Bükkerdő talajában fedeztek fel új ugróvillás fajokat

Két, a tudományra nézve új ugróvillás (Collembola) fajt írtak le kutatók a Soproni Egyetem oktatójának vezetésével – hívja fel a figyelmet a felfedezésre a felsőoktatási intézmény.

Bükkerdő talajában fedeztek fel új ugróvillás fajokat

Az egyetem közleménye szerint mindkét faj az Entomobrya génusz képviselője. Az Entomobrya silvicola egy 2022-es horvátországi gyűjtőút során került elő a Velebit-hegység peremén, bükkerdő talajából. A nemzetközi kutatócsoport által jegyzett publikáció az új faj leírásával a Zootaxa folyóiratban jelent meg.

A másik faj, az Entomobrya arenaria a kiskunsági száraz homoki gyepek egyik jellegzetes ugróvillása, amelyet sokáig egy másik, korábban leírt fajjal (E. nigriventris) azonosítottak. A revízió során azonban kiderült, hogy egy tudományra nézve új fajról van szó. A ZooKeys folyóiratban megjelent publikáció az új faj leírásáról, az Entomobrya nigriventris taxonómiai helyzetének rendbetételéről, valamint a morfológiailag hasonló hazai fajok áttekintéséről szól.

Az ugóvillásoknak nélkülözhetetlen szerepük van a szervesanyag-lebontásban és a talajképződésben, egyben kiváló indikátoroknak is tekinthetők. Ezért is fontos a fajok és ökológiai igényeik megismerése.