Erdészeti géptámogatás használt gépekkel, erdőtelepítés után is marad a területalapú – MERD – Magánerdőkért Egyesület konferencia II. rész

A MERD Magánerdőkért Egyesület szeptember 30-i konferenciájának délutáni része az erdészeti támogatások bemutatásával kezdődött. A Vidékfejlesztési Program kapcsolódó információit Lapos Tamás, az Erdészeti és Vadgazdálkodási Főosztály Erdészeti Igazgatási Osztályának erdészeti referense osztotta meg a mintegy száz magán-erdőgazdálkodóval Nyíregyházán.
Erdészeti géptámogatás használt gépekkel, erdőtelepítés után is marad a területalapú – MERD – Magánerdőkért Egyesület konferencia II. rész
A konferencia délelőtti részében az ipari faültetvényekről tartottak előadásokat. Beszámolónk IDE kattintva olvasható! KÉPGALÉRIA A KONFERENCIÁRÓL >>> Erdőtelepítés után 12 évig maradhat a területalapú támogatás A szakember az erdészeti jogcímek bemutatását az erdőtelepítés támogatásával kezdte. Mint mondta, változást jelent az elmúlt időszakhoz képest, hogy a korábbi 101 helyett mindössze 5 célállományt adtak meg a rugalmasabb végrehajtás érdekében. Hozzátette ugyanakkor, hogy a fenyő kikerült ebből a körből. Szintén újdonságnak számít, hogy legfeljebb 12 évig, de igényelhető SAPS támogatás az erdőtelepítés után is. Ezzel a kormány a hazai erdőterület további növekedését szeretné támogatni. merd_21 Az erdők telepítése mellett ugyanakkor az ipari célú faültetvények telepítésére is lehet majd pályázni, aminél Lapos Tamás hangsúlyozta: az erdőtörvény szerint ezek nem lesznek erdők. Ebben az esetben akác és nemesnyár telepíthető, a területet pedig nem kell erdőművelési ágban nyilvántartani, a vágáskor pedig legfeljebb 20 év lehet. (Az ipari faültetvényekről a MERD – Magánerdőkért Egyesület konferenciáján Nagy Imre, az ERTI tudományos munkatársa tartott előadást, amit IDE kattintva olvashat el!) „A császárfa, az oxyfa, a csodafa, és más ehhez hasonló növények sem támogatással, sem pedig anélkül nem telepíthetőek” - szögezte le a szakember egy közbevetett kérdésre reagálva. Erdészeti genetikai erőforrások megőrzése jogcím kapcsán Lapos Tamás kifejtette; a génrezervátumok, törzsültetvények fenntartására gyakorlatilag minden igénylő számára biztosított lesz a forrás - a korábbiakkal ellentétben nem nemzeti, hanem EU-s pénzekből. A tudásátadással kapcsolatos pályázatok az egész agráriumban egységesen jelennek majd meg, ám fontos információ, hogy a forrásokat ágazatonként különítik majd el. A támogatási intenzitás 100 %-os lesz. Az Erdei ökoszisztémák ellenálló képességének, környezeti értékének növelése jogcímmel kapcsolatban Lapos Tamás kiemelte, hogy klíma-rezisztens fafajokkal történő felújítás esetén komoly források érhetőek el. Ilyen csemete esetében 871 euró/ha, tölgy makk esetében 806 euró/ha, cser makk esetében 709 euró/ha, míg bükk makk 1064 euró/ha támogatás hívható le. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a jövőben minőségi, a klímaváltozásnak jobban ellenálló szaporítóanyaghoz is könnyebben hozzájuthatnak az erdőgazdálkodók.
A megjelent magánerdősök közül többen is problémaként vetették fel, hogy az erdőtelepítési támogatás még várat magára. A letermelt területeken az erdősítést el kell végezni, ha azonban ezt a jogcím kiírása előtt teszik, akkor sokan komoly forrástól eshetnek el. Lapos Tamás válaszában azt javasolta, hogy az érdekvédelmi szervezetek jelezzék a problémát az illetékes szervek felé.
Erdészeti géptámogatás használt erdészeti gépek vásárlására is Az erdőtelepítés mellett talán az egyik legjobban várt jogcím az erdészeti géptámogatás, hivatalos nevén az „Erdészeti technológia, termékfeldolgozás és értékesítés fejlesztése”. A jogcím várhatóan már 2015 decemberében megjelenik. Lapos Tamás előadásából kiderült, hogy az új ciklusban már nem lesz gépkatalógus, így az erdőgazdálkodók keze nem lesz szorosan megkötve, ami miatt a lehető legalkalmasabb gépeket vásárolhatják meg. A fontos, hogy olyan erdészeti gép legyen a pályázatban, amelynek típusleírásában szerepel az adott erdészeti tevékenység. merd_23 Újdonság lesz a jogcím kapcsán, hogy ezúttal nem csak új, de használt erdészeti gép is vásárolható a forrásból. Ez a hazai magán-erdőgazdálkodók számára kifejezetten hasznos lesz.
Nagy Imre, az ERTI tudományos munkatársa ugyanakkor közbevetett hozzászólásában nagy kihívásnak nevezte ezt a megoldást, hiszen nehéz lesz bizonyítani, hogy az adott használt erdészeti gép értéke valóban mekkora.
Szintén újdonság, hogy fatermékek felkészítését és feldolgozását is támogatni fogják. Az erdészeti géptámogatás intenzitása 40 % vagy 50 % lesz, és a magánjogi vagy önkormányzati erdőgazdálkodón kívül mikro- és kisvállalkozások is, tehát erdészeti szolgáltatók is pályázhatnak, amennyiben az előző 2 évben az erdőgazdálkodásból származó árbevétele minimum az összes bevétel 50%-a volt. Fontos tudni még, hogy a terület minimális nagysága 50 hektár, így azok a kis magánerdősök, erdőtulajdonok, akik ez alá esnek, mindössze társulásként pályázhatnak. A társulások közé tartoznak a különböző termelői csoportok is, amelyekről Sótonyi András, a Földművelésügyi Minisztérium Agrárpiaci Főosztályának munkatársa tartotta a konferencia záró előadását. A MERD - Magánerdőkért Egyesület konferenciájának utolsó témájáról, a termelői csoportokról, és azok erdészeti vonatkozásairól következő cikkünkben írunk bővebben! A szakmai programon az Erdő-Mező médiapartnerként vehetett részt. Erdészeti támogatások (Részletekért kattintson a jogcímekre!): Erdősítés >>> Agrár-erdészeti rendszerek létrehozása >>> Erdőgazdálkodási potenciálban okozott erdőkárok megelőzése >>> Erdőgazdálkodási potenciálban okozott erdőkárok helyreállítása >>> Erdei ökoszisztémák ellenálló képességének, környezeti értékének növelése >>> Erdei ökoszisztémák térítésmentesen nyújtott közjóléti funkcióinak fejlesztése >>> Erdészeti technológia, termékfeldolgozás és értékesítés fejlesztése >>> Erdei termelési potenciál mobilizálását szolgáló tevékenységek >>> Natura 2000 erdőterületek kompenzációs kifizetései >>> Erdő-Környezetvédelmi kifizetések >>> Erdészeti genetikai erőforrások megőrzése >>> (Gribek DánielErdő-Mező Online – www.erdo-mezo.hu) erdomezolike