Erdei iskolai kirándulással is támogatják a gyerekeket

Ombudsmani kezdeményezésre három szervezet az iskolakezdést megkönnyítő ajándékokkal segítette a rumi különleges gyermekotthont. A Szombathelyi Erdészeti Zrt. a hátizsákok, iskola- és sportszerek, játékok mellett egy néhány napos erdei iskolai kirándulásra is meghívta a Százholdas Pagony lakóit.

Erdei iskolai kirándulással is támogatják a gyerekeket

Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala, a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága és a Szombathelyi Erdészeti Zrt. közösen vittek adományokat a Gyermekvédelmi Központ és Általános Iskola Vas Vármegye Százholdas Pagony rumi Különleges Gyermekotthonába, amelynek lakói, a 15 iskolás és 2 óvodás gyermek izgatottan várták a vendégeket és az ajándékokat augusztus 29-én. A tanévkezdést megkönnyítő sport- és iskolaszerekkel, hátizsákokkal, játékokkal, a hétköznapi életben szükséges tisztító és tisztálkodószerekkel szinte megtelt az épület egyik helyisége.

Az ombudsman 2020-ban kezdeményezett vizsgálatot a gyermekotthonokban, az akkor feltárt hiányosságok megszüntetése érdekében egy évvel később felújítási program kezdődött a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága és az állami erdészetek, köztük a Szombathelyi Erdészeti Zrt. részvételével. Az összefogás eredményeként szépülhetett meg a rumi különleges otthon is. Dr. Kozma Ákos és hivatala, a BV és az Erdészet azóta is tartja a kapcsolatot a felújított intézményekkel.

Az ombudsman kezdeményezésére most a tanévkezdést próbálták meg szebbé és könnyebbé tenni az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala által vásárolt, másrészt a hivatal munkatársainak önkéntesen összegyűjtött ajándékokkal, emellett dr. Kozma Ákos egy százezer forint értékű szabadon felhasználható vásárlási utalványt is átadott az intézményvezetőnek.

Bugán József, a Szombathelyi Erdészeti Zrt. vezérigazgatója Zambó Péter, az Agrárminisztérium erdőkért is felelős államtitkárának üzenetét hozva elmondta, az állami erdészeti társaságok továbbra is szeretnék támogatni a gyermekotthonokban végzett jószolgálati munkát, szebbé, és jobbá tenni az ott élők hétköznapjait. A tanévkezdést megkönnyítő hátizsákok, iskola- és sportszerek mellett a Kőszegi-hegységben található Stájer-házi Erdészeti Erdei Iskolába is meghívta a gyermekotthon lakóit.