Keresési találatok erre a cimkére: biomassza

Konferencia: Hogyan váltja ki a lombos fa a fenyőt?
Sajtóközlemény

Konferencia: Hogyan váltja ki a lombos fa a fenyőt?

„Az ismeretlen ismerős – a lombos fafajok faanyaga” címmel szervezett tudományos konferenciát a Magyar Tudományos Akadémia Pécsi Akadémiai Bizottsága. Ahogy a cím is utal rá, a november 8-án lezajlott ülésen a hazai lombos fafajok faanyagának tulajdonságait és felhasználási lehetőségeit mutatták be az előadók, a lehető legváltozatosabb szempontok alapján. A kulcskérdés az volt, hogy hogyan válthatjuk ki és helyettesíthetjük lombos fafajokkal a fenyveseket, illetve az általuk adott nyersanyagot.

Tovább >>>

Idén is karácsonyfavásárt tart a Zalaerdő

A Zalaerdő Zrt. a hagyományokhoz híven karácsonyfavásárt tart a társaság központjában, Nagykanizsán. Az érdeklődők nordmann, ezüst, luc és erdeifenyő közül válogathatnak.

Tovább >>>

Több mint száz dámbikát ejtettek el a vadászok Gúthon

A megszokotthoz képest később kezdődött és novemberre is áthúzódott idén a dámbikák barcogása, jó eséllyel október 10-e után lehetett barcogó bikára vadászni a Nyírerdő Zrt. Gúthi Erdészetének területén. A szárazság miatt a tényleges trófeasúly jellemzően elmaradt a becsülttől, ezért a szakemberek úgy határoztak, hogy a visszarakás jeleit nem mutató, kapitális agancsú bikákat nem hozzák terítékre. 

Tovább >>>

Megkezdődött a kitermelés a hazai fenyőültetvényeken

Megkezdődött a „karácsonyfák” kitermelése a hazai fenyőültetvényeken – tájékoztatott a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), valamint a Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezete. 

Tovább >>>

Segítség az erdőgazdálkodóknak: jogász szakembereket tömörítő egyesület alakult

A magyar erdőgazdálkodók szigorú jogszabályi keretek között tevékenykednek, amely garantálja a hazai erdők használatának fenntarthatóságát – mondta Zambó Péter erdőkért és földügyekért felelős államtitkár „Az erdőgazdálkodás aktuális jogi kérdései” című konferencián, melynek keretében megalakult a jogász szakembereket tömörítő Lex Silvarum Jogászok az Erdőkért Egyesület.

Tovább >>>

Pénteken az Északi-középhegységbe érkezhet az első havazás

Pénteken érkezhet az első havazás - írta az Országos Meteorológiai Szolgálat kedden a Facebook-oldalán. Az előrejelzés szerint a havazásra az Északi-középhegység területén lehet számítani.

Tovább >>>

Fenntartható fejlődés – Tudományos konferenciát rendezett a Soproni Egyetem
Sajtóközlemény

Fenntartható fejlődés – Tudományos konferenciát rendezett a Soproni Egyetem

Nyolc országból közel százötven előadó, tizenegy szekcióban száztíz személyes és online előadás – ismét nagyszabású tudományos esemény volt a Soproni Egyetem Lámfalussy Sándor Közgazdaságtudományi Karának nemzetközi konferenciája. A Társadalom – Gazdaság – Természet: Szinergiák a fenntartható fejlődésben című rendezvényen a gazdaság- és gazdálkodástudomány hagyományos területei mellett az újszerű megközelítések is komoly hangsúlyt kaptak, kifejezve a Soproni Egyetem határozott szándékát, hogy a fenntarthatóság tudományos, interdiszciplináris kutatásának fontos haza központja legyen.

Tovább >>>

Indul az őszi faültetési szezon a fővárosban
Sajtóközlemény

Indul az őszi faültetési szezon a fővárosban

Megkezdődik Budapesten a fasori és parkfák őszi pótlása, ültetése. Több mint 10 ezer facsemete kerül a Merzse-erdőbe, a Rákoscsabai- és a Pesterzsébeti-erdőkbe és helyi védett területekre, valamint mintegy 900 db új fával gazdagodik többek között az Andrássy út, a Rottenbiller utca és a Fiumei út.

Tovább >>>

Almafa csemetéket ültettek a matuzsálemek mellé a Csanyik-völgyben

A Csanyik-völgyben sorban álló matuzsálemi almafák közé húsz konténeres csemetét ültetett az Északerdő Zrt.

Tovább >>>

Év fája 2023: az ártéri ligeterdők fafaja kerül a fókuszba jövőre

Az Országos Erdészeti Egyesület mozgalma 1996 óta minden évben megválasztja az év fafaját. Az Év fája mozgalom célja az adott őshonos fafajjal kapcsolatos figyelemfelhívás, ismeretterjesztés, mind az erdész szakemberek, mind a nagyközönség számára. 

Tovább >>>

Erdőfelújítások kezdődnek őshonos fafajokkal a Hármas-Körös hullámterében

Idén ősszel folytatja a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság a klímaváltozás ellensúlyozásaként végzett élőhelyrekonstrukciós programját a Hármas-Körös hullámterében.

Tovább >>>

Engedély nélkül lőtte ki és dolgozta fel a vadat egy nógrád megyei férfi

Orvvadászat megalapozott gyanúja miatt indított eljárást a Pásztói Rendőrkapitányság egy 46 éves férfi ellen - hívja fel az esetre a figyelmet a police.hu.

Tovább >>>

Az őszi melegedés káros hatással lehet a lombhullató erdőkre

Jelentősen nő az őszi meleg periódusok száma Magyarországon, ami kedvező az őszi belföldi turizmus számára és kitolja a fűtési időszak kezdetét, de káros hatással lehet a lombhullató erdőkre - írta keddi cikkében a Másfélfok - Éghajlatváltozás közérthetően című szakportál.

Tovább >>>

Több ezer hektár állami erdő, gyümölcsös és szőlő kerülhet magánkézbe

Újabb üteméhez érkezett a tíz hektár alatti állami földek értékesítése: ezúttal főként erdő-, gyümölcsös-, szőlő- és fásított területekre, valamint vegyes művelési ágú földekre lehet ajánlatot tenni.

Tovább >>>

A nemzeti parkokból lopják a fát a svédek, hogy fűteni tudjanak

A tűzifa hiánya és a megnövekedett rezsiköltségek miatt egyre több a fatolvaj Svédországban – hívja fel a figyelmet a V4Agency. A beszámolók szerint az utóbbi időben a látogatók számára a tűzrakáshoz kikészített fák mellet már a kidőlt fákat is ellopják.

Tovább >>>

<< < 26.933333333333. / 421. oldal > >>