A Hanyi Hódok verhetetlenek voltak a STIHL Országos Fakitermelő Bajnokság császári fordulóján (+ VIDEÓ, Képek)

Nyári melegben, gyönyörű napsütéses időben zajlott az idei STIHL Országos Fakitermelő Bajnokság második, császári fordulója, ahol ismét a Hanyi Hódok győztek. Mellettük az Agrogold Császár és a Vértesi Erdő Zrt. Tatabányai Erdészetének Hegylakók csapata állhatott még dobogóra.
A Hanyi Hódok verhetetlenek voltak a STIHL Országos Fakitermelő Bajnokság császári fordulóján (+ VIDEÓ, Képek)
Teljes képgaléria a császári STIHL fakitermelő versenyről >>> Az idei évben új feladatként megjelenő döntés versenyszámmal kapcsolatban ezúttal is felmerült néhány kérdés a versenyzőkben, de az eredmények azt mutatják, hogy van létjogosultsága a fő versenyszámban. A legfontosabb tudnivalókról a főbíróval, Taba Zsolttal beszélgettünk. „Az első kérdés, hogy miként mérik a döntés merőlegességét az adott skálára. A hajk fenékfonala, tehát a hajktető és a hajkkalap találkozási vonalába bocsájtanak merőlegest a célsablonra. A második, hogy hogyan mérik a hajk mélységét: pontosan ebben a vonalban, tehát a hajkkalap és a hajktető találkozási vonalában mérik, terpeszvágás nélkül. A harmadik kérdés, hogy a döntés előtt szükséges-e a terpeszvágás. Nem szükséges, az adott versenyző a saját idején belül a terpeszeket vagy az elővágásokat úgy készíti el, ahogy akarja. Általában kettőt szoktak két oldalról, így könnyebb mérni is és könnyebb kialakítania a megfelelő hajkméretet.” stihl_csaszar_2018_31 A Vértesi Erdő Zrt. és az Agrogold Császár szervezésében megrendezett versenyen további programokkal színesítették a regionális fordulót. Többek között a STIHL egyik arca, Lajkó Bendegúz tartott faápoló bemutatót, ahol a jelenlévők egy imitált mentési gyakorlatot izgulhattak végig. Bakó Lászlót gallyazásban, döntésben és kombinált darabolásban mutatta be tudását, míg Bakó András és Norbert STIHL Timbersports bemutatót tartott, amelynek egyik versenyszámát a bátrabb nézők is kipróbálhatták. Ahogy azt már megszokhattuk, Gáborecz István láncfűrészes faszobrász is újra elkápráztatta a jelenlévőket. stihl_csaszar_2018_35 A császári fakitermelő versenyről a dobogósok mellett ezúttal is további három csapat juthatott be a szeptemberi Bábolnai Gazdanapok idejére meghirdetett országos döntőbe. Ott lesz még az Alba Berkenye Kft. - Vértesi Erdő Zrt. Csákvári Erdészet csapata, a Móvár Tűzoltóság és a Sylvanus 2001 Kft. is. A verseny ismételten balesetmentesen zárult, és elismerés jár minden csapatnak, hogy a nagy melegben is helytálltak. stihl_csaszar_2018_17

Részletes eredmények:

1. Hanyi Hódok 2. Agrogold Császár 3. Vértesi Erdő Zrt. Tatabányai Erdészet - Hegylakók 4. Alba Berkenye Kft. - Vértesi Erdő Zrt. Csákvári Erdészet 5. Móvár Tűzoltóság 6. Sylvanus 2001 Kft. 7. Barfa 2014 Kft. – KAEG Zrt. 8. Pilisi Parkerdő Zrt. - Ráckeve I. 9. Asylum 97 10. Soproni Egyetem Erdőmérnöki Kar 11. Bakonyerdő Zrt. 12. Somogyi Fa Kft. Folytatás Keszegen, június 9-én pedig Ropolyban. Augusztus 25-én Bükkzsércen ragadnak fűrészt és fejszét a fakitermelők, közben pedig Szegeden ismét megrendezik a Bajnokok Bajnoka kupát is. stihl_csaszar_2018_55 stihl_csaszar_2018_54 stihl_csaszar_2018_53 (Erdő-Mező Online - Fotók: Rákóczi Ágnes)