Kiderült, hogy ki a legjobb erdész a Kisalföld területén

2018-ban a DALERD Zrt. rendezi az Országos Erdészeti Egyesület által évente kiírt, „Az Év Erdésze” versenyt. Ezen a kétfordulós megmérettetésen az erdőgazdálkodásban dolgozó (felsőfokú erdészeti képesítéssel nem rendelkező) erdésztechnikusok vehetnek részt.
Kiderült, hogy ki a legjobb erdész a Kisalföld területén
Az első fordulót a részvénytársaságok rendezik, és az egyes helyi versenyek legjobbjai kerülnek a második, országos fordulóba. Itt a magánerdő-gazdálkodók kiválóságaival kiegészülve küzdenek a „Év Erdésze” címért. A viadal fő célja – a kiíró megfogalmazása és szándéka szerint – az erdész szakma múltban kivívott magas társadalmi elismertségének régi fényéhez segítése, a résztvevők szaktudásának és felkészültségének gyarapítása és a szakmát művelők közötti barátságok erősítése. Mindezek érdekében nagyon komoly szakmai tudást feltételező versenyprogramot állítanak össze évről évre, hisz az erdészszakma elméleti kérdéseitől a trófeák bírálatáig kell a részvevőknek bizonyítaniuk.

A Kisalföld legjobb erdészeit keresték

A Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. válogatójának helyszínét idén a jánossomorjai erdészek a hanságnagyerdei erdészházban és a környező erdőkben biztosították 34 erdész számára. kaeg_ev_erdesze_2 Az első versenyszám a tesztírás volt, ami az erdész szakma elméleti tudásanyagára alapozott. Például a jogszabályokból eredő kötelezettségeket, fafajokkal, cserjékkel, vadgazdálkodással, fegyverekkel kapcsolatos ismereteket mérte fel. A KAEG Zrt. munkatársai tavaly ebben a versenyszámban nem remekeltek, ám ezúttal jónak mondható teljesítménnyel vették ezt az akadályt. Az első helyen ebben a feladatban azonos pontszámmal Horváth János és Horváth Roland (mindketten ravazdi erdészek) végeztek. Majd két jól megtermett fa (tölgy és kőris) magasságát és térfogatát kellett – mindenféle segédeszköz nélkül – megbecsülni. Az adta a feladat nehézségét, hogy a tölgy olyan óriási volt, hogy sokaknak nem sikerült eltalálni a helyes adatot, nem így a kategória nyertes Légrádi Róbertnek, aki a megengedett 10% hibahatáron belül becsült, így 100%-os teljesítményt nyújtott. A jelölés feladat helyszínét kisebb buszos túra után érték el a csapatok, ahol Sarlai Zoltán volt a legeredményesebb, mert ő határozta meg legjobban, hogy a gyérítendő faállományból mely fákat kell majd kivágni. Ezek sem voltak egyszerűek, de az igazi kihívást a választékolás jelentette. Hosszabb elemzést igényel majd ennek a feladatnak az értékelése. Ugyanis az egyik fahiba túlzott súllyal szerepelt az értékelésnél, és aki ebben rontott, az nagyon sokat veszített az összpontszámait illetően (és nagyon sokan rontottak, hisz a 34 versenyzőből 22-en kaptak 0 pontot). Ebből következően viszont, aki ebben legjobban teljesített - Szukhentrunk Imre - az nemcsak a kategória, de a házi verseny győztese is lett. kaeg_ev_erdesze_1 A cserjék, lágyszárúak, fák és fakockák felismerése igazi sikertörténet a 82%-os átlagteljesítménnyel, ebben is kiemelkedett Pozsgai Gábor, a Győri Erdészet kerületvezetője, aki az 50 felismerendő fajból 49-et azonosított jól, és teljesítményét növeli, hogy a trófeabírálatban is a csapat legjobbja lett. Itt azt kellett jól eltalálni, hogy milyen messze van a (muflon, dám, őz és gímszarvas) trófea, és azt is meg kellett határozni, hogy hány pontos a kihelyezett példány. Az immár hagyományosnak mondható verseny házigazdái mindent megtettek a verseny gördülékeny lebonyolításáért; jól előkészített, gondosan megtervezett, jó hangulatú esemény volt. Pap László, az állami erdőgazdaság vezérigazgató helyettese a háziversenyen legjobb teljesítményt elérők munkáját emlékplakettel és ajándékutalvánnyal köszönte meg.

A helyezettek:

1. Szukhentrunk Imre (Kapuvári Erdészet) 2. Bári Károly (Jánossomorjai Erdészet) 3. Nagy János (Kapuvári Erdészet) 4. Rosta Attila (Kapuvári Erdészet) 5. Dénes Tibor (Ravazdi Erdészet) kaeg_ev_erdesze_3 Az első helyezett, a KAEG Zrt. Év Erdésze 2018-ban Szukhentrunk Imre kerületvető erdész lett, aki elnyerte azt is, hogy a KAEG Zrt.-t képviselheti az országos erdészversenyen.
"Kívánunk neki legalább olyan sikeres szereplést, mint a tavalyi év házi versenyünk nyertesének, Altrichter Sándornak, akire nagyon büszkék vagyunk, mert a tavalyi „Év erdésze” versenyben az erdőkárbecslés és a koronglövészet versenyszámokban is az ország erdőgazdálkodóinak legjobbja lett!" - olvasható a KAEG Zrt. hivatalos honlapján.
(KAEG Zrt. nyomán Erdő-Mező Online)