Megnyílt gróf Merán Fülöp életműkiállítása Csákberényben

Megnyílt Gróf Merán Fülöp életmûkiállítása CsákberénMegnyílt gróf Merán Fülöp vadász, sportlövő, író életműkiállítása a nevét viselő vadászati és erdészeti múzeumban, a Fejér megyei Csákberényben.

A Mindig csak hazatértem című tárlat keddi megnyitóján Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes hangsúlyozta, hogy a vadászíró a legnehezebb körülmények között is megmaradt magyarnak. Mint mondta, Merán Fülöp példát mutatott magyarságból, kereszténységből és emberi tartásból.

Rámutatott, hogy könyveiből Csákberény és Fejér megye 20. századi történelme kiválóan megismerhető, ráadásul, nemcsak a száraz tényekre koncentrált, hanem a miliőt is képes volt visszaadni.

Csákberény, 2022. május 17. A csákberényi Gróf Merán Fülöp Vadászati és Erdészeti Múzeum a "Mindig csak hazatértem” címû életmûkiállítás megnyitójának napján 2022. május 17-én. MTI/Vasvári Tamás

Fotó: MTI/Vasvári Tamás

Semjén Zsolt felidézte, hogy gróf Merán Fülöp stájerországi kiállítását bezárták, élete nagy műve nem maradt fenn Ausztriában. Ezért vágyott rá, hogy gyűjteménye ne egy raktárban végezze, hanem ott legyen látható, ahová ő ezer szállal kötődött, így kijelenthető: “Merán Fülöp most tért haza”.

Philipp Meran, a gróf unokaöccse nagy örömnek nevezte, hogy létrejött a kiállítás, amellyel Merán Fülöp álma vált valóra. Megjegyezte, hogy “olyan, mintha nagybátyám szobájában állnék”.

Megemlítette, hogy a család többi tagjával ellentétben, nagybátyja sohasem szakította meg a kapcsolatot Magyarországgal és a magyar emberekkel, “a szíve mindig itthon maradt”. Köszönetét fejezte ki Magyarországnak azért, mert befogadták az életművet és a gyűjtemény méltó helyére kerülhetett.

Csákberény, 2022. május 17. A Gróf Merán Fülöp emlékezetére rendezett "Mindig csak hazatértem” címû kiállítás a nevét viselõ csákberényi múzeumban a megnyitó napján 2022. május 17-én. MTI/Vasvári Tamás

Fotó: MTI/Vasvári Tamás

Vécsei László polgármester elmondta, hogy a kiállítás négy részből áll: a család története mellett a vadászati hagyaték egy része látható, emellett Merán Fülöp írói munkásságának emlékei, valamint sportlövőként szerzett érmei tekinthetők meg. Jelezte, hogy a kiállításmegnyitóval a munka nem ért véget, mert naplói, kéziratai, versei még feldolgozásra várnak.

(MTI, Fotó: Vasvári Tamás)

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?