Hatalmas károkat okoznak a hódok a Jeli Arborétumban (+VIDEÓ)

Az ötvenezer forint eszmei értékű védett állat már több mint ötven, köztük több százéves bükkfát annyira megrágott, hogy pusztulásuk elkerülhetetlen.
Hatalmas károkat okoznak a hódok a Jeli Arborétumban (+VIDEÓ)
Karóként meredeznek a fiatal gyertyánok és más fafajok maradványai a Jeli Arborétum Mississippit idéző mocsaras területén. Itt az igazi botanikai értéket a mocsári ciprusok jelentik, ezeket gyantatartalmuk miatt egyelőre még nem rágta meg a hód. De annál nagyobb pusztítást végez napról napra például a bükkállományban. Ezek a bükkök már az Ambrózy korában is itt voltak, 100-150 évesre becsüljük a korukat, és mivel a hód teljesen körberágta és nem csak a kéregrészét, hanem a háncsszövetét, ezért ezek minden bizonnyal elpusztulnak teljesen. A tó partján álló bükk törzsét annyira körberágta, hogy egy erősebb szél biztosan bedönti a vízbe. Pont ez a cél, hiszen akkor hozzáfér a felső, zsenge ágakhoz is. Jól látszanak kedvelt útvonalai az állatnak a talajon, és a tó körüli fákon is. A hatalmas bükkök kitermelését a gyökerüknél kezdi.
Ruborits Tamás - közjóléti műszaki vezető, Szombathelyi Erdészeti Zrt.
120 éves bükköket nem lehet ültetni! Nagyjából 50 fa van, aminek a károsodása olyan jelentős, hogy az a pusztulásukat jelenti. Anyagilag ezt nem lehet forintosítani. Egy idős fának az elvesztése is hatalmas eszmei érték, ráadásul a Jeli Arborétumnak egy nagyon hangulatos, szép részén vagyunk, úgyhogy ez egy nagyon komoly esztétikai és anyagi kár. [caption id="attachment_43058" align="aligncenter" width="768"]Hódrágás a Kis-Balatonnál - Fotó: Szabó Kata Hódrágás a Kis-Balatonnál - Fotó: Szabó Kata[/caption] A tó töltését már számos helyen meggyengítette a hód, üregei néhol be is szakadtak, így egyre inkább balesetveszélyessé válik a part. Mivel a hódnak Magyarországon nincsen természetes ellensége, és az arborétumban ilyenkor a látogatók sem zavarják a nyugalmát, a védett állat egyre nagyobb károkat okoz a szintén védett botanikus kertben. A Szombathelyi Erdészeti Zrt. a nemzeti parkkal egyeztet a sürgető megoldásról. (tvszombathely.hu) erdomezolike