Keresési találatok erre a cimkére: apadék

Digitalizálhatók a vadkárok? - tették fel a kérdést a székelyföldi agrárdigitalizációs tanácskozáson
Sajtóközlemény

Digitalizálhatók a vadkárok? - tették fel a kérdést a székelyföldi agrárdigitalizációs tanácskozáson

Hogyan képzelhető el a következő évtizedek mezőgazdasága a megemelkedett energiaárak tükrében? Miért nélkülözhetetlen a rendszeres és pontos adatgyűjtés a gazdálkodás során? Digitalizálhatók a vadkárok? Ehhez hasonló kérdéseket jártak körbe a csíkszeredai megyeházán megrendezett agrárszakmai tanácskozáson szeptember 24-én, melynek fókuszában a székelyföldi mezőgazdaság fejlesztési lehetőségei álltak.

Tovább >>>

Új nemzeti rekord és bajnoki cím Strúbel Bence neve mellett (+KÉPEK)

Új nemzeti rekordot is beállítva, magabiztos versenyzéssel, a Mátra Kupa után első hivatalos versenyén is győzni tudott a mindössze 20 éves Strúbel Bence a STIHL Timbersports Nemzeti Bajnokságban. Szeptember 24-én, a budakeszi Szilfa-tisztáson ráadásul édesapjával állhatott egy dobogón, ami nagy álmuk volt. Strúbel József Dedi harmadikként végzett, míg a második a hétszeres magyar bajnok, az eredményhirdetésen könnyeivel küszködő, 56 éves Juhász István lett.

Tovább >>>

Rászorulóknak ajánlották fel a tűzifát a STIHL fakitermelő versenyén

Csaknem 30 köbméter hasított cser tűzifát szállíthatott el a Magyar Református Szeretetszolgálat a Bábolnai Gazdanapok helyszínéről, ahol a XX. STIHL Országos Fakitermelő Bajnokság döntőjét rendezték meg szeptember 10-én. Az Andreas STIHL Kereskedelmi Kft. ugyanis rászorulóknak ajánlotta a két évtizedes múltra visszatekintő szakmai versenyen, 28 favágó csapat által feldolgozott faanyagot.

Tovább >>>

5+1 ok, amiért profi motorfűrésszel érdemes indítani a fakitermelő szezont

Bár a hazai fakitermelők az elmúlt hónapokban sem pihentek, és azon dolgoztak, hogy mind ipari felhasználásra, mind pedig fűtésre legyen elég faanyag, az igazi szezon ősztől indul. Az előttünk álló időszak kezdetén érdemes megvizsgálni a gépparkot, hogy milyen karbantartási feladatokra, esetleg konkrét gépcserékre van szükség a zavartalan munkavégzéshez. Utóbbi esetében pedig nem mindegy, hogy milyen motorfűrész mellett dönt a vállalkozó…

Tovább >>>

A Ponsse új elektromos erdészeti gépet mutat be

A Ponsse és az Epec közös együttműködésének az eredménye a PONSSE EV1, ami az elektromos erdészeti gépek táborát fogja erősíteni. A Ponsse közleménye szerint a gépet csak a későbbiekben állítják kereskedelmi forgalomba, de az Epec technológiája már használható elektromos vagy hibrid-elektromos haszongépjárművekben és nem közúti mobil munkagépekben.

Tovább >>>

Még állják a sarat a Nyírerdő fiatal erdősítései

Nem csak a mezőgazdasági kultúrákat viselte meg az elmúlt időszak csapadékhiányos és forró időszaka, hanem az erdőket is. Amíg a szántóföldi növények a talaj felső részét hasznosítják, tehát csak a lehulló csapadékra támaszkodhatnak, addig a fás vegetáció gyökerei mélyebbre hatolva a talajvizet keresik. Ezért az aszály okozta stressznek az erdős vegetáció kevésbé kitett, mivel a felső talajszint kiszáradásának káros hatásaira kevésbé érzékeny. A fiatal erdőfelújítások ugyanakkor veszélyeztetettebbek az időseknél, mivel a kis fák gyökerei még nem érték el a túlélés zálogát jelentő mélységet.

