberger Kálmán nagymarosi házából
Rétvári Bence, aki a térség KDNP-s országgyűlési képviselője, elmondta, hogy az Ipoly Erdő Zrt. a családtól vásárolta meg a világszerte ismert Afrika-kutató házát abból a keretből, amelyet a Vadászati és Természeti Világkiállításra biztosított a magyar kormány. Az államtitkár kiemelte, hogy a fejlesztés két szempontból is jelentős. Kittenberger Kálmán (1881-1958) hat utazása során összesen 16 évet töltött Afrikában, 300 új állatfajt fedezett fel és sok tízezer példányt helyezett el a Magyar Nemzeti Múzeumban. Amit létrehozott, az nemcsak a magyarság, hanem a világ tudományosságát is gyarapította, tevékenységével élenjáró volt a maga korában - fogalmazott. kittenberger_villa A fejlesztés azért is fontos - folytatta -, mert a Börzsöny lábánál létrejövő látogatóközpont a diákoknak is élményt nyújt majd, ezáltal közelebb kerülhetnek a természethez. Rétvári Bence hozzátette: a hely nemcsak Kittenberger Kálmán felfedezéseit mutatja majd be, de küldetése lesz az is, hogy megismertesse a Börzsöny élővilágát, ösztönözve az új generációkat a természet tiszteletére és védelmére. A klímaváltozás időszakában különösen fontos, hogy ez a hely is a fiatalok zöldszemléletének erősítését fogja szolgálni - mondta az államtitkár. Kiss László, az Ipoly Erdő Zrt. vezérigazgatója felidézte, hogy a villa 1890-ben épült, abban eredeti tárgyak és berendezések találhatók. Az állami erdőtársaság 85 millió forintért vásárolta meg, a fejlesztés pedig két lépésben történik: először megújítják az épületet és környezetét, a második ütemben pedig oktató- és rendezvénytérrel bővítik, amihez a remények szerint forrás is társul hamarosan. [caption id="attachment_61770" align="aligncenter" width="600"]Kiss László, az Ipoly Erdõ Zrt. vezérigazgatója (b) beszél, jobbról  Rétvári Bence, az Emberi Erõforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára (j) és Heinczinger Balázs, Nagymaros polgármestere (j2) Kittenberger Kálmán Afrika-kutató, vadász, gyûjtõ házában annak állami megvásárlásáról és az abban kialakítani tervezett oktató- és látogatóközpontról tartott sajtótájékoztatón Nagymaroson, a Kittenberger Kálmán utcában 2020. március 5-én. MTI/Máthé Zoltán Kiss László, az Ipoly Erdõ Zrt. vezérigazgatója (b) beszél, jobbról Rétvári Bence, az Emberi Erõforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára (j) és Heinczinger Balázs, Nagymaros polgármestere (j2) Kittenberger Kálmán Afrika-kutató, vadász, gyûjtõ házában annak állami megvásárlásáról és az abban kialakítani tervezett oktató- és látogatóközpontról tartott sajtótájékoztatón Nagymaroson, a Kittenberger Kálmán utcában 2020. március 5-én.
MTI/Máthé Zoltán[/caption] Megjegyezte: a beruházás jól illeszkedik az Ipoly Erdő Zrt. közjóléti tevékenységéhez. Heinczinger Balázs (független), Nagymaros polgármestere azt mondta, hogy több évtizedes álom valósul meg a beruházással, amelyre önerőből nem lettek volna képesek. Nagymaros olyan "csiszolatlan ékkő", amely a zöld-, minőségi turizmusra koncentrál - fogalmazott. (Ipoly Erdő Zrt.)