Huniper-100 erdészeti injektáló a cserebogarak ellen

A 2016-os AGROmashEXPO rengeteg érdekességet tartogatott az erdőgazdálkodók, fakitermelők számára is. Az erdészeti traktorok, közelítők és forwarderek árnyékában egy méreteiben viszonylag kis eszköz is várta a szakmabelieket. A Huniper Permetező Kft. ugyanis kiállította Huniper-100 típusú forgókaros erdészeti injektáló gépét.

Huniper-100 erdészeti injektáló a cserebogarak ellen

„A Huniper márkanév 1977 óta létezik, édesapám, Kókai Miklós kezdte el tervezni és gyártani a Herceghalmi Kísérleti Gazdaságnál az első Huniper permetezőgépeket. 1992 óta, mint vállalkozó vitte tovább a céget, a tervezést és a gépgyártást. Elsősorban szántóföldi gépeket gyártunk; szuszpenziós műtrágya-kijuttatókat, vegyszerező gépeket, de készítünk szuszpenziós és vegyszerező adaptereket is a legkülönfélébb eszközökre” – mutatta be a céget Kókai Balázs. „A 2000-es évek második felében a soproni egyetem erdőmérnöki karával közösen fejlesztették ki édesapámék az erdészeti injektáló gépet, amit a 2009-es müncheni INTERFORST erdészeti kiállításon is bemutattunk a nagyközönségnek. Most, néhány évvel később úgy gondoltuk, hogy leporoljuk, és elhozzuk az AGROmashEXPO-ra a szántóföldi gépünk mellé” – kezdte a fejlesztés bemutatását a cégvezető szakember.

Kókai Balázs, és édesapja, Kókai Miklós az AGROmashEXPO kiállításon 
Kókai Balázs, és édesapja, Kókai Miklós az AGROmashEXPO kiállításon (Fotó: Gribek Tímea)

A Huniper-100 erdészeti injektáló gépet alapvetően erdészeti körülmények közé tervezték, amely első pillantásra meg is látszik az eszközön: vastag, ellenálló fémszerkezet, kicsi, mégis kemény munkára termett. A gép a cserebogár pajor ellen injektál vegyszert a talajba. „Mivel erdészeti körülmények közé készült, így masszív a kialakítása, amely a működés során 100%-osnak bizonyult. Mivel a cserebogár pajor nem csak az erdészeteknél, hanem gyümölcsösökben is rettentő nagy kárt tud okozni, így természetesen ott is használható, de azoknak is ajánlani tudjuk, akik például a mezőgazdasági tevékenység mellett foglalkoznak erdővel, erdőtelepítéssel”.

A Huniper-100 erdészeti injektáló géphez egy 100 literes tartály tartozik, ám megrendelésre ez lehet nagyobb is. Kókai Balázs felhívta a figyelmet arra, hogy minden paraméter a vevő igényei szerint változhat, a megrendeléstől függően. „A géphez tartozik két forgókaros injektáló berendezés, amik valójában forgókések. Ezek szárán helyezkedik el a vegyszert kibocsájtó cső. Ez egy függesztett gép saját olajkörrel. Hidromotorral működik. A területteljesítményt nézve óránként 0,5-1 hektárt tud kezelni. Mint említettem, erdészeti körülmények között került tesztelésre, így gyümölcsösökben nagyobb területteljesítményt is el lehet vele érni” – tudtuk meg a szakembertől.

huniper_3 
A Huniper-100 erdészeti injektáló gép a cég standján (Fotó Gribek Tímea)

A gépen két papucsos szerkezet van, amelyek távolsága állítható, így sorközben, de akár két sort közrefogva is tudunk dolgozni. Az eszközre súlyokat lehet helyezni, a talajkötöttségtől függően ezek számát növelni vagy csökkenteni is lehet. „A karok 25-30 cm mélyen süllyednek bele a talajba, és csak akkor kezdenek el vegyszerezni, amikor már a föld felszínét elhagyták, így a vegyszer a megfelelő helyre kerül. Ez takarékossági és környezetvédelmi szempontból is nagyon fontos” – tudtuk meg Kókai Balázstól, aki hozzátette: a Huniper-100 erdészeti injektáló egy MTZ-re is felszerelhető, hiszen a teljesítményigénye mindössze 30 kW.

.huniper_100
Hunniper-100 erdészeti injektáló gép traktorra szerelve (Fotó: Huniper Permetező Kft.)

Műszaki adatok az alap típushoz:

Hosszúság: 1600 mm
Szélesség: injektálási szélesség +300 mm
Magasság: 1500 mm
Tömeg üresen: 390 kg
Tömeg feltöltve: 490 kg
Tömeg feltöltve és pótsúlyozva: max. 650 kg
Tartálytérfogat: 100 liter
Pótsúlyozás: max. 4X20 kg/injektáló elem (talajtömörödöttségtől függően)
Injektálási szélesség: max. 2400 mm
Injektálási átlagos távolság: 400 mm
Munkamélység (injektálási mélység): 250-300 mm
Injektáló elemek száma (egy menetben megvalósuló húzások száma): 2
Injektált mennyiség: 100 dm3/ha (2,5 m-es sortávolságnál)
Munkasebesség: 1,5-3,6 km/h
Teljesítményigény: min. 30 kW
Teljesítmény-leadó tengely fordulatszám-igény: 1000 1/min
Műszakidő alatti területteljesítmény: 0,5 – 1,0 ha/h, a talajkötöttségtől, a terület jellemzőitől, az injektálási szélességtől és a gépkihasználástól függően

(Gribek DánielErdő-Mező Online – www.erdo-mezo.hu)

 erdomezolike