Keresési találatok erre a cimkére: Fliegl

Letölthető az erdőtörvény módosult rendeleteinek szövege

Az erdőtörvény július 1-jei módosítását követően máris frissült az erdészeti jogszabályok egységes szerkezetben elérhető gyűjteménye az NFK honlapján – hívja fel a figyelmet a NAK.

Tovább >>>

Még egyeztetnek a medvék kilövését engedélyező megelőzési kvótáról

Még egyeztetne a medvék kilövését engedélyező megelőzési kvótáról Mircea Fechet román környezetvédelmi miniszter, aki szerint az elődje által aláírt miniszteri rendelet "kezdeti" fázisban van.

Tovább >>>

Kiégett egy fakitermeléshez használt munkagép (+KÉPEK)

Kigyulladt és teljes terjedelmében égett egy fakitermeléshez használt Doosan kotrógép Zala vármegyében – tájékoztat a katasztrófavédelem.

Tovább >>>

Csökkent az ASP kockázati területek nagysága hazánkban

Jelentősen csökkent az afrikai sertéspestis (ASP) kockázati területek nagysága Magyarországon, amely lehetővé tette a járványügyi korlátozások enyhítését – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.

Tovább >>>

Több ponton is módosul az erdőtörvény

Megjelent az egyes törvényeknek az agrárminiszter feladatkörét érintő módosításáról szóló 2023. évi XLIV. törvény, amelynek keretében az erdőtörvényt is módosítják. A NAK rövid összefoglalójából kiderül, mely változásokat eszközöltek.

Tovább >>>

Japán legészakibb kísérleti erdeje a jövő fejlődését mutatja be

Japán kísérlei erdejében rengeteg kutatás zajlik, miközben egyensúlyt kívánnak teremteni a fakitermelés és a fenntarthatóság között.

Tovább >>>

Gyérítési harvester a zalai erdőben - Lombos állományban tartanak VIMEK erdészeti gépbemutatót
Támogatott tartalom

Gyérítési harvester a zalai erdőben - Lombos állományban tartanak VIMEK erdészeti gépbemutatót

Június 12-én tart erdészeti gépbemutatót a Technitrade Kft. a Zala vármegyei Beleznán, ahol egy VIMEK 404SE gyérítési harvester mutatkozik be egy lombos állomány gyérítésében.

Tovább >>>

Végezhet-e jogszerűen fakitermelést a támogatást igénylő erdőgazdálkodó március 1. és augusztus 31. között?

A Közös Agrárpolitika 2023-2027. közötti időszakra szóló új támogatási rendszeréhez kötődő jogszabályok értelmezése kapcsán az erdőgazdálkodók körében tudatosult egy régi-új rendelkezés, mely szerint az úgynevezett Helyes Mezőgazdasági és Környezeti Állapot (HMKÁ) fenntartását szolgáló gazdálkodási követelmények egy része a mezőgazdaság mellett – bizonyos esetekben – az erdőgazdálkodókra, illetve az erdőgazdálkodásra is vonatkozhat. Ezzel kapcsolatban olyan jogértelmezések is születtek, melyek aggodalmat váltottak ki az érintett erdőgazdálkodók körében. Az Agrárkamara részéről emiatt az alábbiakban igyekszünk a témát, az aggodalmak megalapozottságát, körbejárni.

Tovább >>>

Erdészeti vonatkozások az Európai Unió Biodiverzitás Stratégiájában

Az Európai Unió Biodiverzitás Stratégiáját a biodiverzitás megőrzésének és a természeti örökség védelmének céljából alkották meg. A stratégia olyan politikai keretet biztosít, amelynek célja az élővilág sokféleségének megőrzése és helyreállítása az Unió területén. Ennek érdekében több olyan intézkedést és kezdeményezést foglal magában, amelyek a tagállamok, így Magyarország erdeit, erdőgazdálkodását is érintik.

Tovább >>>

Mi a szerepe a meszes talajoknak a globális szénkörforgásban?

A CSFK részvételével megvalósuló nemzetközi projektben arra is választ keresnek a kutatók, hogy mi a szerepe a meszes talajoknak a globális szénkörforgásban.

Tovább >>>

Kiadvány részletezi a KAP erdészeti támogatási lehetőségeket

Az Agrárminisztérium Erdőkért felelős Államtitkársága, valamint a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara „Közös Agrárpolitika támogatási lehetőségei 2023-tól az erdőgazdálkodásban” címmel kiadványt készített. A 12 oldalas tájékoztató az erdőtulajdonosok, erdőgazdálkodók, erdészeti szakemberek számára áttekintést nyújt a következő évek KAP keretében megvalósuló támogatás politikájáról.

Tovább >>>

A medvepopulációról és a törvénytelen fakitermelésekről tájékozódik az Európai Parlament

Romániában tesz látogatást hétfőtől csütörtökig az Európai Parlament petíciós bizottságának küldöttsége, hogy a medvetámadásokról és az illegális fakitermelésekről tájékozódjon – közölte Vincze Loránt RMDSZ-es európai parlamenti képviselő.

Tovább >>>

Óriásit ugrott az illegális erdőirtás az elmúlt évtizedben a brazíliai Amazonas vidékén

Százhuszonkilenc százalékkal nőtt az illegális erdőirtás 2013 és 2021 között a brazíliai Amazonas vidékén az őslakosok földjein - derült ki a Sao Pauló-i Kutatási Alapítvány kedden közzétett tanulmányából.

Tovább >>>

Szlovéniába telepítenének át barna medvéket?

Az olasz környezetvédelmi minisztérium külföldre szeretne áttelepíteni barna medvéket Trentino-Alto Adige régióból, és megkérheti Szlovéniát arra, hogy fogadjon be néhányat - közölte a szlovén sajtó.

Tovább >>>

Jogosultsági időszak lejárása – Az alábbi teendők várják az erdészeti szakszemélyzetet

239 fő középfokú végzettségű jogosult erdészeti szakszemély 2023. június 30-án lejáró jogosultsági időszakáról tájékoztat az NFK Erdészeti Főosztálya. Meghosszabbítási kérelmüket lakóhelyük vagy tartózkodási helyük szerint illetékes vármegyei kormányhivatal erdészeti hatóságához nyújthatják be. A hosszabbítás feltételeként részt kellett venniük az NFK által meghirdetett kötelező kiegészítő képzésen, valamint rendelkezniük kell – szakmai kiegészítő képzések, rendezvények után járó – 72 kreditponttal.

Tovább >>>

<< < 3. / 31. oldal > >>