Tovább >>>

Megnövekedhetnek a visszaélések a tűzifa beszerzéssel kapcsolatban

A háborús energiaárak és az európai energiaellátási problémák Magyarországra is kihatnak, ezért megnövekedhetnek a visszaélések a tűzifa beszerzéssel kapcsolatban. A csalások ellen a leghatásosabb ellenszer, ha a vásárlók a tűzifa vásárlás előtt tájékozódnak és ismerik az intő jeleket.

Tovább >>>

A NASA műholdas térképén követhetők az erdőtüzek

A NASA eszköze lehetővé teszi a világ tüzeinek megtekintését, szinte valós időben - hívja fel a figyelmet az Agrofórum Online.

Tovább >>>

Álláshirdetés - Erdőmérnököt vagy erdész technikust keresnek Füzéren

Horváth Jenő Erdészeti Csemetekertészet, erdészeti vállalkozás erdőmérnököt vagy erdész technikust keres.

 

Tovább >>>

Borús kilátások az orosz fűrészáru-exportban

Az orosz fűrészáru exportja – amely más fatermékekkel együtt július 10. óta az EU szankciói alatt áll – 3,4 százalékkal nőtt az első félévben. A pozitív tendencia viszont már júliusban véget érhet. Bár a vállalatok igyekeznek átirányítani az exportot Közel-Keletre és Ázsiába, a szakértők kétszámjegyű visszaesést jósolnak az olyan termékek esetében, mint a pellet, a faapríték és a rétegelt lemez.

Tovább >>>

Siófok környéki illegális vadászatok miatt emeltek vádat egy társaság ellen

Illegálisan vadászott a Siófok környéki erdőkben egy hatfős társaság az ügyészség szerint, ezért vádat emeltek ellenük - tájékoztat a Somogy Megyei Főügyészség.

Tovább >>>

ELMARAD! Szeptemberben nem lesz InnoLignum Sopron

Áprilisban még örömmel jelentettük be, hogy több év kihagyás után idén ismét megrendezik az innoLignum rendezvénysorozatot. Most azonban a szervezők rossz hírrel szolgálnak mindazoknak, akik szeptemberben kilátogattak volna hazánk legjelentősebb faipari és erdészeti szakvásárára. Tovább >>>

Messzire utazni, de miből?

Érdekel az egész világ? Legszívesebben az utolsó szegletét is feltérképeznéd? Egzotikus, messzi tájakra vágysz? Álom ez csupán vagy tennél is érte, hogy valóra váltsd? Na, de ehhez sok pénzre lenne szükség, mondhatnánk. Vagy talán mégsem? Sokunkat vonzanak a távoli országok titkai, az ember természetéből fakadóan igazi felfedező. Vannak, akiknek lételemük a kaland, megint mások nem szívesen mozdulnak ki.

Tovább >>>

Égett az aljnövényzet a János-hegyen - Ezer négyzetméteren volt tűz a budapesti erdőben

Ezer négyzetméter kiterjedésben égett az aljnövényzet egy erdős területen Budapest második kerületében, a Budakeszi útnál. A tűzhöz riasztott fővárosi hivatásos, rózsadombi és FOKA folyami katasztrófavédelmi önkéntes tűzoltók öt vízsugárral és kéziszerszámokkal megfékezték a tüzet a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett. Az egységek jelenleg megszüntetik a kisebb beizzásokat. Az oltást nehezítette a terület tagoltsága és a terepviszonyok. A Budakeszi út forgalma korlátozva van a beavatkozás idejére. normafa_tuz_2Tovább >>>

Hatalmas drágulást tapasztalnak a németek a tűzifapiacon

Az orosz-ukrán háború és az ebből fakadó, súlyosbodó energiaválság miatt a tűzifa minden fajtájának ára rendkívüli mértékben emelkedik nemcsak Magyarországon, hanem a szomszédos országokban is. Tovább >>>

<< < 42. / 372. oldal > >>