Keresési találatok erre a cimkére: napenergia

Kék vércséket figyeltek meg a magyar kutatók a világ legnépesebb ragadozómadár-gyülekezőhelyén

Sikerrel zárult az angolai expedíció, amelynek keretében március 16-án indult útra négy magyar kutató, hogy a világ legnépesebb ragadozómadár-gyülekezőhelyén műholdas jeladókkal szereljenek fel kék vércséket.

Tovább >>>

Gyérítés közben halt meg a fakitermelő, védősisak sem volt rajta

Halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt vádat emelt a Kaposvári Járási Ügyészség két férfival szemben, akiknek erdőgyérítés közbeni mulasztásai munkatársuk halálához vezettek – közölte a Somogy Vármegyei Főügyészség.

Tovább >>>

Magyar profikkal Észtországban tér vissza a fakitermelő Világbajnokság

Több év kihagyás után április 19. és 22. között magyar versenyzők részvételével rendezik meg a fakitermelő Világbajnokságot. A felkészülésre minden korábbinál kevesebb ideje volt a válogatottnak, így a selejtezők is elmaradtak, de a három magyar favágó így is a legjobb hat között végezne.

Tovább >>>

Újra hat regionális fordulóval rajtol a STIHL Országos Fakitermelő Bajnokság

Csaknem 20 év után, 2020-ban a koronavírus-járvány miatt először maradt el a STIHL Országos Fakitermelő Bajnokság, ami a kényszerű szünetet követően 2021 őszén egy jubileumi magmérettetéssel, majd egy négy regionális fordulóval felvezetett, bábolnai országos döntővel indult újra. 2023-ban viszont minden esély megvan arra, hogy hazánk legjelentősebb fakitermelő versenysorozata újra teljes fényében térjen vissza: hat selejtezőkörrel, a szegedi Bajnokok Bajnoka kieséses küzdelemmel, egy döntővel, és minél több, szakmájára igényes favágóval. A jelentkezés elindult, az időpontok megvannak, mostantól csak a helyi szervezőkön és a versenyzőkön múlik, hogy milyen lesz a 2023-as bajnokság.

Tovább >>>

Nem, nem hungarikum a farkaskilövés – bebizonyítom

Avagy „Kedves Farkas! Ha Magyarországra jössz, ugyanolyan veszélynek vagy kitéve, mint bármely más országban!"
(Hosszú a poszt, de ha a lejjebb görgetsz, más országokból származó példákat olvashatsz illegális farkaskilövésre, és a bejegyzés lényegét azok teszik ki.)
Gribek Dániel főszerkesztő véleménycikke.

Tovább >>>

A Vadászkamara határozottan elítéli a jeladós farkas lelövését
Sajtóközlemény

A Vadászkamara határozottan elítéli a jeladós farkas lelövését

Az Országos Magyar Vadászkamara megdöbbenéssel értesült azokról a híradásokról, amelyek szerint – a Boon.hu hírportál értesülései alapján – vadász ejthette el a Svájcból hazánkba érkezett, jeladóval megjelölt szürke farkast. Szervezetünk, mint a 70 000 magyar vadászt tömörítő köztestület és érdekképviselet, a leghatározottabban elítéli a természetkárosítás bármilyen formáját, függetlenül attól, hogy azt ki követi el.

Tovább >>>

Tízezer sorfát ültethetnek el hazánk legnagyobb belterületi fásítási programjában

A Településfásítási Program harmadik ütemben 2023 tavaszán és őszén tízezer sorfát ültethetnek el 443 nyertes településen Magyarország legnagyobb belterületi fásítási programjának keretében - mondta Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára szerdán Vértesszőlősön tartott sajtótájékoztatóján.

Tovább >>>

Agrár-erdészet a gyakorlatban: málnatermesztés a nemes nyár ültetvényben

A munkaerőhiány mellett a klimatikus változások is nehezítik hazánk területén az árutermelő málnatermesztést. A MATE Kertészettudományi Intézet Gyümölcstermesztési Kutatóközpont Fertődi Kutatóállomásán napjaink meteorológiai szélsőségeinek kiküszöbölésére technológiai kísérletekben, árnyékolási rendszerekben, agrárerdészeti módszerekkel keresik a megoldást a szélsőségek tompítására. Nemes nyár klón alkalmazásával kedvezőbb mikroklíma teremthető az ízletes gyümölcs fejlődéséhez.

Tovább >>>

Jogosultsági időszak lejárása – Az alábbi teendők várják az erdészeti szakszemélyzetet

239 fő középfokú végzettségű jogosult erdészeti szakszemély 2023. június 30-án lejáró jogosultsági időszakáról tájékoztat az NFK Erdészeti Főosztálya. Meghosszabbítási kérelmüket lakóhelyük vagy tartózkodási helyük szerint illetékes vármegyei kormányhivatal erdészeti hatóságához nyújthatják be. A hosszabbítás feltételeként részt kellett venniük az NFK által meghirdetett kötelező kiegészítő képzésen, valamint rendelkezniük kell – szakmai kiegészítő képzések, rendezvények után járó – 72 kreditponttal.

Tovább >>>

Meddig lesznek Európa erdei zöldek?

A szárazság és a hőhullámok miatt az európai erdők zöld lombkoronái az idei, nyári hónapokban is bebarnulhatnak. Az Euronews egy új tanulmányra hívja fel a figyelmet, amely szerint tavaly a mediterrán és közép-európai erdők 37 százalékát érintette ez a jelenség.

Tovább >>>

Emberre támadt a medve Szovátán

Emberre támadt egy medve kedd délelőtt az erdélyi Szovátán. A 36 éves férfira a népszerű üdülőhely területén lévő egyik juhakol közelében támadt a nagyvad, több sérülést okozva - közölte kedden a Maros megyei vészhelyzeti felügyelőség (ISU).

Tovább >>>

Az erdőgazdálkodói javaslatok már elektronikusan is benyújthatók

Az erdőgazdálkodói javaslatok ezentúl elektronikus úton is benyújthatók a körzeti erdőtervezéshez – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Földügyi Központ Erdészeti Főosztálya.

Tovább >>>

Szigorúbb intézkedéseket hoznak a barna medvék magas száma miatt Romániában

Szigorúbb megelőző intézkedéseket hoz a romániai környezetvédelmi minisztérium a barnamedvék magas száma miatt, az új miniszteri rendelettervezet jóval több nagyvad kilövésére adna engedélyt, és a védekezést is jobban elősegítenék - jelentette be szerdai sajtótájékoztatóján Bukarestben Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter.

Tovább >>>

A sasbarát erdőben végtelen a nyugalom – A változatos erdőszerkezet elérése a cél

A békászó sas jelenléte egyfajta bizonyíték a környék jó egészségi állapotára: zavartalan, idős erdőre van szüksége a fészkeléshez és megfelelő mennyiségű gyepre – amely az erdőhöz hasonlóan fontos társulás – a vadászathoz – írja Kozma Attila a Bükki Nemzet Park Környezeti Nevelési Csoporjának vezetője a a Bükki Nemzet Park Igazgatóság honlapján.

Tovább >>>

A fakivágások hatással vannak az esőerdőkben lehullott csapadékmennyiségre

Egy új tanulmány feltárta, hogy az erdőpusztulás megváltoztatja az időjárást a világ három legnagyobb megmaradt trópusi esőerdejében – hívja fel a figyelmet az NPR.

Tovább >>>

<< < 16.933333333333. / 362. oldal > >>