Erdőirtás a Fogarasi-havasokban Natura 2000 területen (+KÉPEK)

Masszívan vágják az erdőt a Fogarasi-havasok déli részén, a kitermelés folyamatban van – írta Adrian Valean természetjáró, idegenvezető egy Facebook-posztban.Május 27-én készült fotóit a TOTB rendelkezésére bocsátotta.
Erdőirtás a Fogarasi-havasokban Natura 2000 területen (+KÉPEK)
A hegymászó a Zanoaga Cainenilor csúcs alatti keleti lejtő felső harmadában fotózta a pusztítást, amely véletlenül tárult a szeme elé. Megkeresésünkre közölte, nem tud semmi közelebbit arról, hogy kik, milyen cégnek termelik ki a fát.

erdoirtas_fogarasi_havasok

A fakitermelés helyszínei nem alkotnak egybefüggő területet, több helyen is láthatók a munkálatok nyomai – közölte. A hegymászó GPS-koordinátákat is megadott (N45 33.636 E24 21.832). Ez alapján kiderült, a szóban forgó terület a Fogarasi-havasok (ROSCI0122) Natura 2000-es terület határain belül fekszik. Gábos Ede ökológus a TOTB kérésére térképre rajzolta.

erdoirtas_fogarasi_havasok3

Az adatlapról kiderül, a majdnemm 200 ezer hektáros védett területen a gondnoksági teendőket a Resinári Erdészet (Ocolul Silvic Răşinari) és az Izvorul Florii Erdészet (Ocolul Silvic Izvorul Florii) látja el.

erdoirtas_fogarasi_havasok2

A védett terület a dokumentum leírása szerint magában foglalja a romániai Kárpátok legmagasabb és legvadabb területeit. Nagyon magas biodiverzitású, szűz és természetközeli erdők növik be, ahol medvék, farkasok, hiúzok, szarvasok és zergék is élnek. Itt fogták el a világon a legnagyobb testű zergét 1993-ban, valamint a szintén világrekorder nagyságú farkast 1978-ban.

erdoirtas_fogarasi_havasok4

A transindex.ro az ügyben írásban megkereste a terület gondnokságát, azaz az erdészetet, és amint megkapják az igényelt dokumentációt, visszatérnek a témára. (transindex.ro) erdomezolike