A Soproni Egyetem erdőgazdálkodási megoldásokat ismertetett Ecuadorban

Kultúra és környezetvédelem – ennek összekapcsolása volt a célja a CulturAmazonía fesztiválnak, melyet május 9-15 között Ecuadorban, az amazóniai Macas városában rendeztek meg. A programban a Soproni Egyetem szakemberei az Amazonas térségre kidolgozott fenntartható erdőgazdálkodási megoldásokat ismertettek.
A Soproni Egyetem erdőgazdálkodási megoldásokat ismertetett Ecuadorban
Az őserdők pusztításának egyik oka, hogy a dél-amerikai helyi lakosság kényszerhelyzetben van: jelenleg megélhetése múlik a fakitermelésen, ezért – tekintettel a dél-amerikai őserdők globális ökológiai szerepére – nemzetközi érdek, hogy új szemlélettel és megoldásokkal, edukációval és összefogással sikerüljön a helyi lakosságnak az erdővédelemmel és környezeti fenntarthatósággal összehangban lévő kivezető utat találni. Ennek a nemzetközi összefogásnak az egyik eseménye volt az ecuadori fesztivál, amely a kulturális programok mellett számos szakmai tartalmat kínált.
„Megtisztelő, hogy Magyarország képviseletében a Soproni Egyetem felkérést kapott egy ilyen horderejű globális környezeti probléma megoldásában való részvételre. A helyi lakosok tradícióit, ősi etnobotanikai tudását kell ötvözni a tudományos ismeretekkel. Az amazóniai régió ma is bővelkedik olyan rejtett erőforrásokban, amelyek mobilizálása gazdasági értékké, így a helyiek számára megélhetéssé konvertálható. Rendkívül nagy szerep juthat ebben a térségben az agrárerdészeti megoldásoknak, amelyek összeegyeztethetők az erdővédelemmel, miközben agráripari termelést biztosítanak. Többek között ilyen, az amazonasi régióra kidolgozott megoldásokat ismertettünk a helyiekkel.”
– foglalta össze Dr. Borovics Attila, a Soproni Egyetem Erdészeti Tudományos Intézetének főigazgatója. soproni_egyetem-amazonas Az eseménysorozatban több féllel, Spanyolország, Franciaország, Németország, Olaszország nagykövetségeivel, továbbá a quitói EU delegációval és ecuadori helyi szereplőkkel együttműködve vett részt dr. Paczuk Miklós Tamás ecuadori nagykövet. A magyarok a Soproni Egyetem mellett Takács Rita: „Amiről a fák suttognak” című dokumentumfilmjével képviseltették magukat. (Soproni Egyetem Sajtóközlemény)